O victorie istorică pentru Simona Halep. Ce idei importante se desprind din decizia TAS

Treizecizero | 5 martie 2024

„Binele și adevărul vor ieși mereu la suprafață”. Decizia TAS îi curăță imaginea Simonei Halep.

„Binele și adevărul vor ieși mereu la suprafață” – Simona Halep.

Decizia TAS îi curăță imaginea Simonei Halep, a cărei suspendare rămâne, practic, doar una minimă, necesară pentru a plăti o greșeală involuntară – nici măcar aceea făcută de ea. Cu ce mai rămânem de aici? Cu un imens semn de întrebare vizavi de ITIA și de oamenii din această organizație. Cu regretul că Simona nu a putut juca pe teren o parte însemnată din cariera ei. Dar și cu ușurarea că toate astea sunt, de acum, în trecut. În sfârșit.

1. Cel mai important: Simona Halep este reabilitată de decizia TAS

Fără umbre, fără “dar dacă”, fără asteriscuri. Tribunalul elvețian a decis că Simona a reușit să dovedească faptul că nu a încălcat regulile antidoping cu intenție, respingând acuzele de dopaj sanguin. De asemenea, tot TAS a decis că Simona a putut să demonstreze ceea ce a afirmat în tot acest timp: substanța interzisă găsită în corpul ei a fost cauzată de un supliment contaminat în mod accidental.

“Deși Panelul TAS a constatat că doamna Halep a avut un anumit nivel de vinovăție sau neglijență pentru încălcările sale, deoarece nu a exercitat suficientă grijă în utilizarea suplimentului Keto MCT, a concluzionat că nu poartă o vinovăție sau neglijență semnificativă.” (de aici)

Exprimarea “un anumit nivel de vinovăție sau neglijență” este, de fapt, echivalentul regulii că orice sportiv rămâne responsabil, într-un final, pentru ceea ce ajunge în corpul lui, chiar dacă asta se întâmplă accidental, lucru acceptat fără opoziție de Simona. Însă, cum ne-am convins cu toții the hard way, sportivii rămân expuși și vulnerabili în astfel de situații. Iar TAS subliniază faptul că singurul motiv pentru care Simona a dat un test pozitiv este acel supliment alimentar contaminat.

BRIEF

» Simona a primit două acuzații din partea ITIA pe 7 octombrie 2022 și nu a mai jucat de atunci.
» Suspendarea ei de 9 luni anunțată azi de TAS a expirat, așadar, de pe 6 iulie 2023.
» Rezultatele și punctele ei dintre 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 sunt anulate. Este vorba doar de un meci: turul 1 de la US Open 2022.

2. Unanimitate! Decizia TAS a fost dată în unanimitate, cu 3-0, ceea ce înseamnă, în mod evident, că nici măcar expertul propus de ITIA în panelul de judecată nu a fost convins de argumentația ITIA.

Pedeapsa finală decisă de TAS – 9 luni – e, practic, doar un minimum necesar în contextul existenței în corp a unei substanțe interzise. Dar discrepanța uriașă dintre decizia inițială a tribunalului ITIA (4 ani), pedeapsa cerută (și) la apel de ITIA (6 ani) și decizia luată de TAS (9 luni) înseamnă că verdictul nu poate fi interpretat decât într-un singur fel: deși costisitoare și târzie, e o victorie uriașă și clară pentru Simona, și, totodată, un rezultat istoric în cazurile de dopaj din sport.

3. Discrepanța aceasta ar trebui acum să ridice semne mari de întrebare asupra întregului proces de decizie al ITIA, asupra procedurilor și, mai ales, a motivațiilor acestei organizații care a lăsat multora impresia că vrea să o transfome pe Halep într-un exemplu de pus pe perete. Nu e primul caz din tenis în care decizia inițială este retezată masiv la apel. Simona își va putea căuta mai departe dreptatea sub forma unor despăgubiri pentru ceea ce ea și reputația ei au avut de suferit în tot acest timp. Însă credibilitatea ITIA încasează o lovitură uriașă, greu de făcut uitată.

Oamenii vor ține minte mult timp de acum înainte felul în care ITIA a gestionat cel mai mare caz din istoria tenisului (și, în același timp, primul caz în care a fost implicat un ABP – Athlete Biological Passport; ceea ce ar putea avea implicații pe viitor). Vor ține minte că sportiva în cauză a fost tratat de multe ori într-un mod neprofesionist (și nu e prima oară). Vor ține minte că ITIA a lungit cât a putut de mult procesul, nepermis de mult, până la epuizare, până într-acolo încât oamenii s-au plictisit așteptând, iar intensitatea susținerii sportivei în spațiul public a scăzut. Așteptarea aceasta e motivul pentru care, iată, putem socoti acum că Simona a stat pe bară pedepsită cu 8 luni mai mult decât ar fi trebuit. ITIA a făcut toate astea și, finalmente, a pierdut. Iar publicul va judeca. Așa cum o va face și cu zecile de voci oportuniste, care s-au folosit de ocazie pentru a o lovi pe jucătoare și pentru a-și face imagine.

4. Practic, întreaga argumentație a ITIA a fost distrusă de judecătorii TAS, care au respins argumentația în cazul probei de sânge, ștergând-o din dosar, și au acceptat argumentul apărării, potrivit căruia cantitatea de substanță descoperită în corpul ei nu putea proveni decât de la un supliment contaminat. Asta nu face decât să arate ceea ce sute, mii de oameni de tenis sau simpli iubitori au tenisului, care nu-s specialiști nici în medicină sportivă, nici în drept, au simțit lecturând argumentația ITIA de la decizia din septembrie: că e una neconvingătoare factual, pe alocuri ilogică. Că nu se leagă. Că se bazează în mare măsură pe o argumentație subțire, atacată de specialiști de bună credință – sigur, frumos articulată în zeci de pagini care au impresionat marele public. Dar subțire.

5. Cine plătește acum? Simona Halep a pierdut un an și jumătate din carieră, plus oportunitățile care ar fi venit în această perioadă, și a suferit enorm trecând prin etapele unui proces care nu întotdeauna s-a simțit echilibrat. Ne putem gândi ce s-ar fi întâmplat cu ea dacă toate astea i se întâmplau la 21 de ani, de exemplu, când n-ar fi avut resursele pe care, din fericire, le-a avut acum ca să se poată lupta. Ne putem gândi ce se poate întâmpla cu orice tânără de 21 de ani sau tânăr de 23 de ani care-s la început de carieră și care riscă să-și vadă întreaga viață dată peste cap de un astfel de episod, pentru că n-ar avea nici armele, nici înțelegerea sau sprijinul ca să se poată apăra corespunzător. Poate e semnul că întregul sistem de luptă anti-dopaj trebuie verificat și refăcut din temelii.

6. Ce va urma acum? Simona își vede numele curățat și lasă în urmă o traumă uriașă, care își va mai arăta, probabil, colții din când în când în viața ei. Simona este o femeie puternică și capabilă să depășească obstacole dintre cele mai mari, are un sistem de suport solid în viața ei și, cum am mai spus, întreaga poveste a prins-o într-un moment în care se maturizase și era echipată pentru a se lupta. Mai are și datele necesare în ADN ca să se lupte.

Dar asta nu înseamnă că totul e așa simplu de dat uitării. Ceea ce contează însă pentru ea este faptul că are acum șansa de a reveni la ceea ce iubește cel mai mult și are șansa să-și scrie ultima parte a carierei așa cum găsește de cuviință. Ce se va întâmpla pe teren de aici înainte aproape că nici nu mai contează la fel de mult. În același timp, e tot ce contează. Pentru că este – și a fost mereu – dreptul ei să fie acolo.

7. Simona mai este răsplătită într-un fel, poate cel mai important fel. “De ce nu recunoaște și de ce nu cade la pace cu acuzatorii, poate în felul acesta primește o pedeapsă mai mică?”, au sugerat mulți. Felul în care e educată, felul în care gândește, mentalitatea și întregul ei sistem de valori nu ar fi lăsat-o niciodată să aleagă o astfel de cale, chiar dacă asta ar fi presupus să se întoarcă mai repede de atât pe teren. Pentru că ar fi însemnat nu un compromis, ci s-ar fi mințit pe sine.

Simona nu ar fi acceptat niciodată să recunoască ceva ce nu a făcut, ce nu a gândit, ce nu și-a dorit. Ar fi ales, mai degrabă, să nu mai joace nici măcar un punct toată viața ei. Cine o cunoaște, știe și înțelege. E așa un sentiment de ușurare, acum, pentru toți susținătorii ei din prima zi, să se vadă validați nu doar de rezultatul final, ci de comportamentul ei. Faptul că a trecut prin tot acest chin și a ieșit la celălalt capăt al lui victorioasă, dovedindu-și punctul de vedere și curățându-și onoarea, fără să se înconvoaie în fața celei mai groaznice încercări la care a supus-o viața – acesta e cel mai important lucru din lume pentru ea acum.

Și poate tocmai de aceea e cea mai prețioasă victorie a ei. Obținută – și aceasta – luptând până la capăt. Și când o să uităm, peste ani, detaliile mingilor de break salvate, a reverelor excepționale în lung de linie, a turneelor câștigate, când o să devină încețoșat în amintiri până și zâmbetul ei, vom avea acest reper de care să ne legăm și pe care să ne sprijinim. Și nu vom uita. De anii în care Simona a decis că onoarea e mai importantă decât orice altceva.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi