Nicholas David Ionel e campion de Grand Slam! Câștigă titlul în proba de dublu juniori la Australian Open!

Radu Marina | 31 ianuarie 2020

Nicholas, în vârstă de 17 ani și deja cu performanțe deja notabile la nivel profesionist (patru titluri ITF, locul 552 în clasamentul ATP), devine primul jucător din România care câștigă un titlu de Slam în proba de juniori la masculin din 2003 încoace.

Nicholas David Ionel a câștigat, alături de elvețianul Leandro Riedi, titlul în proba de dublu de la Australian Open juniori, după victoria obținută în fața favoriților 6, Mikolaj Lorens/Karlis Ozolins. Favoriții 5 ai turneului i-au învins, 6-7, 7-5, 10-4, pe Lorens și Ozolins (6), câștigând astfel primul lor turneu de Grand Slam, aceasta fiind cea mai mare performanță a scurtei lor cariere. David și Leandro au întors finala de la 6-7, 4-4 (0-40). 

Nicholas, în vârstă de 17 ani și deja cu performanțe deja notabile la nivel profesionist (patru titluri ITF, locul 552 în clasamentul ATP), devine primul jucător din România care câștigă un titlu de Slam în proba de juniori la masculin din 2003 încoace. Florin Mergea și Horia Tecău au mai reușit asta, la Wimbledon, în urmă cu 17 ani. Tot atunci, Florin se impunea și în turneul de simplu juniori. Ultimul trofeu de Grand Slam câștigat de juniorii români a fost reușit în 2014, la Roland Garros, când Ioana Ducu și Loredana Roșca s-au impus în proba de dublu. 

De asemenea, Nicholas este al doilea jucător român care triumfă la Australian Open, după Horia Tecău, care s-a impus, alături de Bethanie Mattek-Sands, în 2012, în proba de dublu mixt. Horia Tecău și Florin Mergea au fost aproape de titlul în proba de dublu juniori în 2003, când s-au văzut opriți în finală de perechea americană Oudsema/Simmonds. Iar la feminin, Simona Halep a pierdut finala jucată în 2018 contra danezei Caroline Wozniacki. 

În drumul către prima lor finală de Grand Slam, cei doi nu au pierdut niciun set. În primul tur i-au învins, 6-3, 6-2, pe francezii Perricard/Westphal, în turul doi au stat doar 43 de minute pe teren cu Agafonov/Philippov (6-2, 6-2), în optimi i-au eliminat pe italienii Maestrelli/Vincent Ruggeri (6-4, 6-2). Urmând ca în semifinale să treacă, 7-5, 6-4, de elvețienii Jerome Kym și Dominic Stricker. 

Finala de astăzi cu Lorens și Ozolins a fost mult mai dificilă, David și Leandro reușind o revenire remarcabilă. Cei doi i-au condus pe Lorens și Ozolins în primul set cu 5-3, dar s-au văzut egalați și conduși cu 5-6 într-un interval scurt de timp. Au reușit să ducă setul în tiebreak, unde au revenit de la 4-6, au salvat două mingi de set, dar n-au reușit să treacă și linia de sosire, pierzând tiebreak-ul cu 8-10. 

Revenirea reușită în setul doi, unde au salvat patru mingi de break consecutive la 4-4,  i-a readus complet în partidă. Iar coordonatele acestui meci s-au schimbat și ele definitiv: câteva game-uri mai târziu, David și Leandro reușeau să facă break-ul decisiv la 6-5 și să trimită finala într-un maxi-tiebreak. Un maxi-tiebreak pe care cei doi l-au început cu o eroare, dar pe care l-au încheiat impecabil. După mini break-ul făcut de adversari, au urmat cinci puncte la rând pentru Ionel și Reidi, un dezavantaj pe care echipa poloneză-letonă nu l-au mai putut recupera până la finalul partidei. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi