Novak Djokovic se întoarce în finala ATP Finals după 4 ani, Casper Ruud o va juca pe prima

Radu Marina | 19 noiembrie 2022

Pentru Djokovic, aceasta e a 8-a finală la ATP Finals și, dacă se va impune duminică, ar egala recordul lui Roger Federer de 6 trofee câștigate la această competiție.

Novak Djokovic e din nou în finala ATP Finals după un alt meci greu și epuizant, pe care l-a gestionat impecabil.

Djokovic s-a impus, 7-6, 7-6, în fața lui Fritz, care rămâne cu o săptămână tare bună, ajungând în semifinale la Turneul Campionilor chiar la debutul lui la această competiție. Pentru Djokovic, aceasta e a 8-a finală la ATP Finals și, dacă se va impune duminică, ar egala recordul lui Roger Federer de 6 trofee câștigate la această competiție. 

Cu a cincea finală jucată la rând în 2022 (Wimbledon, Tel Aviv, Astana, Paris și acum Torino), Djokovic reușește o redresare extraordinară a unui an amestecat, dramatic și imprevizibil pentru el, în care a jucat puțin și a ratat două turnee de Grand Slam, plus alte patru turnee Masters, neputând călători în Australia, respectiv SUA, din cauza restricțiilor impuse de aceste țări persoanelor nevaccinate împotriva Covid. După Roland-Garros, când a fost învins în sferturi de Nadal, Djokovic a mai jucat cinci turnee – și la toate cinci a ajuns cel puțin până în finală.

Nu vom afla niciodată ‘ce ar fi fost dacă’. Însă chiar și jucând doar 11 turnee în 2022, Djokovic se poate uita la un bilanț foarte bun, ținând cont de condiții. Și se poate uita către noul sezon, când Nole are toate șansele să joace întreg calendarul competițional, după ce s-a anunțat oficial faptul că va putea călători în Australia și va putea lua startul la Australian Open 2023. 

Calificarea în finala ATP Finals este însă una dintre cele mai importante rezultate pentru el în acest an, pe lângă triumful de la Wimbledon. Djokovic s-a calificat în a 8-a finală a carierei la competiția de final de sezon, și a făcut-o fără a pierde vreun meci în săptămâna asta, dar fără a excela neapărat. Pe tot parcursul săptămânii de la Torino, tenisul sârbului a oscilat între un nivel sufocant și de neatins și perioade de joc în care tenisul său a devenit lent și previzibil. Când a fost însă cazul să accelereze, a făcut-o și nu s-a mai uitat în urmă. 

Și desfășurarea semifinalei cu Fritz a fost similară: Djokovic a avut momente în care a fost imbatabil și a scos acel tenis curat și fluid când a avut nevoia cea mai mare. Dar a avut și segmente de joc în care părea că suferă fizic, că încearcă să se adune și face mari eforturi pentru a accelera.

Sârbul a revenit în setul doi de la 3-5, 0-30 jucând fără greșeală, venind peste adversar (cu retururi lungi, cu venirile la fileu, cu reverul în lung de linie) și gestionând momentele dificile din meci cu o luciditate lăudabilă. Anterior, în primul set, Nole a întors de la 4-5 la 7-5 în tiebreak în aceeași manieră clară, mereu pregătit să vină peste adversar și cu atacuri bine gândite. 

“A trebuit să lupt pentru a supraviețui. Nu m-am simțit foarte reactiv azi și nici prea confortabil. Știam că îmi va lua ceva timp să mă adaptez și să găsesc deplasarea dinamică de care am nevoie împotriva lui Fritz, venind după meciul istovitor cu Medvedev. Nu am început prea bine setul doi, dar am avut răbdare. Am reușit să fac break-ul la 5-4, când servea pentru meci, precum ieri, cu Medvedev, când a servit pentru meci. În acele momente mi-am regăsit un alt nivel, mi-am ținut nervii și am reușit să-l fac să joace o minge în plus în tiebreak”, a spus Novak după meci. 

Pentru primul său trofeu la ATP Finals din 2015 încoace, Djokovic va trebui să treacă de Casper Ruud, care a reușit să-și facă viața ușoară în semifinala cu Andrey Rublev, pe care l-a învins cu 6-2, 6-4.

Norvegianul se califică astfel în a patra finală mare a anului; le-a pierdut pe primele trei (Miami, Roland-Garros, US Open), dar își oferă o nouă oportunitate în încheierea unui sezon grozav.

Dar misiunea lui Casper nu va fi ușoară. Sârbul, care conduce la întâlnirile directe cu 3-0, va fi favorit. Așa cum însuși Ruud a observat:

https://twitter.com/christophclarey/status/1594082163254644736?s=46&t=GENBkHIv22pAj0PUWcuQiQ

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi