Novak Djokovic. În cuvintele lui Andy Roddick, întâi îți ia picioarele, apoi sufletul

Treizecizero | 7 septembrie 2021

Un meci cu artificii în prima lui parte între Novak Djokovic și un jucător de 20 de ani de pe locul 99, care a entuziasmat pe toată lumea. Un alt maraton între Andreescu și Sakkari, încheiat cu eliminarea campioanei din 2019, la 2:13 dimineața; meciul feminin terminat cel mai târziu în istoria USO. O altă victorie blitz de la Emma Raducanu, ajunsă acum în sferturi.

US Open este oferit de

Un meci cu artificii în prima lui parte între Novak Djokovic și un jucător de 20 de ani de pe locul 99, care a entuziasmat pe toată lumea. Un alt maraton între Andreescu și Sakkari, încheiat cu eliminarea campioanei din 2019, la 2:13 dimineața; meciul feminin terminat cel mai târziu în istoria USO. O altă victorie blitz de la Emma Raducanu, ajunsă acum în sferturi.

Cum se întâmplă aproape zilnic în această ediție, US Open a servit iar o porție consistentă de calitate și emoție pe terenuri și în tribune.

Djokovic merge mai departe, dar ce meci face Jenson Brooksby!

Liderul mondial își continuă drumul spre Marele Slam, dar cu eforturi serioase. Victoria lui cu Jenson Brooksby, un jucător de 20 de ani aproape necunoscut la acest nivel, e departe de ce arată scorul, 1-6, 6-3, 6-2, 6-2. Novak s-a găsit pentru o vreme într-o situație tare complicată, trebuind să muncească din greu pentru a găsi o soluție la stilul de joc neortodox al oponentului său. Până la urmă, Djokovic s-a ajustat cu mingea lui Brooksby, americanul a rămas și fără resurse fizice, și sârbul a putut din nou depăși o situație complicată.

Brooksby, care nu a jucat niciun meci în 2020 și a început anul în afara primilor 300 în lume, a jucat sezonul acesta patru finale de turnee challenger, câștigând trei dintre ele. Datorită succesului din circuitul challenger a făcut, în iulie, pasul spre ATP, unde a jucat prima finală ATP din carieră la Newport (ATP 250) și semifinale la Washington (ATP 500) – rezultate în urma cărora a intrat, în premieră, în Top 100. 

La US Open, unde nu e tocmai străin de victorii mari – în 2019 a venit din calificări și l-a învins în turul doi pe Tomas Berdych, ultimul meci al carierei campionului ceh – americanul a ajuns în optimi, cu victorii notabile la Fritz și Karatsev.

Pe Ashe, în sesiunea de seară, Brooksby a îmbrățișat ocazia și a ieșit la joc. Nonșalant, cu o combinație rar văzută de counterpunching, junk tennis și accelerări imprevizibile de pe dreapta, cu care poate trimite o minge grea și plată, Brooksby a câștigat primul set cu Djokovic într-o manieră categorică,  Nole reușind să adune *doar* 13 puncte în set. A fost o demonstrație de forță din partea americanului, care nu i-a oferit lui Djokovic nicio șansă să reintre în set. „A făcut un set perfect, n-am putut face nimic. A avut un plan de joc clar și a executat toate loviturile foarte eficient. Am fost tot timpul surprins, nu am avut ritm, am făcut multe erori neforțate și el a citit jocul foarte bine timp de un set și jumătate”, a spus Djokovic. 

Seria punctelor de-a șoarecele și pisica, în care nu tot timpul Djokovic a fost pisica, a continuat în formidabilul set doi – unul dintre cele mai spectaculoase pe care le veți vedea în acest an. Răspunsul lui Djokovic după un asemenea set, era de așteptat, iar el a apărut imediat, cu trei game-uri consecutive în startul setului doi. Cu o încredere în el formidabilă, Brooksby s-a aruncat kamikaze în fiecare punct, obligându-l pe Djokovic să fie mereu în stare de alertă, să fie obligat să ghicească fiecare minge, să acopere toată geometria terenului în schimburi epuizante. Brooksby a părut mereu că știe unde va lovi Djokovic.

A urmat cea mai frumoasă parte a meciului: americanul a recuperat până la urmă break-ul într-un game absolut monstru: 20 de minute, nouă egalități, 24 de puncte jucate.

https://twitter.com/SportsCenter/status/1435047004682563584?s=20

A fost, însă, un câștig otrăvit pentru Brooksby, care avea să plătească scump efortul depus acolo. El a avut șanse de 3-3 în game-ul următor, dar s-a jucat un pic prea mult cu momentul, iar Novak a făcut break back. Ajutat de serviciu în clipele grele, sârbul depășise momentul greu, își curățase jocul și începuse să-și înțeleagă adversarul. Cu toată experiența lui uriașă în spate, era deja pe pământ sigur pentru restul meciului. La 1-1 la seturi, Djokovic nu mai putea fi în pericol, chiar dacă Brooksby a continuat să pârjolească holdele pentru o vreme, hărțuindu-l ocazional pe sârb în destule puncte.

E unul dintre lucrurile care îl fac special pe sârb: abilitatea lui de a absorbi lovituri dintre cele mai serioase, în genul de situații care ar scoate din minți sau din cărți aproape orice alt jucător. Apoi, când crezi că îl ai în corzi, abilitatea lui de a ieși de acolo și de a-ți face viața un chin pentru tot restul meciului. În special în situații de trei din cinci seturi.

“Cred că momentul-cheie a apărut la jumătatea setului secund, acolo am jucat câteva puncte foarte lungi. Mi-am pierdut serviciul, m-am regrupat și am făcut break-ul în următorul game. După asta am început să lovesc mai curat, pe tot terenul. Ori de câte ori am avut nevoie de serviciu, mi-am găsit serviciul, mi-am găsit țintele. Una peste alta a fost o bătălie fizică, cu multe schimburi de mingi obositoare. Dar meritul lui pentru această evoluție, a fost fantastic”, a rezumat Nole meciul.

Pe Twitter, Andy Roddick a făcut și el un rezumat în stilu-i caracteristic:

https://twitter.com/espn/status/1435069018260623362?s=20

Va fi captivant de văzut ce fel de carieră își va putea construi acest american cu un stil atât de diferit de ce joacă în ultimii ani compatrioții săi. Brooksby – care a spus că e fascinat de intensitatea și mentalitatea lui Rafa Nadal și că, dacă ar putea, ar fura returul lui Djokovic – se profilează drept un jucător care va putea frustra mulți oponenți din circuit.

Pe termen scurt, e interesant de văzut în ce măsură acest efort depus va însemna ceva în restul turneului pentru Novak: e deja încălzit sau consumat de resurse prețioase, în special pentru un eventual meci cu Medvedev, o variantă mult mai experimentată și mai eficientă a lui Brooksby. Cu încă un set pierdut, care se adaugă la cele cu Rune și Nishikori, Djokovic e calificat pentru a 12-a oară în sferturile US Open – unde nu a pierdut niciodată. Se va vedea cu Matteo Berrettini, în reeditarea finalei de la Wimbledon. Berrettini e pentru a doua oară în sferturi la USO, după victoria, 6-4, 3-6, 6-3, 6-2, cu Oscar Otte. Sârbul a câștigat toate cele trei întâlniri cu Berrettini de până acum. 

Bianca Andreescu își vede seria oprită la US Open

Bianca Andreescu, care era neînvinsă la US Open (10-0) a fost eliminată de Maria Sakkari într-un meci bun, epuizant pe alocuri și dramatic în mare măsură. A fost 6-7, 7-6, 6-3 pentru Sakkari, care revine într-un sfert de finală de Slam, după cel de la Roland Garros, de anul acesta. 

A fost un meci aproape în oglindă cu întâlnirea celor două de la Miami de anul acesta, care a avut nevoie, de asemenea, de două tiebreak-uri.

Andreescu, care a avut șansele sale în tiebrek-ul setului doi, revenind de la 3-6 la 6-6, n-a rezistat tenisului foarte bun pe care Sakkari l-a jucat în aceste momente mari. Sakkari a fost impecabilă și și-a găsit cele mai bune lovituri când a avut nevoie de ele. Bianca a fost solidă, a început decisivul cu break și a urcat la 2-0, dar n-a putut confirma și susține tenisul arătat, probabil tocmai pentru că a jucat atât de puțin în ultimul an.

În realitate, canadianca nu a găsit în niciun moment al acestui sezon de hard un momentum de formă comparabil cu cel de acum doi ani, din care să se alimenteze acum. Pe când la Sakkari a fost invers; ea a jucat și câștigat mult sezonul acesta, a avut la ce să se întoarcă și a știut cum să-și folosească acest avantaj – vezi cum a arătat tenisul ei la mijlocul setului decisiv, acolo unde s-a și rupt echilibrul definitiv. Și a mai contat, de asemenea, că Bianca nu e încă la un nivel optim din punct de vedere fizic. Practic, de la mijlocul decisivului, deplasarea ei a fost inexistentă. 

Emma Răducanu, ce tenis și ce rezultat!

La 18 ani, Emma Răducanu devine doar a treia jucătoare venită din calificări care ajunge în sferturi la US Open din Era Open. După încă o demonstrație de forță, 6-1, 6-2, cu Shelby Rogers, care n-a mai avut nimic de oferit după maratonul cu Ash Barty din turul trei, Emma Răducanu obține cel mai important rezultat al carierei sale. Și acesta pare că e abia începutul. 

Cu șapte victorii la rând, fără să piardă set, Emma o așteaptă acum pe Belinda Bencic pentru un loc în semifinale. E de menționat, la acest traseu impresionant al Emmei, jucătoarele învinse, dar și scorul, pentru că, deși de multe ori scorul nu spune cu adevărat povestea meciului. De data asta scorurile reflectă exact ceea ce face Răducanu pe teren: domină, câștigă cu o nonșalanță fantastică și arată o naturalețe aparte. 

Dacă în calificări a pierdut mai mult de cinci game-uri pe set în meciul cu Bolkvadze, ajunsă pe tabloul principal Răducanu a fost imbatabilă: 6-2, 6-3 cu Stefanie Voegele; 6-2, 6-4 cu Shuai Zhang; 6-0, 6-1 cu Sarra Soribes Tormo; 6-2, 6-1 cu Shelby Rogers. 

Belinda Bencic își continuă vara remarcabilă

După aurul de la Tokyo, Belinda Bencic revine în sferturile unui turneu de Grand Slam pentru prima dată în acest sezon – și a treia oară în carieră. Toate sferturile de finală au fost reușite la US Open, semn că acest turneu îi priește (2014, 2019, 2021).

Bencic a trecut, 7-6, 6-3 de Iga Swiatek după un meci în care primul set a cântărit enorm: ajunse în tiebreak, fiecare dintre ele au avut multiple șanse de a se impune. Bencic a avut patru mingi de set, Swiatek a avut trei mingi de set. S-a ajuns la 12-12 iar Iga a fost cea care a cedat, oferindu-i Belindei a cincea șansă de a închide setul – provocare pe care, de această dată, Bencic a dus-o la capăt cu bine. 

Cu o astfel de victorie în cont, Bencic e o potențială candidată la titlu care încă merge pe sub radar la New York.

Karolina Pliskova e în sferturi la Slamul preferat.Cu 58 de ași (!) serviți în primele patru meciuri la US Open, Karolina revine în sferturi la New York pentru prima dată din 2018. Pliskova a trecut, 7-5, 6-4 de Anastasia Pavlyuchenkova și acum se va întâlni cu Maria Sakkari pentru o nouă semifinală la US Open. 

Alexander Zverev ajunge la 15 victorii consecutive. Câștigător la Tokyo și Cinncinati, Zverev trece în sferturi la US Open după o victorie destul de confortabilă, 6-4, 6-4, 7-6 (cu minge de set salvată în tiebreak) cu Jannik Sinner. Zverev, finalist în 2020 la US Open, se va întâlni cu Lloyd Harris, cel care e pentru prima dată într-un sfert de finală al unui Slam, după succesul cu Reilly Opelka, 6-7, 6-4, 6-1, 6-3. 

Sfert pentru Moni și Gabi

Monica Niculescu atinge încă o bornă importantă în cariera ei extraordinară, după ce ea și Gabriela Ruse s-au calificat în sferturile de finală ale probei de dublu. Monica și Gabi au trecut, 6-1, 4-6, 6-2, de Fernandez/Routliffe, după un meci care a devenit, pe parcurs, extrem de complicat. Deși au condus cu 6-1, 4-2, Gabi și Moni au pierdut următoarele patru game-uri la rând în setul doi și s-au văzut conduse și în setul decisiv. În cele din urmă, lucrurile s-au reașezat și meciul și-a reluat cursul avut până la 4-2 în setul doi. 

Dacă pentru Gabriela, acesta e primul sfert de finală într-un Slam la dublu, pentru Monica e al 5-lea. Și mai important de atât e că Monica devine una dintre puținele jucătoare care atinge (cel puțin) faza  sferturilor de finală în toate cele patru turnee de Grand Slam la dublu: Australian Open 2018 (semifinale), Roland Garros 2010 (sferturi), Wimbledon 2017 (finală) și acum cel puțin sferturi la US Open 2021. Din păcate, în sferturi nu se vor întâlni cu perechea Raluca Olaru/Nadyia Kichenko, cele două fiind învinse de favoritele 7 Guarachi/Krawczyk, 6-3, 6-2. 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi