Nici acum n-avem Fedal. Rafa iese repede și de la Cincy, Djokovic și Murray se salvează spectaculos. Stan – Nole în sferturi

Adrian Țoca | 21 august 2015

Rafa Nadal a pierdut cu Feliciano Lopez în optimi, și n-a lipsit mult să fie însoțit în drumul către New York de primii doi clasați în clasamentul ATP. Nole și Andy au driblat însă înfrângerea, demoralizându-i pe Goffin, respectiv Dimitrov.

O zi spectaculoasă la Cincinnati, una din acele zile în care e aproape imposibil să ții pasul cu desfășurarea evenimentelor. Nu doar rezultatele în sine au fost interesante; calitatea tenisului a fost, pe alocuri, de cinci stele. Să vedem, brief, ce a fost relevant din încărcata zi a optimilor de finală în turneul masculin.

Djokovic – Goffin

„A fost un prim set bun din partea mea, apoi au urmat 45 de minute de care nu vreau să-mi mai aduc aminte!”. Djokovic are și motive să vrea să uite partea de mijloc a meciului cu Goffin, pentru că a fost cu ușurință cel mai slab tenis făcut de el în ultimii doi ani. Fără nicio idee de cum ar putea să-l oprească pe belgian, Novak a arătat de parcă nu știa ce să facă pe teren. David a câștigat nouă game-uri din unsprezece, a avut un avantaj de două break-uri în decisiv și părea că se îndreaptă spre cea mai importantă victorie a carierei. Mai important, belgianul intrase în zonă, lovind cu nonșalanță lovituri direct câștigătoare din toate părțile terenului. A clipit, însă, la 3-0, și totul a început cu încordarea la serviciu; ceva mai târziu, Novak a câștigat două raliuri incredibile, iar Goffin a călcat strâmb alergând upă o scurtă la fileu. Novak s-a adunat și a sfârșit prin a lua șase game-uri la rând. Visul său de a completa puzzle-ul turneelor Masters este încă în viață. 

În sferturi, Nole se revede cu Stan Wawrinka,  cel care l-a învins pe sârb în finala de la French Open, în ceea ce pentru mulți a rămas cel mai bun meci al anului, alături de semifinala de la Wimbledon dintre Federer și Murray. În lipsa Fedalului, Stan – Nole e marele cap de afiș al zilei, dar organizatorii apucaseră deja să rezerve segmentul de lux al programului pentru potențialul meci Rafa – Roger (asta, plus ca să le ofere celor doi aproape o zi întreagă de recuperare). Așa că Djokovic – Wawrinka a rămas pentru ora locală 11 (18:00, ora României), o oră neobișnuită pentru un meci așa de tare. 

Novak a avut câteva idei interesante despre prima întâlnire cu Stan post-Roland Garros: „Stan a reușit o victorie importantă azi. Și ieri a fost în dificultate cu Coric, dar arată de ce este un jucător de Top 10, un campion de Slam. Niciunul dintre noi nu joacă tenisul lui cel mai bun acum, dar să sperăm că ne vom ridica la înălțimea ocaziei”, a spus Novak. „Nu-mi place ideea de răzbunare. Pentru că nu vine dintr-o emoție pozitivă. Nu mă gândesc la răzbunare, mă gândesc doar să câștig mâine”, a completat sârbul.

Nole a discutat și despre problemele pe care le-a suferit la cot și care i-au afectat serviciul, vulnerabil și cu Goffin: „Mă cam chinui cu serviciul, în special cu al doilea. Dar durerile nu mai sunt prezente acum”, a spus Djokovic, completând că accidentarea i-a dereglat tehnica, rutina de la serviciu și antrenamentele la această lovitură.

Stan, la rându-i, începe să găsească ceva momentum într-o perioadă foarte dificilă pentru el din punct de vedere emoțional. După ce a găsit o ieșire din meciul cu Coric, pe care l-a câștigat deși a lăsat impresia că nu e foarte fericit să fie pe teren, Wawrinka a găsit o cale de a-l opri pe mereu incomodul Ivo Karlovic, învingându-l cu 6-7 (2), 7-6 (5), 7-6 (5).

 

Murray – Dimitrov

Dimitrov a luat primul set. Dimitrov a condus cu 4-1, două break-uri deci, în al doilea. Dimitrov a condus cu 5-2 în al treilea și a servit pentru meci la 5-3. Dimitrov a avut o minge de meci la 5-4. Dimitrov a pierdut. Cumva, Andy Murray a rămas în picioare la capătul unuia dintre cele mai bune meciuri de trei seturi ale anului: 4-6, 7-6, 7-5, în trei ore de tenis de cea mai bună calitate. Poate a găsit inspirație chiar la Djokovic. „Ați văzut și la Novak, mai devreme, că nu e imposibil să revii în astfel de meciuri. Au fost multe, multe puncte importante în meciul nostru, nu-s foarte sigur cum am putut să ies la liman”, a spus britanicul, care-l va întâlni pe Richard Gasquet în sferturi. „Dacă vrei să câștigi turneele mari, va trebui să treci, la un moment dat, și de astfel de obstacole”, a completat el, observând apoi diferența dintre anul trecut și anul acesta: în 2014, exact asta nu a făcut – nu a câștigat asemenea meciuri tari. Devenise aproape previzibil că Andy va pierde pe măsură ce provocarea se îngreunează, iar adversarul este unul din Top 10. Între timp, lucrurile s-au schimbat aproape dramatic, iar Murray câștigă acum meciuri din aceleași poziții în care le pierdea anul trecut. Consecința e că ocupă locul 2 și are șanse reale să facă un nou parcurs solid, pentru a doua săptămână consecutivă.  

Dimitrov? E greu de găsit ceva pozitiv dintr-un astfel de meci scăpat printre degete. „Am avut multe oportunități, iar corpul a rezistat bine celor trei ore. Și cam asta ar fi de spus”. Bulgarul are, însă, motive de optimism pentru US Open; criza de formă pare să fi fost lăsată în urmă.

Feliciano Lopez – Rafa Nadal

Când Milos Raonic a ieșit de pe traseu, iar Rafa l-a bătut pe Chardy, considerat o amenințare mai mare, părea că Rafa va ajunge în siguranță la întâlnirea cu Roger, pentru al 34-lea episod, mult așteptat, al rivalității celor doi. Dar Feliciano Lopez l-a oprit pe compatriotul său în tiebreak-ul decisivului, o altă înfrângere heartbreaking pentru Rafa, a cărui revenire se lasă așteptată. La ultima apariție la Cincy, în 2013, Nadal câștiga aici, dar acum n-a putut să capete ceva momentum și a mai avut și ghinionul să dea peste un adversar foarte inspirat azi: „Cred că el joacă din ce în ce mai bine. A jucat bine azi. Dar eu am făcut tenisul meu cel mai bun, nu a mai contat cum a jucat el. Era dificil să mă bată azi, pentru că am jucat la cel mai înalt nivel al meu”, a spus Feliciano, care s-a impus servind autoritar, jucând agresiv și venind la fileu. Tiebreak-ul decisivului a fost aproape perfect din partea lui Lopez, lăsându-l pe Rafa din nou în postura de a da o conferință de presă de eșec.

„Muncesc din greu. Nu știu dacă voi elimina cu totul aceste căderi temporare din joc până la US Open. Dar US Open nu e totul. E un turneu foarte important, un Slam pe care l-am câștigat de două ori. Voi încerca să fiu acolo cu atitudinea potrivită și să fac un turneu bun. Dar pentru mine, cel mai important lucru e că știu unde mă aflu acum. Știu cine sunt și știu care e nivelul meu real atunci când joc bine. Și asta am de făcut, să mă concentrez să-mi recapăt acel nivel. Când acel nivel va fi recăpătat, am să mă concentrez pe câștigat turnee”, a spus Nadal.

„E trist când trebuie să joci cu un prieten, mai cu seamă când traversează o perioadă grea. Aș fi vrut să-l bat acum trei ani, când era numărul 1. Dar așa e tenisul. Pentru mine e o victorie mare, așa că sunt fericit”, a încheiat Feliciano.

Și totuși, no Fedal. Poate cei doi compensează la US Open, că tot nu s-au întâlnit niciodată acolo.

Roger Federer

În timp ce în stânga și în dreapta lui ploua cu meciuri dramatice și răsturnări de situație, Roger Federer a produs una dintre acele evoluții tipice lui, care te face să te întrebi dacă nu cumva elvețianul a oprit timpul în loc. Federer a făcut un meci incredibil cu Kevin Anderson, expediindu-l pe sud-african, 6-1, 6-1 în 55 de minute. Ar fi fost sub 50, dacă ultimul game nu s-ar fi lungit un pic. „E plăcut să joci în felul acesta, pentru că nu se întâmplă prea des să te simți atât de bine”, a spus elvețianul, care a încheiat cu doar 8 erori neforțate și a fost hiperagresiv, inovând cu un soi de half-volley direct din retur. De alfel, această atitudine, arătată și în meciul cu Bautista-Agut, când a returnat în repetate rânduri aproape de jumătatea terenului, a născut idei și discuții dacă nu cumva Roger încearcă să adauge și mai multă agresivitate în jocul său, pentru a-și spori șansele la US Open.

Interesant, elvețianul a spus că s-a antrenat cu Kevin la Cincy săptămâna trecută și că a pierdut ambele seturi jucate la antrenament. Nimic dintr-un astfel de scenariu n-a fost însă de găsit în meciul din optimi, în care elvețianul a trimis 23 de lovituri direct câștigătoare; Federer avansează și îl va vedea pe Feliciano Lopez, cu care are de asemenea un record impresionant, 11-0. „Limpede, toată lumea știe cât de bine poate servi el. I-a bătut și pe Raonic, și pe Rafa, deci e clar într-o formă bună”, a conchis Fed.

 Victorii la limită la dublu pentru Horia și Florin

În alte meciuri, Berdych i-a lăsat un singur game spaniolului Robredo, pe care l-adepășit în doar 50 de minute, 6-0, 6-1, iar Dolgopolov a trecut de polonezul Janowicz, 6-4 în setul decisiv. Cei doi se întâlnesc astăzi pe partea de tablou a lui Djokovic.

Vești bune au venit de pe tabloul de dublu, unde atât Mergea și Bopanna, cât și Tecău și Roger au salvat mingi de meci înainte să-și depășească adversarii și să ajungă în sferturi. Cuplul româno-indian a trecut de perechea franceză Herbert/Mahut, 13-11 în maxi-tiebreak, iar Horia și Roger au reușit să oprească seria de trei înfrângeri consecutive în fața lui Peya și Soares, câștigând cu 11-9 în decisiv.

Astăzi, Florin și Bopanna joacă contra campionilor de la Rolang Garros, Dodig și Melo, iar Horia și Roger îi întâlnesc pe Matkovski și Zimonjic, pe care i-au întrecut la  Wimbledon, în drumul lor spre trofeu.

 

Abonează-te la noul format de newsletter Treizecizero, conținut extra față de site

* indicates required
Email Format

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi