Oprite în sferturi: Simona și Irina sunt învinse la Moscova, respectiv Tenerife

Radu Marina | 22 octombrie 2021

Simona Halep a fost învinsă de Maria Sakkari în sferturile de finală de la Moscova, 6-4, 6-4.

Simona Halep a fost învinsă de Maria Sakkari în sferturile de finală de la Moscova, 6-4, 6–4. A fost prima întâlnire în circuit dintre cele două și abia al doilea meci al Simonei cu o jucătoare de Top 10 de la revenirea ei după accidentare. 

Aflată la cel mai bun sezon al carierei, Sakkari a jucat cu elanul și cu descătușarea pe care ți-o dă o performanță de genul celei pe care ea și-a asigurat-o ieri – calificarea la WTA Finals la Guadalajara. Grecoaica a dominat cu forehandul și a reușit să-și impună agresivitatea în fața unei oponente care încă încearcă să-și găsească match fitness-ul.

După ce a fost condusă cu 5-2 în primul set, Simona a avut o minge de a egala la 5, înainte de a-și ceda serviciul. Sakkari a pornit foarte bine setul al doilea, pierzând doar două puncte în primele trei game-uri, asigurându-și astfel o diferență confortabilă, pe care a menținut-o până la final. Dar nu înainte ca Simona să fie foarte aproape să revină de la 1-5 și să egaleze.

*

Desfășurarea și deznodământul acestui meci reflectă cu adevărat situația actuală a celor două jucătoare. Nu e un șoc că Simona Halep, revenită în circuit după cea mai grea perioadă a carierei și cu 12 meciuri jucate în ultimele cinci luni, pierde în fața Mariei Sakkari, jucătoare intrată în acest sezon în Top 10, semifinalistă la Roland Garros și US Open, cu peste 30 de victorii în 2021. 

E o realitate a tenisului: o jucătoare în căutări, fără multă încredere, care încearcă să adune meciuri și e într-un proces de revenire e învinsă de o jucătoare în mare formă, calificată la WTA Finals, care debordează de încredere. Nimic șocant sau surprinzător aici. 

Cu mici excepții – revenirea Simonei în primul set de la 2-5 la 4-5, respectiv revenirea de la 1-5 la 4-5 în setul doi – Maria Sakkari a fost jucătoarea dominantă, care a atacat necontenit, care a acoperit incredibil de bine terenul și care s-a năspustit cu returul pe serviciul doi al Simonei. Statistic, Sakkari a avut un număr de lovituri câștigătoare dublu față de Simona (24 vs. 12) iar cu serviciul doi, Simona a câștigat doar opt puncte tot meciul. 

Acestea două aspecte au fost și cele care au cântărit cel mai mult astăzi. Lipsa de agresivitate a Simonei în multe momente i-a permis adversarei să atace orice minge neutră și să nu mai cedeze controlul. Iar procentajul slab la serviciu al Simonei i-a oferit multiple oportunități Mariei de a ataca, de a rămâne în control și de a dicta. 

Faptul că Simona nu are încă încredere deplină în jocul ei se vede în nivelul de agresivitate și în modul în care accelerează. În meciul acesta au fost multe ocazii prin care ar fi putut face diferența, dar pentru că încrederea lipsește, a mers pe siguranță în execuții și pe mult control. Doar că această precauție, evidentă în acest context al revenirii, nu a ajutat-o cu Sakkari, care din punct de vedere al încrederii și al formei e la cu totul un alt nivel față de Simona. Sakkari și-a permis să atace necontenit și a făcut-o aflându-se pe un val de încredere uriaș. Simona a ezitat să facă același lucru pentru că încă nu e convinsă de nivelul ei, încă e reținută cu tenisul ei și abia în momentul în care n-a mai avut mari lucruri de pierdut, a dat drumul loviturilor –  vezi claritatea și agresivitatea cu care a jucat în primul set de la 2-5 la 4-5, respectiv în setul doi de la 1-5 la 4-5. 

Aceste reveniri s-au produs pe fondul unui tenis bun, foarte bun și solid al Simonei, fiind capabilă să joace de la egal la egal cu o adversară în formă și chiar să o depășească; asta e o primă veste bună. Vestea mai puțin bună e că Simona nu a putut construi pe jocul bun din cauza serviciului, care nu a funcționat la parametrii normali și a trădat-o fix când avea cea mai mare nevoie: când a trebuit să servească pentru a rămâne în set și mai apoi în meci. 

În acest moment, confruntarea cu Sakkari poate fi utilă pentru Simona, pentru că îi poate arăta unde e nivelul ei raportat la o jucătoare de top 10, semifinalistă în două rânduri la Grand Slam în acest sezon, care a jucat și câștigat mult în 2021. Și e util că acest meci a avut loc la final de sezon, pentru că în felul acesta, va putea încearca să găsească, în pre-sezon, răspunsuri la toate întrebarile apărute după acest meci. 

Până la pre-sezon, Simona mai are un turneu de jucat din acest sezon atât de complicat pentru ea. Simona își va încheia sezonul, așadar, la Transylvania Open, acolo unde, dacă ne ghidăm după nivelul atins în aceste trei meciuri de la Moscova, sunt șanse mari pentru a încheia anul într-o manieră frumoasă. 

Tot azi, în sferturile de finală de la Tenerife, Irina Begu a pierdut cu Ann Li, 7-5, 7-5. 

Pentru ambele jucătoare, atât Simona Halep, cât și Irina Begu, următorul turneu – și ultimul al acestui sezon – este Transylvania Open, săptămâna viitoare, la Cluj. 


Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi