Nimeni n-o bate pe Svitolina de opt ori la rând: Singapore începe cu surprize, își reconfirmă reputația de turneu imprevizibil

Treizecizero | 21 octombrie 2018

A fost ziua outsiderelor: Svitolina și Pliskova au început excelent meciurile cu Kvitova și Wozniacki, apoi nu au clipit atunci când adversarele lor au încercat să revină în meci.

Spuneam în preview că nu știe nimeni cine o să câștige turneul și că inclusiv șansele cuiva ca Elina Svitolina,  percepută de majoritatea specialiștilor drept ieșită din formă și cu câteva luni dezamăgitoare, nu pot fi așa ușor trecute cu vederea.

Și ne-am convins de asta într-un meci care, pe hârtie, părea cel mai disproporționat dintre toate cele din prima rundă. Head-to-head-ul contează întotdeauna cu o idee mai mult la un format pe grupe, iar Kvitova, fostă finalistă în Singapore, venea cu avantajul a șapte victorii consecutive contra Elinei, ceea ce îi dădea un ascendent moral important. Însă a fost Svitolina cea care a produs un meci cap-coadă impecabil: un 6-3, 6-3 curat, într-o oră și 30 de minute, la debutul Turneului Campioanelor 2018, ultima ediție găzduită în Singapore.

Ce a făcut diferența a fost starea de spirit cu care a intrat Svitolina în această săptămână. Ea s-a calificat in extremis la WTA Finals, prin ricoșeul rezultatelor indirecte; de altfel, a admis că se cam resemnase și că se pregătea de Zhuhai, adică de WTA Elite Trophy, competiția rezervată pentru jucătoarele clasate imediat sub elita de 8. Svitolina a luat asta ca pe un bonus, ca pe un premiu, și a decis să se bucure de moment. A jucat fără presiune, eliberată, și a venit cu planul perfect, reușind să-l aplice până la capăt, chiar și când Petra a avut o tentativă firavă de comeback. Elina a fost ca un zid de baseline, suportând fără dificultate atacurile dure ale Kvitovei și răspunzând cu o lungime a loviturilor care a deranjat-o abitir pe cehoaică, lucru care a generat o sumedenie de erori neforțate din partea acesteia. 29, mai exact, față de doar șapte în contul Svitolinei. Un exemplu care ilustrează perfect:

Apoi, Elina a servit excelent și a reușit să iasă cu fața curată din câteva servicii grele în setul doi, când break-ul părea iminent. De altfel, randamentul ei în punctele mari a fost excelent și s-a dovedit, în cele din urmă, factorul care a decis meciul.

Este prima victorie la o jucătoare de Top 10 a acesteia de la finala cu Simona Halep de la Roma. Ucraineanca o așteaptă în runda a doua pe Karolina Pliskova, care a învins-o cu 6-2, 6-4 pe Caroline Wozniacki, în meciul al doilea al zilei.

Au fost destule similarități între meciul al doilea și primul; și de această dată a câștigat outsidera, la rându-i o jucătoare calificată pe ultima sută de metri. Și de această dată a fost vorba de un start lansat, pe care Pliskova l-a putut susține apoi în partea a doua meciului, la adăpostul unor retururi foarte bune, dar mai ales a felului în care s-a apărat sau și-a asumat riscuri la mingile de break. Pliskova a salvat zece mingi de break din zece, o reușită senzațională, care i-a închis ușa în nas campioanei de anul trecut, atunci când aceasta a încercat să reintre în meci. Wozniacki și-a crescut nivelul pe final și a început să o obosească pe Pliskova, iar după ce a salvat două mingi de meci la 3-5, daneza părea gata să egaleze în game-ul imediat următor. Pliskova s-a ținut însă tare și a închis meciul cu un as.

Cealaltă grupă debutează mâine, cu întâlnirile dintre Osaka și Stephens, respectiv Kerber – Bertens. Până atunci, după această primă zi a surprizelor, nu e niciodată prea devreme pentru a da drumul la calcule. Iată scenariile de calificare:

 

Nu uitați că avem un concurs pentru voi, pe durata WTA Finals din Singapore

Scoatem la bătaie un prosop original Roland Garros 2018, Grand Slam-ul câștigat de Simona anul acesta. Îl vom acorda, prin tragere la sorți, unuia dintre acei cititori care fac o comandă în Shop-ul Treizecizero (indiferent de valoare), începând de joi, 18 octombrie, și până duminica viitoare, 28 octombrie, odată cu sfârșitul Turneului Campioanelor.

Numele persoanei câștigătoare va fi anunțat pe site la finalul perioadei de participare.

În shop vei găsi, printre altele, tricouri și reviste inspirate de Simona, pe care o așteptăm cu gânduri bune să revină în sezonul următor.

Le găsești pe toate AICI. 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi