Nu va fi un Golden Slam: Novak Djokovic, oprit în semifinalele olimpice de Alexander Zverev!

Treizecizero | 30 iulie 2021

A fost un final neașteptat pentru una dintre cele mai impresionante dintre numeroasele serii prelungite de victorii reușite de Djokovic în cariera sa. După ce a câștigat Roland-Garros și Wimbledon, sârbul căuta în mod declarat să facă Golden Slam-ul, adică să câștige toate titlurile de Grand Slam PLUS aurul olimpic în același an calendaristic.

Ceea ce părea aproape imposibil la un moment dat s-a întâmplat. Și s-a întâmplat în poate cel mai greu de imaginat scenariu: după ce a condus cu un set și un break în semifinala cu Alexander Zverev de la Tokyo, Novak Djokovic a pierdut 10 dintre următoarele 11 game-uri, fiind învins în mod senzațional de Zverev, 1-6, 6-3, 6-1.

Zverev va juca acum pentru aurul olimpic și pentru șansa de a-i urma în calitatea de campion olimpic lui Andy Murray cu rusul Karen Khachanov. Djokovic va juca pentru bronz cu spaniolul Pablo Carreno Busta.

A fost un final neașteptat pentru una dintre cele mai impresionante dintre numeroasele serii prelungite de victorii (22 la rând până azi) reușite de Djokovic în cariera sa. După ce a câștigat Roland-Garros și Wimbledon, sârbul căuta în mod declarat să facă Golden Slam-ul, adică să câștige toate titlurile de Grand Slam PLUS aurul olimpic în același an calendaristic. Djokovic încă este în grafic pentru a reuși Grand Slam-ul, adică cucerirea tuturor titlurilor de Slam în același an calendaristic, performanță pentru care îi mai trebuie titlul la US Open, competiție ce începe într-o lună.

Stefanie Graf rămâne singura jucătoare de tenis care a reușit Golden Slam, performanță obținută în 1988, pe când legenda germană avea 19 ani.

Zverev trecuse până în semifinale fără set pierdut pe un traseu confortabil (Lu, Galan, Basilashvili, Chardy) și era prognozat drept cea mai dificilă opoziție pe care Djokovic avea să o întâlnească în drumul spre aur. Însă, chiar și așa, șansele germanului se prefigurau a fi limitate în fața unui oponent formidabil precum Novak, care la Tokyo a părut imbatabil, cu o eficiență neiertătoare. A fost ceva intimidant în toată seria sârbului, iar la Tokyo, pe un tablou slăbit, toate calitățile lui au fost parcă amplificate: o determinare și o motivație extreme, dublate de o încredere fără precedent, toate astea puse peste un joc fără greșeală.

Însă Djokovic, dacă are vreo potențială hibă acum, poate fi vulnerabil într-un meci de două seturi din trei, chiar și pe hard, sau în special pe hard. E neclar acum, dar cel mai probabil sârbul a fost ajuns din urmă de consumul fizic și emoțional din aceste zile, plus condițiile de joc, unele extreme, pe care Djokovic le-a catalogat drept cele mai grele din viața lui. Cu un adversar capabil să intre, la rându-i, într-o stare de grație atunci când serviciul și loviturile de pe baseline îi merg, Djokovic n-a mai putut opri căderea.

De la 6-1 și 3-2, cu break în setul al doilea, Djokovic și-a pierdut la zero serviciul următor, iar Zverev a fugit cu setul al doilea de acolo, câștigând 14 din următoarele 17 puncte. Novak n-a putut stabiliza situația nici în decisiv, când și-a pierdut primul serviciu. Când germanul a salvat patru mingi de rebreak în game-ul următor, a început să se profileze posibilitatea ca surpriza chiar să fie dusă la capăt. Zverev a continuat să apese și a reușit încă un break, al patrulea la rând, și s-a dus la 4-0, prea târziu ca sârbul să mai poată reveni. Comentatorul american Brad Gilbert a catalogat imediat rezultatul drept cea mai mare surpriză din tenis de la victoria reușită de Roberta Vinci în fața Serenei Williams, la US Open 2015. Ținând cont de contextul acestui meci, cu siguranță pare o afirmație corectă.

Zverev câștigă a treia oară în nouă meciuri cu Djokovic, însă aceasta va fi, fără îndoială, cea mai prețioasă dintre victoriile sale. Germanul, finalist la US Open anul trecut, are acum oportunitatea celui mai important rezultat al carierei în finala cu Karen Khachanov, rusul care l-a eliminat în trei seturi pe Pablo Carreno Busta. Novak rămâne angrenat în semifinalele de la dublu mixt, unde va căuta aurul alături de Nina Stojanovic.

Djokovic rămâne – deocamdată – fără aurul olimpic la simplu (și îi va fi greu să-l câștige peste trei ani, la Paris), un alt argument în discuția interminabilă despre măreția celor mai mari trei jucători din toate timpurile. Însă înfrângerea lui de azi nu îi scade câtuși de puțin din importanța performanțelor realizate în acest sezon.

Finalele olimpice la tenis

Masculin: Alexander Zverev vs. Karen Khachanov
Feminin: Belinda Bencic vs Marketa Vondrousova

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi