Optimi de finală, preview | Cine o oprește pe Swiatek? E inevitabilă revederea dintre Rafa și Novak?

Radu Marina | 29 mai 2022

Toate cele 16 meciuri din optimile de finală, prezentate pe scurt.

Roland Garros este oferit de

Cu surprize, cu aceeași campioni vechi (și noi) care au făcut ceea ce fac de obicei, cu drame și meciuri frumoase, ajungem în săptămâna a doua la Paris, iar lucrurile devine și mai interesante de aici încolo. 

Pe tabloul feminin, liderul Iga Swiatek a rămas singura jucătoare din top 10 prezentă încă în competiție. Următoarea cea mai bine clasată jucătoare rămasă în turneu e Jessica Pegula (favorita 11), cea care îi va fi adversară Irinei Begu. 

La băieți, favoriții au ajuns cu toții, cu ceva emoții pe alocuri, în săptămâna a doua. Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Rafa Nadal, Carlos Alcaraz sau Alexander Zverev sunt încă în competiție și ei rămân jucătorii de bătut în săptămâna a doua la Paris. 

Optimile de finală

WTA

Iga Swiatek – Qinwen Zheng

Ceea ce ar fi trebuit să fie o optime de finală de vis, un duel între Simona și Iga, s-a transformat într-un meci între poloneză și Qinwen Zheng, cea care a trecut și de Alize Cornet, forțată să se retragă după 0-6, 0-3. 

Zheng e una dintre surprizele turneului și are șansa de a încerca să rupă seria de 31 de victorii consecutive a polonezei. Debutantă la Roland Garros, Qinwen Zheng, în vârstă de 19 ani, ajunge în premieră în turul patru la un Grand Slam. Teoretic, Iga e într-o cursa de una singură pentru acest trofeu și nimic nu pare a o opri. Dar tenisul rămâne tenis, iar Zheng ne-a confirmat că are arme. Swiatek va fi testată, în cele din urmă. Va fi în acest tur? 

Jessica Pegula – Irina Begu

E meciul care ne interesează în mod special și care ar putea să o ducă pe Irina către cel mai mare rezultat din carieră la un Grand Slam. Ar fi o recompensă frumoasă pentru o jucătoare care ani la rândul a stat aproape de cele mai bune jucătoare ale lumii, iar rezultatele ei pe zgură au fost întotdeauna notabile; fie că a fost vorba de o semifinală la Roma (WTA 1000, 2016), de sfertul de finală de la Madrid (2016) sau de cele două calificări în optimile de finală de la Paris (2016, 2022). 

Ceea ce i-a lipsit Irinei este exact un rezultat mai mare în turneele de Grand Slam, dar în acest moment se află într-o poziție bună de a-l obține. Irina a câștigat cele două meciuri cu Pegula, fără set pierdut, ultimul chiar în acest an, la Grampians Trophy. 

Daria Kasatkina – Camila Giorgi

Este, probabil, optimea cea mai contrastantă. Vom avea o întâlnire a două stiluri complet opuse: un tenis așezat și defensiv, tipic de zgură, al rusoaicei și un tenis alert și agresiv al Camilei Giorgi, care ajunge în premieră în turul patru la Paris. Cu excepția turneului de la Australian Open, italianca a bifat cel puțin optimi la celelalte trei turnee de Grand Slam. 

Giorgi și Kasatkina au mai jucat o singură dată, rusoaica câștigând la Lyon, în 2020. 

Veronika Kudermetova – Madison Keys

Dacă pentru Kudermetova prezența într-o optime la un Slam e cel mai important rezultat al ei de până acum, pentru Keys, care s-a calificat la mare luptă după un meci epuizant cu Elena Rybakina, încheiat într-un tiebreak decisiv după mai bine de 2 ore de joc, aceasta e 17-a (!) calificare într-o optime de finală la un Slam. E încă o dovadă a consistenței pe care americanca o arată la nivelul acestor turnee.

Martina Trevisan – Aliaksandra Sasnovich

Un meci inedit, așa cum vor fi toate optimile de finală din partea inferioară a tabloului feminin. Pentru Trevisan, Roland Garros rămâne un loc special: aici și-a relansat cariera și a ajuns în premieră în sferturile de finală în 2020 și acum se apropie să repete rezultatul după un traseu în care nu a pierdut niciun set. La rândul ei, Sasnovich își egalează cea mai bună performanță în Slamuri, după optimea de finală reușită în 2018 la Wimbledon. În ultimele ei două meciuri, Sasnovich a eliminat două campioane de Grand Slam: întâi pe Emma Răducanu, apoi pe Angelique Kerber. 

Leyah Fernandez – Amanda Anisimova

Va fi un duel al noii generații: va fi despre tenisul în viteză, razant, cu lovituri luate mereu din urcare și având drept obiectiv să nu ii ofere adversarei timp de repliere și reacții. 

Dacă Fernandez se întoarce în săptămâna a doua a unui Grand Slam pentru prima dată de la US Open 2021, când a ajuns în finală, pentru Anisimova e al doilea Slam consecutiv când ajunge în săptămâna a doua, de asemenea, după un parcurs deloc de neglijat: Naomi Osaka, Donna Vekic și Karolina Muchova. 

Elise Mertens – Coco Gauff

Acest meci promite schimburi de mingi prelungite, atacuri bine gândite, multe puncte câștigate prin defensivă. 

Ultimul lor meci, jucat anul trecut pe iarbă de la Eastbourne a fost unul dramatic: 0-6, 7-6, 7-6 pentru Gauff. 

Jil Teichman – Sloane Stephens

Pentru Teichmann, calificarea în turul 4 la Paris înseamnă cel mai bun rezultat al ei la Slamuri – ceea ce e surprinzător pentru o jucătoare care a atins vârfuri înalte în ultimii ani (finală de turneu WTA 1000, trei semifinale WTA 1000, intrarea în top 20). Va da peste Stephens, în optimi la Roland Garros pentru al doilea an la rând. 

ATP

Novak Djokovic – Diego Schwartzman

Argentinianul nu a câștigat niciun meci din cele șase jucate până acum cu Djokovic, dar nu trebuie uitat că Schwartzman a mai făcut meciuri mari – chiar dacă pierdute – la Roland Garros. Djokovic e favorit aici – dar și pentru restul turneelui – și va încerca, cel mai probabil, să rezolve cât mai rapid problema Schwartzman, astfel încât să se poată concentra pe ceea ce va urma în meciul din sferturi, când îl poate întâlni pe Rafael Nadal.

Rafael Nadal – Felix Auger-Aliassime

Va fi un duel de văzut din mai multe puncte de vedere. Vorbim de doi jucători diferiți, cu stiluri relativ diferite, aflați în momente diferite ale carierelor. Va fi interesant și din perspectiva încărcăturii pe care o aduce meciul. Pentru prima dată în carieră, Rafa va întâlni un jucător antrenat de unchiul său, cel care l-a antrenat, la rându-i, aproape toată carieră.

Rafa și Felix au mai jucat în 2019, când Nadal s-a impus pe zgura de la Madrid. 

Alexander Zverev – Bernabe Zapata Miralles

Este cea mai dezechilibrată optime de finală; Zapata Mirales, care a trecut de trei americani la rând (Mmoh – Fritz – Isner) e clasat în afara primilor 100. Zverev are o șansă bună pentru o nouă calificare într-un sfert de finală de Grand Slam. 

Karen Khachanov – Carlos Alcaraz

Khachanov și Alcaraz vor juca pentru prima dată și dacă e vreo certitudine în privința acestui meci e că mingea va fi lovită cu furie și vom avea parte de un festival de lovituri câștigătoare – în special de forehand. 

Casper Ruud – Hubert Hurkacz

Până la această ediție a RG, Hurkacz câștigase un singur meci în carieră la Paris. De data aceasta, după un traseu în care a întâlnit trei jucători dificili pe zgură – Zeppieri, Cecchinato, Goffin – polonezul se califică în premieră în turul patru și bifează cel mai bun rezultat al lui la un Slam altul decât Wimbledon. 

În optimi va avea parte de un nou adversar care excelează pe zgură, dar care a bifat, de asemenea, cel mai notabil rezultat al lui la Paris, fiind calificat în premieră în optimi. Ruud și Hurkacz nu s-au mai întâlnit niciodată. 

Holger Rune – Stefanos Tsitsipas

După un sezon în care a câștigat primul titlul al carierei și a intrat în top 50 ATP, Rune a câștigat și primul meci pe un tablou principal la un Slam chiar aici, la Paris. Nu s-a limitat doar la asta și a ajuns până în optimile de finală, unde îl va întâlni pe Stefanos Tsitsipas, finalistul de anul trecut. 

Tsitsipas n-a avut cel mai ușor început de turneu și a pierdut deja trei seturi în trei meciuri. 

Andrey Rublev – Jannik Sinner

E una dintre cele mai echilibrate optimi de finală de pe tabloul băieților, iar Rublev va încerca să-și ia revanșa pentru ultimele două înfrângeri în fața italianului, ultima având loc chiar anul acesta, la Montecarlo. 

Daniil Medvedev – Marin Cilic

Până anul trecut, Medvedev nu câștigase niciun meci la Paris din patru încercări. Dar în 2021 a mers până în sferturi, iar anul acesta încearcă să repete performanța. În față îi stă Cilic, care nu a câștigat niciun meci din cele trei jucate contra rusului. 

Pentru Marin, care l-a oprit în turul trei pe Gilles Simon – cel care a jucat pentru ultima dată la Roland Garros – calificarea în optimi la Paris vine după patru ani în care nu a mai trecut de turul doi la acest Slam.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi