Novak Djokovic câștigă al cincilea titlu la Wimbledon, îl învinge pe Roger Federer după o finală cu un decisiv fantastic!

Treizecizero | 14 iulie 2019

Novak Djokovic e cel care rămâne din nou în picioare la capătul unei alte finale de Grand Slam greu de uitat: Novak Djokovic a supraviețuit de două ori când Roger Federer a avut minge de meci, câștigând finala în cinci seturi, 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12 (3).

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Novak Djokovic e cel care rămâne din nou în picioare la capătul unei alte finale de Grand Slam greu de uitat: Novak Djokovic a supraviețuit de două ori când Roger Federer a avut minge de meci, câștigând finala în cinci seturi, 7-6, 1-6, 7-6, 4-6, 13-12 (3).

La 4 ore și 57 de minute, aceasta a fost cea mai lungă finală din istoria Wimbledon.

A fost, de asemenea, primul meci de simplu de la Wimbledon decis de tiebreak în decisiv la 12-12, culmea, în finală.

Novak Djokovic ajunge astfel la un total de 5 titluri la Wimbledon și 16 titluri de Slam; de aici vine și importanța specială a acestei finale. Dacă Federer ar fi câștigat-o, diferența între primii trei ar fi fost de trei Slam-uri (21 Federer – 18 Nadal – 15 Djokovic). Așa însă, distanța dintre fiecare este acum de două titluri (20 Federer – 18 Nadal – 16 Djokovic), ceea ce lasă loc la absolut orice până la finalul carierelor celor trei.

Federer a revenit în multiple rânduri într-un meci în care a părut, o bună bucată din timp, jucătorul o idee mai bun: dar deși n-a înfruntat nicio minge de break în primele trei seturi, el a fost jucătorul condus cu 2-1 la seturi. A dus însă meciul în decisiv, unde a mai recuperat o dată, de data asta de la 2-4, după ce Djokovic făcuse primul break. La 8-7, Federer a avut două mingi de meci pe propriul serviciu, dar un retur lung și un passing al lui Djokovic i-au permis acestuia o nouă evadare incredibilă. A fost a treia oară în meciurile celor doi când Djokovic câștigă un meci de Slam salvând două mingi de meci.

Federer a mai avut o ultimă oportunitate la 11-11, când a avut două mingi de break, dar Djokovic a dus meciul în tiebreak, unde, ca și în celelalte tiebreak-uri ale zilei, nivelul lui n-a mai fost la fel de bun precum în restul meciului.

Meciul, o afacere încurcată ca relația celor doi

Lui Novak Djokovic îi place la nebunie să salveze mingi de meci contra lui Federer, nu? ”Match point? No kiddindg. Hold my raw vegan smoothie.”

Rivalitatea asta este totală, se continuă inclusiv după meci. Acel zâmbet în colțul gurii al lui Novak, tot drumul până la fileu și apoi când a salutat publicul: eh, ce mai ziceți acum? Strângerea de mână politicoasă și austeră. Degustarea ierbii și aprobarea ei. Chipul împietrit al lui Federer. Și nu în ultimul rând, discursurile. Sigur, amândoi au dat credit celuilalt, s-au felicitat, s-au complimentat etcetera. ”Un meci de neuitat”, a încercat Sue Barker să fie diplomată. ”Eu voi face tot posibilul să-l uit”, a parat Federer. Viața nu se termină la 37 de ani, ăsta e mesajul pe care speră să-l transmită celor trecuți de 30 de ani. ”Acum, înapoi la jobul de soț și tată.” Novak: ”E ciudat să joci tiebreak la 12-12.” Sue: ”Dar ai avut ceva succes azi în tiebreakuri”. Novak: ”Eu mă rugam să ajung la ele.”

Apoi, un reminder nu așa de discret că e cu vreo cinci ani mai tânăr decât Federer: ”Roger a spus că vrea să inspire oamenii să creadă că se vor descurca și la 37 de ani la fel de bine ca el. Eu sunt unul dintre acei oameni.” Nu în ultimul rând, amândoi au fost urmăriți din loje de familii. ”Mă întorc și eu la jobul de soț și tată”, a concluzionat Djokovic. Cred că Federer voia să-i dea una peste cupa aia și să-i strige: nu mă mai imita! La fel ca acum mulți ani, când Novak l-a călcat prima dată grav pe nervi pentru că l-a imitat în vestiar, într-un adevărat show de improvizație.

Meciul a fost o afacere încurcată ca relația lor. Roger a fost mai bun primul set, dar l-a pierdut. Novak a dispărut în al doilea. Roger iarăși a avut mai multe șanse în al treilea, dar din nou Novak a ridicat nivelul în tiebreak. În setul patru, a fost rândul lui Federer. Iar în decisiv, după un schimb de breakuri devreme, au mers umăr la umăr, sub privirile din ce în ce mai panicate ale echipelor. Mama lui Novak a stat numai cu mâna pe cruciulița de la gât, Mirka și Ljubicic nu mai aveau curaj să se uite decât alternativ, iar Severin săracul se întreba probabil cine l-o fi pus să se înhăiteze cu GOATs. Numai publicul, sadicul, mai voia.

Federer a făcut breakul și a servit pentru meci la 8-7. A ajuns la 40-15 cu niște servicii excelente; dar Djokovic a anulat ambele mingi de meci cu un retur incisiv și apoi un passing de forehand în cros pe care îl folosise cu succes și contra lui Rafa în semifinala de anul trecut, tot la un punct crucial.

După opt holduri consecutive, ajungeam în primul tiebreak decisiv din istoria Wimbledon – bineînțeles, trebuia să se întâmple în finală. La cum evoluase Djokovic în primele două, lucrurile nu arătau prea bine pentru Federer. Novak și-a ridicat din nou nivelul, jucând mai calculat și desprinzându-se la 5-1. Federer a mai recuperat, dar nu destul de repede. A pierdut un meci la care a fost mai bun la majoritatea statisticilor, dar în tenis câștigă cine câștigă punctele mari și acesta a fost azi Djokovic.

Credit maxim celor doi combatanți, care au acoperit terenul în lung și-n lat și au jucat un tenis complet, ofensiv și defensiv. La vârsta lor, au ținut admirabil la tăvăleala celor șase seturi jucate, plus la stresul care este atașat la fiecare finală de Slam pe care Big 3 o joacă. Miza este cursa numărului total de tilturi de Slam, iar situația e strânsă: 20-18-16, câte două Slamuri diferență.

Federer se află într-o situație similară cu Serena: deși nu aleargă după un număr anume ca Serena, ceasul ticăie și tablourile rămân la fel de grele în rundele finale. Dar vine US Open, unde are din nou șanse; la fel și ceilalți doi mari adversari. Până una alta, Big 3 monopolizează în continuare poveștile în circuitul masculin.

https://twitter.com/doublefault28/status/1150471705665708033?s=20
https://twitter.com/rodlaver/status/1150473218097995776?s=20
https://twitter.com/Wimbledon/status/1150472778166022145?s=20
https://twitter.com/Wimbledon/status/1150471590427205633?s=20
https://twitter.com/Wimbledon/status/1150470515808751617?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi