Olympic drop-shots | În ce situații rămâne Federer lider după Jocurile Olimpice?

Adrian Țoca | 29 iulie 2012

Olympic drop-shots | În ce situații rămâne Federer lider după Jocurile Olimpice?

 

E deja ziua a doua a turneului olimpic de tenis, și, după un start promițător, avem parte de multe alte meciuri interesante azi. Printre ele, și debuturile ultimilor români rămași în competiție. Trecem în revistă cele mai interesante știri de la Londra.

Novak: “Federer e principalul favorit pentru medalia de aur”

Fostul lider mondial a dat startul jocurilor psihologice la Londra. Întrebat despre ordinea favoriților la medalia de aur, Djokovic, medaliat cu bronz în urmă cu patru ani, la Beijing, crede că elvețianul e favoritul indiscutabil. “Prin prisma carierei sale, a succesului pe care l-a avut și a faptului că a câștigat recent Wimbledonul, Federer are probabil cea mai bună șansă a sa de a câștiga aurul olimpic. El e favoritul, apoi e Andy Murray, eu și Tsonga.”

În ce situații rămâne Federer lider după Jocurile Olimpice?

Deposedat de fotoliul de lider chiar de Federer, după Wimbledon 2012, Djokovic este la 75 de puncte în spatele elvețianului, astfel că turneul londonez, pe lângă miza aurului, are și un rol important în a decide ocupantul fotoliului de lider. Federer își poate păstra locul dacă face același rezultat ca și sârbul, sau, bineînțeles, dacă va câștiga turneul, dar se mai poate menține în frunte și într-una dintre situațiile de mai jos (în caz contrar, Novak va reveni în fruntea ierarhiei):

– Dacă Federer pierde în turul 2, are nevoie ca Djokovic să nu treacă de turul 3.
– Dacă Federer pierde în turul 3 sau în sferturi, are nevoie ca Djokovic să nu treacă de sferturile de finală.
– Daca Federer pierde în semifinale, are nevoie ca și Djokovic să piardă în semifinale. În acest caz, cei doi ar juca finala mică. Dacă Djokovic ar câștiga-o, atunci sârbul ar trece pe primul loc.
– Dacă Federer ajunge în finală, are nevoie ca, în caz că o pierde, să nu fie Djokovic cel care îl învinge.

Serena: “Olimpiada e un bonus, nimic mai mult”

Campioana de la Wimbledon s-a arătat intrigată de diferența de atmosferă dintr-un meci obișnuit la turneul londonez și cele de la turneul olimpic. “De obicei e așa de liniște aici, nu mă așteptam la o asemenea atmosferă. E distractiv, îmi place mult”. Cât despre presiunea ultimei șanse reale de a face Career Golden Slam, Serena spune că, oricât de mult i-ar plăcea să câștige aurul la simplu, va depăși repede momentul dacă nu va reuși această performanță. 

“Aurul e aur. Am câștigat două astfel de medalii la dublu, alături de sora mea. Vă spun sincer că aceste două medalii înseamnă mai mult pentru mine decât una la simplu. Nu aș face schimb pentru nimic în lume un aur obținut alături de Venus, pentru că ea e cel mai bun prieten din lume pentru mine. Hai să recunoaștem: jucăm ca să câștigăm Wimbledon-ul, Australia, US Open-ul. Jocurile Olimpice sunt un bonus. Uneori obții bonusul, alteori, nu. În ce mă privește, simt că am obținut deja bonusul”, a spus Serena, ]ncurajată din tribune, ieri, chiar de Prima Doamnă a SUA.

Federer s-a distrat la Ceremonia de Deschidere

După ce în 2004 și 2008 a fost purtătorul steagului Elveției la deschiderile JO de la Atena și Beijing, Federer i-a lăsat această oportunitate prietenului său Stanislas Wawrinka, așa că a putut să urmărească în liniște întreaga festivitate. “Au fost câteva momente foarte reușite în Ceremonia de Deschidere. Apariția Reginei, spre exemplu, complet neașteptată. A fost foarte drăguț. M-am bucurat foarte mult că am putut să urmăresc totul de la cap la coadă, față de ultimele trei dăți, când, fiind în stadion, n-am apucat să văd decât când au aprins flacăra”.

Djokovic, Murray, Tsonga, Sharapova, Radwanska, printre cei care debutează azi

Zi plină la Londra în ce privește tenisul: multe meciuri foarte bune și la fel de multe nume grele care-și vor face debutul în turneu. Meciul zilei este, de departe, cel dintre Andy Murray și Stanislas Wawrinka, un meci parcă prea puternic pentru a fi disputat în primul tur. Stan, emoționat după ce a purtat steagul Elveției, spunea că știe ce are de făcut pentru a-l bate pe Murray, în vreme ce Andy va juca primul meci de simplu după finala pierdută la Wimbledon tot contra unui elvețian. Ieri, Andy a fost eliminat de la dublu, frații Murray cedând la Melzer/Peya. Murray conduce cu 6-4 în meciurile directe cu Wawrinka, câștigând și singurul meci jucat pe iarbă, o dramă în cinci seturi în turul 4 al Wimbledon 2009. Meciurile celor doi au fost de fiecare dată spectaculoase, astfel că e de așteptat să avem parte de o nouă partidă antrenantă.  

Novak Djokovic va da piept cu Fabio Fognini în turul 1, sârbul urmând să apară, mai târziu în cursul zilei, și în turneul de dublu, unde, alături de Troicki, va juca împotriva perechii suedeze formate din partenerul obișnuit al lui Horia Tecău, Robert Lindstedt, și Johan Brunstrom. Tot la dublu își va face apariția și Roger Federer, împreună cu Wawrinka. Campionii la dublu de la Beijing n-au mai jucat împreună de la eșecul din Cupa Davis, din februarie, cu frații Bryan. Azi, ei îi întâlnesc pe japonezii Nishikori/Soeda.

Maria Sharapova își face mult așteptatul debut olimpic contra lui Shahar Peer, pe terenul central, după Murray-Wawrinka. Primul meci al zilei pe Central e, de asemenea, foarte tare: finalista de la Wimbledon, Agnieszka Radwanska, contra puternicei germane Julia Goerges. Ultimul meci al zilei pe cel mai important teren este Tsonga – Bellucci. 

Pe terenul 1, după Djokovic – Fognini urmează Venus Williams – Sara Errani, apoi Monaco-Goffin și, în fine, meciul dintre românca noastră, Irina Begu și Victoria Azarenka. Programul tuturor românilor de azi îl puteți găsi aici.

Detalii în timp real despre evenimentele de la Londra, pe pagina noastră de Facebook.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi