Novak Djokovic salvează două mingi de meci contra lui Del Potro și rămâne în cărți pentru dubla Madrid – Roma

Radu Marina | 18 mai 2019

Pentru toată drama pe care a generat-o săptămâna asta, Roma ne-a reamintit că are obiceiul ca, aproape anual, să livreze cel puțin un meci superb în sferturi sau în semifinalele turneului masculin

Liderul mondial obține a 16-a victorie (din 20 de meciuri) în fața lui Juan Martin Del Potro, după o luptă intensă de aproape trei ore de joc, în care a salvat două mingi de meci în tiebreak-ul setului doi. Meciul s-a încheiat după miezul nopții, 4-6, 7-6, 6-4 pentru sârb, care va juca pentru al șaselea an la rând în semifinale la Roma.

Djokovic trece cu bine un test extrem de greu, ba chiar neașteptat de complicat, dat fiind faptul că acesta a fost abia al 7-lea meci jucat de argentinian în 2019, el revenind în circuit la finalul lunii februarie, la Delray Beach, după cinci luni de pauză, din cauza accidentării suferite în octombrie la genunchi. Del Potro a depășit așteptările tuturor și foarte, dar foarte puțin i-a lipsit pentru a-l învinge, în premieră, pe Djokovic într-un meci pe zgură.

Contrar tuturor așteptărilor, argentinianul a fost impecabil, vreme îndelungată, la toate capitolele, în special cu reverul – lovitura care în mod surprinzător i-a dat cele mai mari bătăi de cap sârbului. Nu doar că Delpo a rezistat în majoritatea ralurilor cross-cross în care a fost atras de Djokovic, dar în repetate rânduri l-a surprins pe Nole cu schimbările în lung de linie. Reverul în lung de linie i-a câștigat primul set, de fapt: punctele cu care Delpo a închis setul la 5-4 au fost două lovituri direct câștigătoare cu reverul în lung de linie la care Djokovic n-a putut face nimic.

Problema era cât va rezista reverul, pentru că intențiile lui Djokovic de a-i cauta reverul și de a-l forța să greșească erau evidente. Forehandul era la capacitate maximă, serviciul era și el la datorie – dar cum pe Djokovic nu-l poți bate doar cu aceste două arme, întrebarea, după primul set, era când sau dacă va ceda reverul? Răspunsul l-am primit la 2-3 în setul doi, când și-a cedat serviciul după trei erori cu reverul, de fiecare dată forțat de Nole, care l-a jucat exclusiv pe această parte, toate atacurile și serviciile fiind îndreptate spre rever.

Perioada gri n-a durat mult pentru argentinian. L-a întors pe Djokovic de la 3-5 în setul doi, punându-și în funcțiune lovitura de dreapta, a cărei viteză medie urcase la 140 km/h (!), și l-a dus în tiebreak, unde a avut două mingi de meci, dar în final avea să fie trădat de aceeași lovitură de rever.

Odată intrați în decisiv, bătălia nu s-a mai purtat doar pe teren, ci și în plan fizic, unde Del Potro încă e în proces de revenire (a și avut nevoie de un MTO înainte de decisiv), Roma fiind abia al treilea lui turneu în 2019, după o pauză de cinci luni de zile. Cum era de așteptat, n-a mai putut ține pasul cu Djokovic, care a făcut break-ul la 2-2 (după două ratări ușoare ale argentinianului), decisiv pentru soarta partidei. Interesant, tot în acel game Delpo câștigase acel schimb spectaculos care s-a lăsat cu un high-five la fileu; câteva secunde mai târziu, Djokovic muta decisiv.

Asta după ce, cu un game înainte, Del Potro avuse trei mingi de break, șanse de a se desprinde la 3-1 în decisiv. Așa însă, Juan Martin bifează al doilea meci în tot atâtea săptămâni pierdut de la mingi de meci (după cel cu Djere, la Madrid).

Pentru o nouă finală la Roma, Djokovic se va întâlni cu un alt agentinian, Diego Schwartzman, pe care l-a învins în cele două meciuri jucate. În cel mai recent dintre ele, însă, jucat în 2017 la Roland Garros, Schwartzman l-a dus pe sârb în cinci seturi.

https://twitter.com/TennisTV/status/1129519695068041217?s=20

https://twitter.com/TennisTV/status/1129524012084867072?s=20
https://twitter.com/TennisTV/status/1129525409375313920?s=20

Prima semifinală Masters pentru Diego Schwartzman

În afara unei finale pierdute categoric în fața lui Matteo Berrettini acasă, la Buenos Aires, Schwartzman a avut o jumătate de sezon complet nesatisfăcătoare. Nici măcar trecerea la zgură, suprafața pe care a obținut cele mai notabile rezultate în carieră, n-a reușit să-i redreseze sezonul, neputând să depășească turul doi nici la Monte Carlo, nici la Barcelona și Munich, nici la Madrid.

Pâna la Roma. Aici s-a produs declicul pentru el, reușind să ajungă până în semifinale fără a pierde set în cele patru meciuri jucate. Întâi și-a făcut încălzirea cu doi jucători redutabili pe zgură, ambii veniți din calificări (Yoshihito Nishioka, Albert Ramos-Vinolas). Apoi a avut de luat o revanșă cu Mateo Berrettini, pe care l-a învins în fața propriilor suporteri, la fel de clar precum a făcut-o și italianul în urmă cu câteva luni în Argentina. Iar astăzi i-a lăsat doar șase game-uri lui Kei Nishikori, favorit 6 la Roma, calificându-se astfel pentru prima dată în carieră într-o semifinală a unui turneu Masters – un rezultat care-l va readuce de luni în primii 20 de jucători ai lumii.

Acest parcurs al lui Schwartzman e o reamintire importantă despre cât de ușor se pot schimba lucrurile în tenis: oricât de neagră este (sau pare) perioada pe care o traversează un tenismen la un moment dat, întotdeauna va exista o nouă săptămână, cu noi șanse de fructificat, gata să-l repună pe turnantă. Fabio Fognini a avut, recent, un traseu la fel de prost până la Monte Carlo, iar acolo a câștigat titlul

Rafael Nadal se întoarce în semifinale la Roma, urmează revederea cu Stefanos Tsitsipas

După victoriile dominante de ieri, unde a cedat doar un game pe meci, Nadal a trecut și de Fernando Verdasco (6-4, 6-0), cu mici emoții, dar la fel de convingător. Cât timp Verdasco a fost prezent în meci, a reușit, cu destulă ușurință chiar, să-l rănească pe Rafa, pe care l-a condus cu 3-1 în primul set și a avut trei mingi de break consecutive la 4-4. De la acest moment, odată ce mingile de break au fost salvate, Verdasco s-a prăbușit, Nadal a strălucit, cedând până la finalul meciului doar opt puncte.

Pentru prima finală din acest an pe zgură, Nadal va trebui să-l depășească pe Stefanos Tsitsipas, pe care-l reîntâlnește la câteva zile distanță de la înfrângerea suferită la Madrid, tot în semifinale. În continuare scorul întâlnirilor directe e în favoarea spaniolului (3-1), însă replica dată de Tsitsipas la Madrid nu trebuie trecută cu vederea.

Se reechilibrează balanța în rivalitatea Pliskova – Azarenka  

Karolina Pliskova atinge borna de 500 de victorii după al patrulea meci câștigat în fața Victoriei Azarenka, egalând astfel scorul întâlnirilor directe (4-4 acum). În urmă cu câteva săptămâni, în meciul lor de la Stuttgart, se impunea Azarenka în trei seturi, acum a fost rândul Karolinei să reechilibreze balanța în această rivalitate, în care cinci din totalul celor opt întâlniri au avut nevoie de set decisiv.

La Roma fost 6-7, 6-2, 6-2 pentru cehoaică, care își consolidează recordul în meciurile de trei seturi (14-3) în 2019 și merge în premieră în semifinalele turneului de la Roma.

Următoarea adversară pentru Pliskova va fi Maria Sakkari, o altă jucătoare ce traversează o perioadă grozavă, cu titlu recent câștigat la Rabat. Sakkari merge în prima semifinală la un Premier 5 pe zgură după o victorie în trei seturi, 5-7, 6-3, 6-0, în fața Kristinei Mladenovic, care e de urmărit pentru restul sezonului. Atât Sakkari cât și Mladenovic vin din calificări și au reușit, în drumul către sferturi, câteva victorii remarcabile: Mladenovic le-a învins, pe rând, pe Caroline Garcia, Belinda Bencic și Ash Barty; Sakkari pe Anastasia Pavlyuchenkova, Anett Kontaveit, Petra Kvitova și acum Kristina Mladenovic. În cazul Mariei Sakkari, acest parcurs îi aduce și o recompensă: de luni va ocupa un nou career high ranking (28).

Interesant, Pliskova și Sakkari s-au văzut și anul trecut la Roma, într-un meci cu scântei, cehoaica lovind la finalul meciului scaunul arbitrului cu racheta, furioasă pentru o minge controversată judecată împotriva ei.

https://twitter.com/DuckDaBlackSwan/status/1129320254155513857?s=20

Johanna Konta și (re)descoperirea jocului pe zgură

Johanna Konta își continuă forma excelentă pe zgură, începută cu finala de la Rabat din urmă cu câteva săptămâni. Acum, la Roma, ea reușește un alt rezultat extrem de important pe o suprafață deloc prietenoasă ei până anul acesta: după Alison Riske, Sloane Stephens și Venus Williams, astăzi a învins-o și pe Marketa Vondrousova, 6-3, 5-6, 6-1, bifând a noua victorie din ultimele 11 meciuri jucate pe această suprafață.  Cine ar fi crezut că prima semifinală de turneu Premier 5 a Johannei Konta va fi pe zgură, cea mai slabă suprafață a ei?

Deși abia anul acesta a depășit, pentru prima dată în cariera ei, sferturile unui turneu WTA pe zgură (la Rabat s-a întâmplat), Konta mărturisea zilele trecute că întotdeauna a crezut că e capabilă să joace bine pe zgură. Însă totuși, aceste rezultate n-au apărut chiar din senin, ea oferind câteva detalii despre ce face diferit acum pe zgură față de anii trecuți: “Acum joc mai variat, încerc diferite lucruri noi – la care trebuie să fiu întotdeauna atentă să le folosesc într-o proporție potrivită în timpul meciurilor. Sunt mulțumită de faptul că am putut adapta și ajusta. Simt că pot fi și mai eficientă pe această suprafață”.

De menționat este și faptul că acest rezultat o va urca, de luni, până pe locul 31 în clasament, ceea ce înseamnă că va fi cap de serie la Roland Garros.

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi