Novak Djokovic rămâne imbatabil. Djokovic triumfă la Paris, câștigă al 40-lea trofeu Masters și ajunge la 18 victorii consecutive

Radu Marina | 5 noiembrie 2023

Deși învins în această finală, revenirea lui Grigor Dimitrov în prim-planul tenisului mondial e remarcabilă.

Pentru a 7-a oară în carieră, Novak Djokovic triumfă în turneul Masters de la Paris după o finală câștigată contra bulgarului Grigor Dimitrov. Djokovic s-a impus 6-4, 6-3 în ceea ce a fost un meci pe alocuri previzibil, contra unui adversar pe care îl domină categoric la întâlnirile directe și asupra căruia a găsit, de multă vreme, cheia potrivită. Sârbul, care ajunge acum la 18 victorii la rând, l-a învins a 12-a oară în 13 întâlniri cu Dimitrov, care rămâne însă cu un final de sezon solid după câteva săptămâni în care tenisul său a revenit la un nivel înalt. 

Cu acest trofeu, Djokovic atinge încă o bornă importantă, ajungând la 40 de trofee Masters, anul acesta câștigând la Cincinnati și, acum, la Paris. După înfrângerea suferită la Wimbledon, în finala cu Carlos Alcarz,  Djokovic nu a mai pierdut niciun meci în care a evoluat: a câștigat la Cincinnati, s-a impus la US Open, a câștigat în Cupa Davis, iar acum, la Paris încheie cu bine o săptămână grea, în care a acuzat probleme fizice și s-a luptat cu un virus stomacal, dar și cu câțiva adversari inspirați, care i-au dat bătăi de cap și l-au forțat să scoată la iveală tenisul lui cel mai bun atunci când a fost necesar. 

Parcursul lui Djokovic din această săptămână a fost, de altfel, complicat. N-a excelat în niciun meci cap-coadă, a avut nevoie de intervenția fizioterapeutului în multe rânduri, și a avut momente de joc în care a lăsat garda jos. Cu toate astea, nimic n-a fost suficient pentru a-l pune la pământ: când a fost necesar, a fost imbatabil și a găsit inspirație să iasă la suprafață. Cu excepția meciului din primul tur cu Tomas Etcheverry, Djokovic a pierdut de fiecare dată un set pe drum și a stat pe teren aproape trei ore cu toți adversarii – Tallon Griekspoor, Holger Rune și până la Andrey Rublev, cu toții au avut momente în care probabil au crezut că au cea mai bună ocazie să-l învingă. 

Finala cu Grigor Dimitrov, surpriza frumoasă a acestui turneu și, în general, a acestui final de sezon, a ieșit din tiparul din această săptămână: Djokovic n-a jucat mai bine, dar a făcut-o suficient cât să nu se complice și plusând în momentele importante. Pe lângă asta, a contat și matchup-ul confortabil cu Dimitrov, care a contribuit la un meci lin, fără dramă, fără întorsături de situații și echilibru sufocant. În primul set, Djokovic a avut nevoie de un singur break pentru a face diferența și a se impune. Iar în setul doi, Djokovic a facut break-ul devreme, în game-ul cinci, care a fost suficient pentru a închide finala fără emoții.

Deși învins în această finală, revenirea lui Grigor Dimitrov în prim-planul tenisului mondial e un pic surprinzătoare, dar remarcabilă. Ultimii doi ani au fost complicați pentru bulgar, în condițiile în care a avut probleme fizice, a pierdut des, nu a legat victoriile și a părut că pur și simplu nu se poate apropia de ritmul și nivelul jucătorilor de top atunci când îi înfrunta în meciurile directe. Ba mai mult, chiar el spunea, după victoria din semifinale, că nu a crezut multă vreme că mai e capabil să revină la un nivel înalt.

De altfel, întregul sezon al bulgarului a fost unul solid; a crescut treptat și acum, spre final de an, a explodat: a juns în optimi la Roland Garros și Wimbledon, a jucat prima lui finală ATP după o pauză de cinci ani la Geneva, iar în ultimele săptămâni a surprins pe toată lumea. În decurs de câteva săptămâni, Dimitrov a jucat semifinale la Shanghai și acum finală la Paris, învingându-i, printre alții, pe Holger Rune, Karen Khachanov, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas și Hubert Hurkacz. În decurs de trei săptămâni, Dimitrov a învins cinci jucători din top 10. 

Cât despre Djokovic, el își continuă nestingherit dominația: al treilea titlu consecutiv, 18 victorii la rând și un nou sezon pe care-l va încheia în calitate de lider mondial. De asemenea, mai rămâne și impresia că e aproape imposibil să fie doborît de cineva și totul depinde doar de el și de nimeni altcineva. E capabil să câștige și când joacă slab, știe cum și când să-și folosească resursele (a dovedit asta încă o dată în această săptămână) și, cel mai important, are o foame de victorii – chiar și acum – care pare că se accentuează. Cu cât câștigă mai mult, cu atât dorința de a câștiga și mai mult se intensifică.

Pentru Nole urmează acum ATP Finals, acolo unde, firește, e favorit să se impună a șaptea oară.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi