US Open, ziua a 3-a | Nu tocmai o surpriză: Karolina Pliskova, cap de serie 1, se vede eliminată încă din turul secund

Treizecizero | 3 septembrie 2020

Caroline Garcia regăsește ceva din magia lui 2017, scoțând din turneu favorita 1 încă din turul al doilea.

US Open este oferit de

– US Open, ziua a treia: pe tabloul feminin, lucrurile încep să se anime.
– Karolina Pliskova, principala favorită, a fost învinsă în două seturi de Caroline Garcia;
– Au mai ieșit jucătoare ca Rybakina, Vondrousova sau Sevastova;
– Kristina Mladenovic a trăit un moment greu de suportat: a pierdut de la 6-1, 5-1 și patru mingi de meci.
– Joi, Patricia Țig – Donna Vekic e de la 18:00, iar Sorana Cîrstea – Johanna Konta urmează imediat după un meci de băieți care deschide ziua;

Karolina Pliskova a început US Open drept cap de serie 1, dar probabil că nici măcar ea nu se percepea drept favorita numărul 1 la acest turneu. Mai cu seamă că forma ei, atât înainte, cât și după pauză, nu era una care să inspire. Totuși, eliminarea ei încă din turul al doilea ne reamintește, după două zile relativ calme, că este un Slam absolut imprevizibil pe tabloul feminin.

Meciul Pliskovei cu Caroline Garcia avea însă toate semnele unei capcane; chiar și după doi ani în care a stagnat, Garcia nu e genul de jucătoare pe care o vrei în turul al doilea. Apoi meciurile anterioare dintre cele două (3-3) indicau un matchup strâns. Pliskova a lăudat-o înainte de meci pe Garcia, iar franțuzoaica a făcut tot posibilul să arate că merită toate acele cuvinte frumoase. A pornit lansat și a menținut acel ritm aproape până la capăt, chiar și când Pliskova a lansat un comeback disperat. Garcia a condus cu 6-1, 3-1, moment din care meciul a devenit unul mai bun, pe măsură ce Pliskova a început să-și ridice, într-un final, nivelul. Asta după un set inaugural în care a reușit doar o lovitură direct câștigătoare. Cehoaica a recuperat break-ul și a pus presiune pe retur, procurându-și două mingi de set la 5-4, dar Caroline nu i-a dat nimic gratis. Garcia nu a lăsat să se vadă nici proverbiala emoție atunci când trebuie să închizi un meci important, nici o scădere de nivel – la fel, obișnuită în astfel de meciuri. La 5-6, Pliskova a mai avut o oportunitate, apropiindu-se la două puncte de set, dar încă o dată Caroline a închis ușa. În tiebreak-ul care a urmat, Garcia a găsit la 2-2 un forehand excelent dintr-o poziție dificilă, al cărui plasament și spin au trântit mingea direct pe tușă; a fost momentul în care orice energie s-a evaporat în partea Pliskovei, care și-a acceptat resemnată soarta.

E un rezultat dezamăgitor pentru jucătoarea din Cehia, care nu o dată a trebuit să răspundă în acești ani diverselor întrebări legate de felul în care gestionează presiunea. Un nou traseu bun în Slamuri întârzie să apară, iar cu atât mai frustrant pentru ea este că US Open era, totuși, una din cele mai bune șanse ale ei la un astfel de rezultat. La urma urmelor, aici a jucat singura ei finală de Slam. O eliminare atât de timpurie nu o să-i pice bine, mai ales într-un turneu cu absențe importante, cu atât mai puțin într-un sezon abreviat, precum acesta.

Garcia, care știe câte ceva despre dezamăgiri, aștepta de multă vreme un rezultat solid. De când a avut acea explozie de formă în Asia la finalul lui 2017 și a intrat în Top 10, lucrurile n-au fost ușoare pentru ea, și cu siguranță că are potențial mai mare decât îi arată clasamentul actual. Însă lucrurile nu sunt ușoare pentru ea mai departe în turneu: în turul al treilea o va întâlni pe Jennifer Brady, una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului. Brady a trecut în sub o oră de Cici Bellis, într-o victorie-statement, 6-1, 6-2.

Însă o potențială beneficiară pe această parte de tablou s-ar putea dovedi a fi Angelique Kerber. Fosta câștigătoare a US Open merge pe sub radar, dar a reușit a doua victorie în două seturi, de data asta cu Friedsam, și turul trei nu arată rău. Va întâlni o tânără americancă talentată, dar fără multă experiență într-o astfel de fază – e vorba de Ann Li, care a trecut cu un scor surprinzător de dur de Alison Riske, 6-0, 6-3. Dacă va trece și de acest obstacol, Kerber este exact genul de jucătoare care o poate deraia pe oricine ar ieși din confruntarea Garcia – Brady.

După ce capii de serie de pe tabloul feminin au strâns un bilanț de 29-3 în primul tur, un record la US Open, azi au început să apară eliminările notabile. Au ieșit Elena Rybakina – care, după un prim set strâns, a dispărut în al doilea cu Shelby Rogers (7-5, 6-1) și se poate declara printre underachieverii acestui turneu -, Marketa Vondrousova (scoasă clar de Sasnovich, 6-1, 6-2), Anastasija Sevastova (care, după Coco Gauff, n-a mai găsit ac de cojocul altei adolescente, Marta Kostyuk, care a câștigat 6-3, 7-6). Kostyuk, acum 18 ani, reapare în turul al treilea al unui Slam după ce a reușit performanța care a lansat-o, la AO 2018, după care s-a pierdut un pic cu firea. Talentul însă n-a dispărut. O așteaptă, în turul al treilea, un meci de gală cu dubla campioană de Grand Slam Naomi Osaka, care a fost expeditivă cu Camila Giorgi: 6-1, 6-2.

Dintre toate însă, eliminarea Kristinei Mladenovic, deși nu o surpriză majoră în sine, este aproape șocantă prin proporțiile dezastrului. Mladenovic a condus cu 6-1, 5-1 plus serviciul contra rusoaicei de 20 de ani Varvara Gracheva. A avut și patru mingi de meci, însă s-a văzut întoarsă, într-o cădere de proporții. E greu de imaginat cum se simte acum Mladenovic după ce a pierdut 1-6, 7-6 (2), 6-0, însă franțuzoaica are, în apărarea ei, argumentul că a trăit niște zile tare grele, după ce a fost plasată în izolare în urma faptului că a intrat în contact cu Benoit Paire. Care Paire, între timp, a primit rezultat negativ la ultimul test și va putea părăsi în curând New York-ul.

https://twitter.com/usopen/status/1301214367426506759?s=20

Pe tabloul masculin, care și-a jucat azi meciurile din partea de sus, s-au întâmplat puține evenimente notabile, fiind în general cernuți jucătorii cu puține șanse să-și continue traseul la acest Slam. E relevant că Novak Djokovic a pierdut un prim set în acest turneu, însă chiar și așa, Kyle Edmund nu a ajuns într-un moment în care să-l streseze major pe liderul mondial. Djokovic (25-0 în 2020) a petrecut însă aproape trei ore și un sfert pe teren, într-o fază a turneului în care singurul său obiectiv este să ajungă pe linia dreaptă cât mai puțin întrebuințat. Asta, dacă efortul depus în timpul turneului de la Cincinnati mai e un factor. Apropo de Cincy, îl va revedea acum pe germanul Struff, pe care l-a învins clar atunci și care spera să primească o nouă oportunitate, ca să șteargă ceea ce spunea el că a fost o exprimare sub potențialul lui.

Sasha Zverev s-a descurcat bine contra talentatului Bernard Nakashima, câștigând în patru seturi echilibrate, și se va vedea acum cu francezul Mannarino. Au mai câștigat azi Goffin (în patru seturi cu sud-africanul Harris) sau Krajinovic (în trei seturi cu Giron); cei doi se vor întâlni în turul al treilea.

https://twitter.com/doublefault28/status/1301273554256789504?s=20

Ziua de la US Open pe Twitter


Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi