Novak Djokovic vs. Dominic Thiem, finala Australian Open 2020. Vom avea titlul opt sau un nou campion de Slam?

Radu Marina | 31 ianuarie 2020

Jocul pe care-l propune Thiem este exact acel stil de tenis brutal ca nivel de agresivitate, totuși foarte stabil, care-l poate lăsa pe Djokovic fără soluții. Thiem are agresivitatea, intensitatea și știința jocului pentru a-l învinge pe Djokovic la Melbourne.

Dar ca să facă asta, va trebui să atingă și să poată susțină un tenis chiar mai bun decât a jucat până acum în turneu.

După mai bine de trei ore de joc, Dominic Thiem s-a calificat în prima lui finală la Australian Open, și a treia a sa în Slamuri, în urma victoriei obținute în fața lui Alexander Zverev, 3-6, 6-4, 7-6, 7-6. 

Dominic a întors de la 0-1 la seturi și a salvat două mingi de set într-un set trei care era să-i scape din mână, și probabil și meciul, la pachet. El i-a oprit lui Zverev parcursul foarte bun (Alexa a depășit, în sfârșit, faza sferturilor de finală la un Slam) și devine primul austriac calificat în finala Australian Open. După două finale consecutive pierdute la Roland Garros (2018, 2019) în fața celui mai bun jucător pe zgură din istoria tenisului, Thiem se pregătește acum să-l înfrunte alt expert pe suprafața lui preferată, cel care a stabilit un record la Melbourne, cu șapte trofee. 

“Am fost de două ori în finală la Roland Garros, de două ori am jucat cu Rafa, iar acum mă confrunt cu Djokovic, care e un fel de rege al Australiei. Eu voi încerca să dau tot ce am mai bun, voi face tot ce ține de mine pentru a câștiga. Dar, chiar și dacă voi pierde, voi continua să am răbdare, voi avea încredere în acest proces și voi continua să muncesc la fel de mult”, a spus Thiem la conferința de presă.

Zverev pleacă din Australia cu o confirmare importantă și cu o greutate dată jos de pe umeri, lucruri care cu siguranță îi vor folosi în următoarele trei turnee de Grand Slam din acest sezon. Odată cu accederea lui în prima semifinală de Slam s-a îndeplinit și pronosticul lui Rafael Nadal, care a pus rămășag că Zverev va face un rezultat mare la nivelul turneelor de Slam în maxim doi ani. “E imposibil să nu aibă un rezultat bun în turneele de Grand Slam la nivelul pe care îl are el. E doar o chestiune de timp. Dacă Zverev nu va juca bine în turneele de Grand Slam în următorii doi ani, poți să revii și să-mi spui: tu nu știi nimic despre tenis”, îi mărturisea Rafa unui jurnalist în timpul turneului de la Roma, în 2018.

Acum, să ne întoarcem la finala de duminică. Va fi al 8-lea titlu pentru Nole? Sau vom avea, în sfârșit, un nou campion de Slam? Un lucru e cert: Djokovic – Thiem este cea mai potrivită finală pe care o puteam avea la această ediție a Australian Open, privind ce s-a întâmplat la acest turneu, în ansamblu. 

Avem multe motive să credem că vom avea o finală competitivă. Dar avem și câțiva factori care ar putea transforma o finală cu mult potențial într-un meci sec, care ar putea merge doar într-o singură direcție. 

Să le luăm pe rând: 

Din 2017, rivalitatea Thiem – Djokovic a început să capete contur și să devină din ce în ce mai intensă. Asta pentru că, până la Roland Garros 2017, turneu la care Thiem a ajuns până în semifinale, austriacul reușise să câștige un singur set în cinci întâlniri cu Djokovic, mai toate, victorii expeditive pentru sârb.

Dinamica rivalității lor avea să se schimbe însă, într-un mod neașteptat. Cu Djokovic în derivă la acea vreme, Thiem l-a învins categoric la RG 2017 (7-6, 6-3, 6-0) și totul a început să capete sens pentru austriac. După acel meci, Djokovic a mai câștigat doar o întâlnire din patru cu Dominic; e vorba de meciul de la Madrid 2019, și acela strâns, câștigat de Nole după două tiebreak-uri. 

Cei doi s-au mai întâlnit la Monte Carlo 2018, Roland Garros 2019 și, cel mai recent, la ATP Finals. Toate partidele au fost câștigate de Thiem, care a dat senzația că are în arsenal toate loviturile, combinațiile și procedeele posibile pentru a-l zdruncina pe Djokovic: de la forță brută, defensivă așezată pe care o poate transforma rapid într-o ofensivă sufocantă, servicii devastatoare și până la slice-uri joase, deranjante. 

Aceste victorii obținute cu Djokovic ale lui Thiem mai trebuie privite și dintr-o altă perspectivă: Dominic Thiem este singurul jucător din afara Big 4 care l-a învins pe Djokovic de cel puțin trei ori, pe două suprafețe diferite; Thiem este unul din puținii jucători care l-a învins pe Djokovic în două meciuri consecutive. Thiem are jocul și loviturile cu care-l poate răni grav pe Djokovic. Thiem, deși aflat la prima lui finală în Australia, nu e un debutant la acest nivel. Are experiența celor două finale de la Paris, din care cu siguranță a avut ce extrage și ce învața. Thiem ne-a dovedit, din ultima lui întâlnire cu Djokovic de la ATP Finals, că atunci când loviturile se pun în mișcare, jocul lui dă același randament ca pe zgură, chiar și contra sârbului. 

Pe lângă cifre, argumentul cel mai relevant care ne face să considerăm că finala va fi una competitivă e jocul pe care-l propune Thiem – adică acel stil de tenis brutal ca nivel de agresivitate, totuși foarte stabil, care-l poate lăsa pe Djokovic fără soluții. Thiem are agresivitatea, intensitatea și știința jocului pentru a-l învinge pe Djokovic la Melbourne, într-un format trei din cinci, pe un teren unde Djokovic a ieșit campion de șapte ori. Și, partea cea mai importantă, știe că-l poate învinge pe sârb. 

Dar acum vine și vestea mai puțin plăcută pentru fanii lui Thiem: de-a lungul carierei sale, Djokovic n-a lăsat polițe neplătite. Ori de câte ori a avut în față un adversar care ulterior îl învinsese la un turneu a venit la meci cu răspunsuri pe măsură și a reușit, mai de fiecare dată, să șteargă impresia lăsată în înfrângerea respectivă. Ca mulți alți mari campioni, știe cum să-și ia revanșa: intră foarte motivat, își ridică neașteptat de mult nivelul, încearcă să-și aducă cel mai bun tenis. Teoretic, și în finala de duminică ar fi loc de revanșă, după ultimele două înfrângeri suferite cu Domi. Iar acum se joacă practic pe un teren unde Djokovic a atins de fiecare dată cel mai bun nivel al său.

Sunt însă și detalii care ar putea deraia o eventuală finală echilibrată: oboseala lui Thiem, spre exemplu, după un meci de patru ore cu Rafa Nadal și o semifinală intensă de peste trei ore cu Alexander Zverev. De modul în care Thiem se va recupera (sau nu) după efortul colosal pe care l-a depus în special în ultimele două meciuri – efort care s-a resimțit și în timpul meciului cu Zverev – va depinde desfășurarea acestei finale. Putem avea o finală pe cinste, cu doi jucători extraordinari, care vor încerca să joace exact ceea ce nu place celuilalt (Thiem va încerca să-l rănească prin forța loviturilor pe Nole, Djokovic va căuta să-l destabilizeze prin consistență și jocul îngrijit). Sau putem avea o finală relativ dezechilibrată care va merge, fără mari semne de întrebare, doar într-o singură direcție.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi