Novak Djokovic, în a opta finală la Australian Open! Îl învinge pe Roger Federer și va lupta pentru al 17-lea titlu de Grand Slam!

Radu Marina | 30 ianuarie 2020

Context *După al 50-lea lor meci, scorul întâlnirilor directe devine acum: 27-23, la total; 11-6 pentru Djokovic în turneele de Grand Slam, 20-18 pentru Djokovic pe hard; *Novak Djokovic a câștigat toate semifinalele cu Roger Federer la Melbourne (2008, 2011, 2016 și cea de acum);  *Federer a petrecut pe teren în drumul către semifinale 12 […]


Context

*După al 50-lea lor meci, scorul întâlnirilor directe devine acum: 27-23, la total; 11-6 pentru Djokovic în turneele de Grand Slam, 20-18 pentru Djokovic pe hard;

*Novak Djokovic a câștigat toate semifinalele cu Roger Federer la Melbourne (2008, 2011, 2016 și cea de acum); 

*Federer a petrecut pe teren în drumul către semifinale 12 ore și 44 de minute – niciodată în ultimii 10 ani Federer nu a petrecut atât timp pe teren; 

*Djokovic a pierdut doar un singur set, în meciul din primul tur cu Jan-Lennard Struff, și a stat pe teren 10 ore și 21 de minute; 

*Djokovic nu a mai pierdut un meci în format trei din cinci cu Federer din 2012 (Wimbledon, semifinale);

*Federer a ajuns la întâlnirea cu Djokovic după șapte mingi de meci salvate cu Tennys Sandgren în sferturi și cu multe incertitudini fizice, având probleme în zona inghinală; speculațiile că Roger ar putea să nu intre pe teren au fost destul de puternice în jurul turneului.

*La 38 de ani,  Federer este cel mai în vârstă jucător care ajunge în semifinalele unui Slam din 1991 încoace (Jimmy Connors, 39 de ani, US Open);

Dat fiind contextul, șansele lui Federer la câștigarea acestei semifinale erau mici. Nimic nu era în favoarea lui – de la suprafață, match-up, starea lui fizică, timpul petrecut pe teren și până la adversar, neînvins și aflat pe un teren atât de bine cunoscut lui. 

Cum a fost meciul

Djokovic l-a învins pentru a 27-a oară pe Federer, 7-6 (1), 6-4, 6-3, într-un meci început spectaculos, totuși cu o desfășurare previzibilă. Cu toate dificultățile lui Federer în deplasare, meciul n-a dezamăgit, a fost competitiv, chiar dacă de la un punct încolo semnele de întrebare în privința învingătorului dispăruseră. 

Inclusiv Djokovic a avut câteva cuvinte frumoase pentru Roger, la finalul partidei: “Respect lui Federer pentru că a decis să joace în seara asta, deși a fost, în mod evident, afectat fizic. A fost departe de nivelul lui cel mai bun în termeni de deplasare. Respect pentru că jucat și a încercat totul, până la ultimul punct.” 

Federer a început partida într-o manieră specială, cu break după un passing shot impecabil cu reverul în lung de linie. Sârbul a răspuns imediat și și-a recuperat serviciul. 

Senzația asta de “special” avea să se accentueze, treptat. Cu un Djokovic debusolat și ezitant peste măsură, Federer s-a năpustit asupra lui, crescând în agresivitate pe măsură ce schimburile de mingi s-au prelungit, reușind în felul acesta să genereze 16 winnere (!) în doar șase game-uri jucate. În acest interval, Federer a avut inclusiv trei mingi de dublu break consecutive la 4-1 și a ajuns la 5-2 după un game de serviciu care a durat un minut. 

Vraja s-a rupt însă în momentul în care Federer a servit pentru primul set. Încălzit, simțind bine mingea și cu reperele recăpătate, Djokovic a făcut break-ul la zero, reintrând în meci. Este și momentul în care sârbul a simțit că trebuie să fie mai incisiv de atât și, după ce a egalat la 5, și-a pus returul și schimbările de direcție la treabă, procurându-și două mingi de break, după un tenis mult prea exact și echilibrat pentru deplasarea laterală (ușor greoaie) a lui Federer. 

Servind mult mai bine decât a făcut-o la 5-4, cu veniri pregătite la fileu și încercând în două rânduri serviciu-voleu, Federer s-a salvat și s-a ajuns curând la tiebreak. Iar tradiția recentă avea să se respecte și acum: al șaselea tiebreak la rând pierdut de Federer în fața sârbului, de data asta castegoric, câștigând un singur punct. 

Tactic, e de subliniat intenția lui Djokovic de a-l scoate cu orice ocazie pe Federer în exteriorul terenului, căutând să apeleze des la loviturile în cros, dar și la unghiuri foarte scurte. A insistat să joace spre reverul lui Federer des, mai ales în acele momente mari de care aminteam mai sus, tocmai pentru a putea să preia controlul în schimb. În puține rânduri, Federer a rezistat acestor schimburi rever – rever. Fie a încercat să fie decisiv și a greșit ori a încercat să reziste cât mai mult, dar a pierdut din control și agresivitate pe măsură ce Novak a făcut pasul în față, câștigănd teren. 

Novak avea să spună ulterior că s-a liniștit după câștigarea primului set, unul pe care l-a început foarte stresat, și a început să execute foarte bine. Așa că, după intensitatea și chiar dramatismul din primul set, setul doi a curs liniștit, fără break-uri vreme îndelungată. Până la 4-5, când Federer a servit pentru a sta în set. Djokovic a returnat ireal în acel game și nu s-a dat înapoi de la nimic: a răspuns cu scurtă la scurtă, a pasat, a fost extrem de prezent și, în final, a fost răsplătit cu un break, care i-a adus și setul doi. 

De evidențiat aici ar fi încercările lui Federer de a surprinde, în special la retur. A intrat foarte mult în teren, în încercarea de a scurta punctul, venind imediat către fileu. Un fel de chip & charge, dar nu tocmai eficient, Djokovic pasându-l fără dificultăți și gestionând foarte bine acest moment. 

În setul trei, break-ul a venit și mai devreme. Federer și-a pierdut serviciul la 2-3, după un game în care Djokovic a aplicat ca la carte același plan ca în primul set: a jucat în cross pe rever până când a obținut o minge mai scurtă, mai neutră, încheind cu forehandul. Acel break izbutit în game-ul cinci a fost decisiv pentru setul trei și pentru întregul meci, Djokovic neavând nicio dificultate în a-l confirma. 

Novak se califică astfel în a 26-a finală de Grand Slam a carierei și va încerca să câștige al 8-lea titlu la Australian Open avându-l că adversar pe Dominic Thiem sau Alexander Zverev. Cu Thiem a jucat de 10 ori, câștigând șase dintre întâlniri, însă ultimele două meciuri (Roland Garros 2019, ATP Finals 2019) au fost câștigate de Thiem. Cu Zverev, scorul întâlnirilor e 3-2 în favoarea sârbului, dar cele două meciuri câștigate de Sascha au fost în finale.

Federer a spus că meciul de azi ar fi putut fi primul în care s-ar fi retras

Întrebat cum i-a fost să știe că se pregătește de un meci în care are foarte puține șanse, Federer a spus: „Da, e frustrant. Dar nu cred că aș fi intrat pe teren dacă aș fi simțit că nu e absolut nicio șansă. S-a văzut că am putut, totuși, să ofer o replică.

Nu știi niciodată cum se simte el. Novak e un jucător foarte, foarte bun. Știm asta. Te face să lovești mingi. Servește bine, returnează bine, se mișcă bine. E mental foarte puternic. Dar poate sunt emoții. Sunt sigur că poate s-a simțit un pic mai puțin confortabil la început, dar a găsit o cale. Așa că da, am crezut că e câte ceva de făcut azi, și de asemenea am crezut că nu o să agravez accidentarea. Dacă aș fi făcut-o, azi ar fi fost prima mea retragere dintr-un meci. Am vorbit despre asta cu echipa, cât de mult mi se permite să mă simt rău, și astfel de lucruri. Nu am ajuns niciodată în zona aia, deci totul e bine. Dar joci cu grijă, firește”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi