Novak – Rafa, episodul 31: Sub semnul cifrei 8

Adrian Țoca | 22 aprilie 2012

Novak – Rafa, episodul 31: Sub semnul cifrei 8

Mastersul de la Monte Carlo are parte de finala de gală pe care toți fanii tenisului o așteptau. Pentru a doua oară în acest an avem parte de o întâlnire între Novak Djokovic, liderul mondial, și Rafa Nadal, al doilea jucător din ierarhia ATP. Ultima oară când s-au întâlnit, în finala Australian Open, a rezultat acel meci epic, cea mai lungă finală de Slam din istoria tenisului. De atunci facem calcule, punem la cale scenarii, socotim probabilități, învârtim cifre: ce se va întâmpla la un nou Djokovic – Nadal? Iar tenisul este, fără doar și poate, un sport al cifrelor.

Cifra cu multe semnificații în ce privește acest meci este cifra 8. De ce? Simplu.

Dacă Novak Djokovic va câștiga finala de azi, nu va însemna numai al doilea Masters pentru el în 2012 și primul la Monte Carlo, ci și a opta victorie consecutivă în fața rivalului său, și un semnal că balanța puterii este iremediabil înclinată în favoarea lui. După atâtea înfrângeri la rând, fără doar și poate că Nadal are o problemă nu doar tactică, dar și una mentală. Și mai dureros pentru spaniol e că toate aceste înfrângeri au venit în finale de turnee. Și nu orice fel de turnee. Turnee mari. Pe rând: Indian Wells, Miami, Madrid, Roma, Wimbledon, US Open (toate în 2011) și Australian Open (2012). Monte Carlo ar fi, cum spuneam, a 8-a.

Dacă Rafa Nadal va câștiga finala de azi, va fi al optulea triumf consecutiv la Monte Carlo, o performanță incredibilă și, probabil, irepetabilă. Seria de victorii a lui Nadal la turneul din Principat e fabuloasă oricum. Dar extinderea ei, mai ales printr-o victorie cu marele rival, ar însemna și mai mult. Și ar mai însemna și o gură de oxigen pentru Nadal. Fără un turneu câștigat încă de anul trecut, de la Roland Garros, Rafa are mare nevoie de o confirmare înaintea unei perioade extrem de aglomerate. 

Ultimul lor meci direct s-a lăsat cu această fotografie care a făcut înconjurul lumii

 

Raportul meciurilor directe îi este încă favorabil lui Rafa: 16-14. Meciul de azi mai e interesant și din alt punct de vedere: îi prinde pe amândoi într-un moment vulnerabil. Nadal nu e încă la 100 la 100 din potențial după ultimele probleme la genunchiul drept, iar până acum, la Monte Carlo, nu a părut să-și fi găsit încă nivelul cel mai înalt. Mai are de muncă, iar perfecționistul spaniol a și declarat asta. La rându-i, Novak nu are probleme de natură fizică, ci de alt gen, poate și mai dureroase. Pierderea bunicului său a lăsat urme în psihicul puternic al sârbului, care a trebuit să revină de la set pierdut atât cu Dolgopolov, cât și cu Berdych, în semifinale.

Tot acest context general face finala de la Monte Carlo un must-see. E un nou război din rivalitatea la modă din tenisul bărbaților. Să ne bucurăm de ea.

 

Citește și: Este rivalitatea Nadal – Djokovic comparabilă sau chiar mai bună decât Federer – Nadal?

De râsu-plânsu: Rafa și Nole, la braț în dansul durerii

Statistica nu minte: Nole și Rafa au tras de timp mai bine de o oră în timpul finalei AO

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi