Novak Djokovic merge în semifinale la Eastbourne, Aga Radwanska pierde din nou devreme

Radu Marina | 30 iunie 2017

Semifinalele săptămânii: Djokovic – Medvedev și Gasquet – Monfils (Eastbourne), Baghdatis – Sugita, Mannarino – Seppi (Antalya), Konta – Pliskova, Watson – Wozniacki (Eastbourne),

Într-o zi plină de tenis, cu multe meciuri intense, aproape toată lumea a servit porție dublă, trebuind să intre pe teren pentru câte două meciuri, din cauza programului dat peste cap de ploaia din ultimele două zile. Una dintre excepții, Novak Djokovic, care l-a învins pe Donald Young şi s-a calificat în a 4-a semifinală a sezonului. Dacă în primul set Nole a arătat foarte bine, continuând jocul bun de ieri, din meciul cu Pospisil, în setul doi lucrurile nu au arătat la fel. A fost suficient să scadă puţin nivelul şi să strecoare câteva greşeli (multe, pe mingi uşoare), ca să se vadă condus cu 4-5; Young a avut şi o minge de set, dar a ratat-o după un forehand ieşit de puţin out.

Deşi a egalat la 5 reuşind câteva lovituri câştigătoare cu reverul în lung de linie, fostul lider mondial a avut a avut din nou de apărat mingi de set în tie-break, la care a reacţionat foarte bine cu serviciul. De fapt, serviciul a fost la cote înalte mai tot meciul, în primul set pierzând doar 4 puncte cu serviciul. Următorul adversar pentru Djokovic e rusul Daniil Medvedev, care azi a mai făcut o victimă în traseul său aproape-breakthrough din ultima perioadă: l-a învins pe favoritul 4, Steve Johnson într-un meci de trei seturi, reuşind a doua semifinală ATP din acest sezon, după ce la început de an a bifat finala de la Chennai.

Richard Gasquet a avut o zi plină. În prima parte a zilei l-a învins în două seturi pe Kevin Anderson, reuşind de fiecare dată să pună presiune exact în momentele importante pe serviciul sud-africanului, altfel la cote înalte, ca de obicei. Richie şi-a deschis terenul cu forehand-ul, căutând să îl deplaseze constant pe Anderson, iar cu primul serviciul a pierdut doar trei puncte.

Ceva mai târziu, a revenit pe teren pentru meciul cu John Isner, alt jucător cu un super serviciu. Aici Gasquet a fost şi mai expeditiv; nu şi-a pierdut niciodată serviciul, a returnat foarte bine serviciile americanului (doar 5 aşi în tot meciul) şi a fost foarte solid de pe linia de fund. Pentru Richie e a doua semifinală consecutivă pe iarbă, după cea de la Halle iar următorul adversar este Gael Monfils, cel pe care l-a învins chiar la Halle. Monf a trecut astăzi pe rând de Cameron Norrie şi Bernard Tomic, care a opus rezistenţă doar un singur set.

*

La Antalya, Marcos Baghdatis l-a învins în trei seturi strânse pe indianul Ramanathan şi se califică în semifinale; cipriotul nu mai câştigase un meci de la Australian Open şi ajunsese la 8 înfrângeri consecutive. Îl va întâlni pe Sugita, care a trecut ieri de David Ferrer, iar astăzi de Daniel Altmaier.

Cealaltă semifinală va fi între Adrian Mannarino şi Andreas Seppi. Mannarino a trecut surprinzător de Fernando Verdasco, reuşind să se califice într-o semifinală ATP după mai bine de un an, iar Seppi a trecut de Radu Albot în două seturi.

*

În circuitul feminin, Agnieszka Radwanska a continuat criza de rezultate și a fost învinsă în turul doi la Eastbourne de Lauren Davis.

În ciuda unei reveniri de la 4-5 şi serviciu pentru Davis la 6-5 în primul set, nivelul polonezei a scăzut din ce în ce mai mult, arătând multă nesiguranţă şi un număr mare de greşeli neforţate, necaracteristice pentu ea. E de fapt o imagine pe care am văzut-o des sezonul asta la Radwanska, iar cu excepţia turneului de la Sydney, acolo unde a pierdut în finală cu Johanna Konta, nu a mai legat la niciun alt turneu 3 victorii.

https://twitter.com/WTA/status/880363193616351232

O cauză principală pentru acest sezon mai slab sunt şi problemele de sănătate cu care Aga s-a confruntat în acest an şi care au forţat-o să se retragă de la mai multe turnee pe zgură. La Roland Garros, Radwanska spunea că e vorba de o accidentare la picior căpătată anul trecut, care acum a reapărut şi nu sunt semne că lucrurile devin mai bine de la zi la zi, dar speră să poată reveni la 100% cât de curând. Apoi, nu-i de trecut cu vederea nici alegerea de a trece (după foarte mult timp) de la racheta Babolat la Srixon; e o schimbare care poate influenţa loviturile, modul cum simte loviturile şi mingea, mai ales că mai toată cariera ei a jucat doar cu Babolat.

În fine, nu e prima dată când Aga are o astfel de pasă mai slabă. În 2015 a început de asemenea slab, dar şi-a revenit treptat cu sezonul de iarbă, reuşind mai apoi cel mai mare rezultat al carierei, prin câştigarea Turneului Campioanelor de la Singapore. Acum însă va merge la Wimbledon, turneu la care în ultimii 5 ani nu a pierdut mai devreme de optimi, doar cu un meci în picioare.

Johanna Konta i-a oprit seria de meciuri câştigătoare Jelenei Ostapenko într-un duel intens, cu multe schimburi dure şi lovituri câştigătoare. Konta a intrat mai greu în meci, dar a lovit din ce în ce mai bine şi a pus o presiune fantastică cu returul pe serviciul doi al letonei, reuşind retur câştigător după retur câştigător. În primul set, Jelena nu a jucat deloc rău, însă serviciul şi returul Johannei au făcut diferenţa de fiecare dată.

În setul doi, Medina Garrigues i-a atras atenţia Jelenei asupra câtorva lucruri: să o joace pe Jo mai mult pe forehand pentru că de acolo vin multe greşeli, mai ales când e deplasată spre lateral, să fie ea cea care conduce de fiecare dată schimbul şi să atace cu forehandul la retur pentru că majoritatea serviciilor vin pe forehand-ul ei. Ceva mai târziu, Ostapenko reuşea prima break-ul în setul doi după două retururi direct câştigătoare cu forehand-ul consecutive, suficient pentru a câştiga setul. Decisivul l-a început lovind la fel de agresiv, făcând winner după winner, asta până la 4-2. De aici au apărut greşelile, ezitările cu primul serviciu, iar Konta a simţit imediat momentul mai slab şi a pus presiune, câştigând 4 game-uri la rând, deși Ostapenko nu a cedat ușor.

La ceva timp după victorie, Konta a revenit pe teren și a câștigat meciul cu Angie Kerber, în ciuda unei căzături de final, care s-a dovedit doar o sperietură.

În semifinale, Jo o va întâlni pe Karolina Pliskova, care s-a calificat în a 6-a semifinală din acest sezon, după o victorie la Svetlana Kuznetsova, în care a revenit de la 1-4 în decisiv. Rusoaica o bătuse, tot azi, pe Kiki Mladenovic, revanșând eșecul din semifinalele de la Madrid. Pe partea de jos a tabloului, Wozniacki a reuşit a 6-a victorie din acest sezon la o jucătoare din top 10 după victoria din sferturi cu Simona Halep, și o va întâlni pe Heather Watson.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi