Nole rezistă în adversitate, Rafa vrea îmbunătățiri

Adrian Țoca | 3 iunie 2013

Djokovic îl va întâlni în sferturi pe Tommy Haas, veteranul german care ajunge în premieră în sferturile Roland Garros la 35 de ani

Roland Garros este oferit de

Nole, un nivel în minus, dar trece fără mari probleme

Față de meciul cu Grigor Dimitrov, forma lui Novak Djokovic a avut de suferit, dar asta n-ar  trebui să mire prea mult, dată fiind conjunctura, cu decesul fostei lui antrenoare, situație care l-a afectat destul de mult pe sârb. Și condițiile de joc au fost mai puțin confortabile – vânt și destul de rece -, iar atmosfera în arenă, destul de seacă la început. De altfel, Kohlschreiber îl mai bătuse pe Djokovic la Roland Garros (în 2009, în trei seturi), un motiv în plus pentru startul curajos al germanului. Nole s-a încălzit mai greu, motiv pentru care a pierdut primul său set la actuala ediție a Roland Garros. În setul doi, două game-uri maraton consecutive, cu multiple egalități, au fost ambele câștigate de sârb, care s-a desprins la 4-1, iar jocul s-a înclinat decisiv în favoarea lui din acel moment.  Per ansamblu, Djokovic n-a strălucit, dar a excelat în momentele cheie, salvând 11 din cele 13 șanse de break de care a beneficiat adversarul său.

La final, Nole a scris pe cameră “Jeco love you forever”, un mesaj dedicat fostei lui antrenoare, un subiect asupra căruia vom mai reveni.


Rafa: “Dacă nu încep să joc mai bine, o să plec la pescuit”

Multiplul campion spaniol și-a sărbătorit azi ziua de naștere pe teren, el întâlnindu-l pe japonezul Kei Nishikori în optimile de finală. Înainte de acest meci, Rafa a făcut o analiză foarte sinceră a celor trei meciuri pe care le-a jucat până acum, reluând ideea că trebuie să-și îmbunătățească nivelul.

“Trebuie să joc ceva mai relaxat. Trebuie să lucrez la direcția loviturilor, la timing, la felul în care lovesc mingea, la mișcarea pe teren, pentru că nu cred că mă mișc așa cum ar trebui. Dar ceea ce-mi lipsește cel mai mult este calmul. Mă împleticesc adesea, și asta cred că e din cauza anxietății. Nu trebuie să ne înșelăm: dacă voi fi mai calm, voi juca mult mai bine decât am făcut-o până acum. Dacă nu, atunci mă pot întoarce la Mallorca și să ies la pescuit. Dar asta va fi ultima opțiune”, a declarat Nadal.


…Și a început să joace mai bine!

Meciul cu Nishikori a adus și primele semne îmbucurătoare pentru Rafa, care a avut o cu totul altă evoluție față de aparițiile anterioare. 6-4, 6-1, 6-3, de data asta n-a mai fost loc de emoții, chit că japonezul a început bine și a avut două șanse de break la 2-1 în primul set. Nadal a făcut pașii pe care și-i dorea, a lovit mai curat, s-a mișcat mai bine și a fost mult mai solid pe rever, servind de asemenea foarte bine. 

După meci, campionul en-titre a fost sărbătorit pe teren cu un tort pregătit de organizatori, cadou pentru cei 27 de ani împliniți de Rafa. Trei meciuri îl mai despart de cea mai frumoasă sărbătoare posibilă: încă un titlu la Roland Garros.

 

Aga, în sferturi în premieră; Vika și ea în creștere

Fără să atragă prea mult atenția până acum, Agnieszka Radwanska a reușit să lege câteva victorii solide, ajungând în premieră între ultimele opt jucătoare la Roland Garros, Slamul la care a avut cele mai slabe rezultate până acum. Cu Ana Ivanovic, poloneza a reușit și una dintre execuțiile turneului, un tweener spectaculos, dar și util, impresionant prin faptul că era singura opțiune pe care o mai avea la dispoziție.

Și Azarenka și-a ridicat nivelul, ea învingând-o azi pe Francesca Schiavone cu 6-3, 6-0. Este a treia calificare în sferturi la Roland Garros în carieră pentru Vika. Ea o va întâlni acum pe Maria Kirilenko, altă jucătoare în formă. Rusoaica a trecut de revelația Mattek-Sands.

De altfel, tabloul feminin capătă o formă interesantă începând cu sferturile de finală. Svetlana Kuznetsova e și ea acolo – al doilea sfert de finală la un Slam în 2013 pentru fosta campioană de aici – și va încerca s-o oprească pe Serena Williams, a cărei serie de victorii consecutive a ajuns la 28.


Tommy Haas continuă să impresioneze

Ceea ce n-a reușit în anii de vârf ai carierei a făcut acum, la 35 de ani. Bine, deja se poate spune că Tommy Haas e din nou într-un punct de vârf al carierei, judecând după felul în care continuă să adune victorii fabuloase. La două zile după maratonul cu John Isner, Haas n-a arătat nici urmă de oboseală, spulberându-l pe rusul Youzhny, 6-1, 6-1, 6-3, în condițiile în care până azi nu-i luase niciun set pe zgură acestuia. A fost o veritabilă execuție, un meci excelent făcut de Tommy și unul execrabil din partea lui Youzhny, care, după ce anul trecut scria “SORRI” pe zgură, în semn de scuze pentru o altă evoluție lamentabilă, de data asta a revenit la obiceiuri mai vechi, făcând praf o rachetă într-una dintre pauze.

Rezultatul înseamnă că germanul ajunge în sferturile de finală ale Roland Garros pentru prima oară – el devine al treilea german care ajunge în sferturi la toate cele patru Slamuri (după Becker și Stich). În plus, el este la un pas să intre în top 10! Și când te gândești că acum un an juca în calificări aici.

“Devii mai înțelept odată cu vârsta. Ești mult mai atent la ce mănânci, cum te recuperezi, cum te antrenezi, de aceea vedem atâția jucători de peste 30 de ani descurcându-se așa de bine”, a explicat Haas succesul său. În sferturi, germanul se va reîntâlni cu Novak Djokovic, pe care l-a învins recent într-un meci remarcabil jucat la Mastersul de la Miami.

Într-o cu totul altă ordine de idei, în tribune încep să apară tot mai multe celebrități. Leonardo Di Caprio a fost în tribune la Federer – Simon, fiind remarcat și aplaudat de spectatori, în ciuda faptului că actorul din The Great Gatsby a făcut tot posibilul să treacă neobservat.

Programul complet al sferturilor:

Masculin

Novak Djokovic – Tommy Haas

Rafa Nadal – Stanislas Wawrinka

David Ferrer – Tommy Robredo

Jo-Wilfried Tsonga – Roger Federer

Feminin

Serena Williams – Svetlana Kuznetsova

Agnieszka Radwanska – Sara Errani

Viktoria Azarenka – Maria Kirilenko

Jelena Jankovic – Maria Sharapova

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi