Paris: Djokovic se revanșează cu Tsitsipas, continuă să spere la locul 1 la final de an. Monfils ratează Turneul Campionilor la ultimul obstacol

Radu Marina | 2 noiembrie 2019

Lista jucătorilor calificați pentru ATP Finals este acum stabilită: Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev și Matteo Berrettini.

La dublu, Horia Tecău și Jean Julien Rojer revin în turneul de elită care încheie acest sezon masculin.


Neiertătorul Novak Djokovic

Novak Djokovic și-a luat revanșa cu Stefanos Tsitsipas (6-1, 6-2) după înfrângerea suferită în urmă cu două săptămâni la Shanghai în cel mai djokovician mod cu putință: dominant la retur și fără să ofere adversarului vreo șansă. A fost o evoluție pur și simplu încântătoare din partea lui Nole, care a jucat și a returnat remarcabil, ca și cum ar fi avut ceva de demonstrat. Cu atât mai impresionant cu cât sârbul s-a chinuit în primele două runde, greșind neobișnuit de mult în meciurile cu Moutet și Edmund.

Tot meciul, care a durat doar 58 de minute, sârbul a fost impecabil la retur, obligându-l pe Tsitsipas să lovească necontrolat încă de la prima lovitură după serviciu. Aici s-a și făcut diferența, având în vedere că grecul are nevoie de timp pentru a se așeza la lovituri și se bazează mult pe construcția punctelor. 

Fără să aibă de înfruntat vreo minge de break, cu un procentaj de 67% la punctele câștigate cu returul pe serviciul doi al adversarului (12/18) și cu doar 10 erori neforțate, Djokovic se califică pentru a șasea oară în carieră în semifinalele Mastersului de la Paris, fază în care e neînvins, și unde urmează să se întâlnească cu Grigor Dimitrov, pe care-l domină la întâlnirile directe (8-1). 

Redresarea lui Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov a început anul fiind în Top 20, dar, la un moment dat, avea să se prăbușească pe locul 78, cea mai slabă clasare a lui în ultimii șapte ani. Problemele fizice (o accidentare la umăr, care l-a și obligat să ia o mică pauză) combinate cu lipsa de încredere și formă, l-au dus în situația de a pierde mult și des (după Roland Garros a pierdut șapte din opt meciuri jucate), iar singurele turnee în care a reușit să câștige mai mult de trei meciuri au fost Australian Open și US Open.

Turneul de la Paris, ultimul al anului pentru el, se va adăuga de astăzi pe lista scurtă a turneelor bune făcute de bulgar în 2019. După semifinalele de la US Open, locul revirimentului lui, Dimitrov se califică, de asemenea, în semifinalele Mastersului de la Paris cu o victorie muncită, 6-2, 7-5 (revenire de la 4-5 cu break în setul doi) în fața lui Cristian Garin. 

A șasea semifinală Masters a carierei îl va readuce pe Dimitrov în Top 20 de săptămâna viitoare. Pentru a doua lui finală Masters, bulgarul se va revedea cu Novak Djokovic, care nu i-a dat nicio șansă lui Stefanos Tsitsipas. Va fi a 10-a întâlnire între cei doi, cu Djokovic câștigând opt din cele nouă meciuri jucate. Singura victorie a lui Dimitrov asupra sârbului a venit în 2013, pe zgura de la Madrid. 

Gael Monfils e oprit de Denis Shapovalov, ratează calificarea la Londra; Matteo Berrettini e ultimul jucător calificat la Turneul Campionilor 

Cu o victorie în această seară în fața lui Shapovalov, Gael Monfils s-ar fi calificat, pentru a doua oară în carieră, la ATP Finals. La începutul săptămânii, Monfils avea mai mulți jucători în fața lui, însă jocul rezultatelor și propriile victorii l-au adus în fața unei situații avantajoase: o victorie însemna accesul la Londra. Însă Gael a fost prins până la urmă de tensiunea discuțiilor despre calificare (el spunea zilele trecute că e cumva afectat de ele), iar Shapovalov și-a adus la Paris forma din ultimele săptămâni, lăsându-i francezului doar patru game-uri. Asta înseamnă că Matteo Berrettini e ultimul jucător calificat la Londra. Cel mai probabil Gael va fi prezent și el la Londra, dar în calitate de rezervă. 

La nivel de rezultate, Berrettini își merită locul la Turneul Campionilor. Cu două titluri (Stuttgart, Budapesta), o finală (Munchen) și alte cinci semifinale (Sofia, Halle, Viena, Shanghai, US Open), Berrettini devine primul italian care se califică la un Turneu al Campionilor din 1978 încoace. Spre comparație, cele mai bune rezultate ale lui Monfils în 2019 sunt un titlu (Rotterdam), un sfert de finală la US Open și patru semifinale (Sofia, Dubai, Montreal, Viena). 

Berrettini se alătură astfel lui Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas și Alexander Zverev la ATP Finals, turneu ce se va desfășura în perioada 10-17 noiembrie. 

Revenind acum la meciul Monfils – Shapovalov, dincolo de tenisul foarte bun pe care canadianul l-a adus la meciul cu Monfils, trebuit subliniat și jocul complet neinspirat și dezordonat al francezului, care n-a părut a mai avea suficiente resurse după meciul lung și greu avut ieri cu Radu Albot.

Evoluțiile lui Shapovalov, în schimb, devin din ce în ce mai interesante. De când a început colaborarea cu Mikhail Youzhny (mama lui Shapovalov a avut ideea, în august, de a-l aduce pe rus în echipa lui Shapo), tenisul lui Denis nu mai e doar spectaculos, ci și foarte eficient; leagă jocul, selecția loviturilor e bună și, cel mai important, e mult, dar mult mai stabil de pe linia de fund. Stabilitatea asta îi aduce consistență, adică exact ceea ce lui i-a lipsit multă vreme: separat, loviturile lui sunt extraordinare, dar mult timp nu a reușit să le lege așa cum trebuie pentru a fi și eficient. Cu adevărat eficient. Acum e,  și asta se vede în rezultate: a câștigat opt meciuri din ultimele nouă jucate, a bifat primul titlu ATP și reușește calificarea într-o nouă semifinală Masters, a patra a carierei. 

Următorul său adversar va fi Rafael Nadal, care a pus capăt traseului inspirat al lui Jo-Wilfried Tsonga. Va fi a treia întâlnire cu Rafa (1-1 la H2H, ultimul meci fiind câștigat clar de Nadal la Roma, în 2018). 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi