Nadal scapă de dureri, de blestemul sferturilor și de Shapovalov (sau Shapovalov îl scapă pe Nadal), e la doi pași de titlul 21

Treizecizero | 25 ianuarie 2022

Dintr-un motiv sau altul, Nadal a trebuit să accepte o lungă serie de evenimente nefericite de-a lungul anilor în această fază a unei competiții în care lucrurile nu par a merge în favoarea lui.

Rafael Nadal are 14-1 în sferturile Roland-Garros, 7-0 în sferturile Wimbledon și 8-1 în sferturile US Open. Asta înseamnă un bilanț cumulat de 29-2 atunci când Rafa ajunge în sferturile acestor competiții. La Australian Open înainte de meciul de azi cu Shapovalov? 6-7.

Dintr-un motiv sau altul, Nadal a trebuit să accepte o lungă serie de evenimente nefericite de-a lungul anilor în această fază a unei competiții în care lucrurile nu par a merge în favoarea lui. Varii accidentări l-au afectat de-a lungul anilor în sferturi, în meciurile cu Murray, Ferrer, Cilic sau chiar și anul trecut, cu Tsitsipas, când am văzut ceea ce mulți credeau că e imposibil: un Nadal obosit, incapabil să protejeze un avantaj de 2-0 la seturi. Și nu e ca și cum poveștile lui Nadal cu AO se termină în faza sferturilor. Știm cu toții că a mai avut probleme fizice inclusiv într-o finală, cea cu Wawrinka, iar alte două finale le-a pierdut la marii lui rivali în meciuri epice, în care a avut avantajul serviciului în decisiv. E ca și cum Nadal încă mai plătește la factura pe care a primit-o pentru acea pereche de nestemate din 2009, semifinala cu Verdasco și finala cu Federer, pe care le-a câștigat în drum spre unicul lui titlu din Australia. A fost unul dintre cele mai frumoase moduri prin care cineva a câștigat vreodată un titlu de Grand Slam. Zeii Tenisului, aparent, au decis să echilibreze balanța lui Rafa.

Azi, Nadal n-a fost deloc departe să naufragieze iarăși în aceeași blestemată fază a sferturilor de finală. Precum Simona cu o zi înainte de el, veteranul spaniol a fost afectat de căldură și de dureri la stomac, iar nivelul său a coborât dramatic din setul trei în sus, mergând până acolo încât am văzut secvențe rar întâlnite la Nadal, care n-a mai putut, pe alocuri, să se miște suficient de bine pentru execuții altminteri banale. Shapovalov a avut victoria în mână, dar Nadal s-a salvat cumva miraculos în decisiv, ajutat și de un game slab pe serviciu făcut de canadian. Suficient pentru ca Rafa, care a făcut serviciu-voleu și a căutat orice soluție pentru a scurta punctele, să se strecoare în cinci seturi.

„Nu știu cum am scos-o la capăt, am fost distrus fizic. Un pic de miracol, nu? Sincer, am început să mă simt rău de la finalul setului doi. A fost foarte cald azi, condițiile au fost grele. Să nu uităm că n-am mai jucat atât de mult tenis de multă vreme, nu?”, a spus Rafa.

Meciul a fost dominat și de controversa generată de ceea ce Shapovalov a simțit că a fost o strategie din partea lui Nadal de a-și lua cât mai mult timp posibil, strategie pe care Carlos Bernandes (un arbitru cu care Nadal a avut multe polemici de-a lungul timpului, până într-acolo încât a făcut rarul gest de a cere să nu mai fie arbitrat de brazilian) ar fi tolerat-o, acuzându-l pe Nadal că primește tratament special. Shapovalov a strigat către Bernandes că „sunteți toți corupți”, o afirmație pe care apoi a retractat-o, prea târziu însă ca să nu facă turul internetului și deliciul fiecărui site de clickbait.

E drept, Rafa a făcut, într-adevăr, cât a putut ca să-și regăsească suflul, incluzând aici un timeout medical, o pauză de vestiar (e haios modul în care a relatat-o la conferință) și timp între puncte. Canadianul are un argument atunci când se plânge de faptul că și-a pierdut tot ritmul între setul al patrulea și al cincilea. Dar e greu de spus dacă Denis poate arunca exclusiv pe Nadal responsabilitatea felului în care a gestionat el decisivul. Un decisiv în care n-a găsit soluții la tactica lui Nadal de a se concentra foarte mult pe serviciu, returnând în consecință prost, și în care a făcut acel game slab. „Cu siguranță am simțit că-l am în rachetă. Din setul trei am simțit că sunt jucătorul mai bun. A fost acel singur game prost din partea mea”.

Un singur game prost e, adesea, tot ce trebuie în astfel de meciuri, pe care jucători de nivelul lui Nadal au numeroase soluții de a le câștiga. O experiență dură pentru Shapovalov, și o veste minunată pentru Nadal. „Sigur că am fost foarte îngrijorat la începutul setului cinci, am crezut că va fi super dificil să mai câștig. Dar uite-mă aici. Să fiu în semifinale înseamnă mult pentru mine. Să câștig împotriva unui jucător excelent după toate lucrurile prin care am trecut e o veste minunată, nu? Sunt foarte fericit”.

Nadal va avea acum două zile să se recupereze înainte de semifinala cu Matteo Berrettini, care și-a continuat șirul victoriilor în Slamuri contra oricui nu este numit Djokovic, devenind primul italian care se califică în semifinalele AO. „Sper să mai vină unul mâine”, a spus Berrettini la interviu, aluzie la Jannick Sinner, care joacă mâine în sferturi cu Tsitsipas.

Berrettini are acum 21 de victorii în turneele de GS la restul plutonului, și trei înfrângeri la sârb. Matteo, care l-a potolit în cele din urmă pe Gael Monfils într-un alt sfert de cinci seturi (și pe Gael, dar și tribuna partizană), va avea acum ocazia să se testeze în fața singurului Big 3 aflat prin preajmă.

Doar că, zilele astea, nu e nimeni care să joace pentru o miză mai mare decât Nadal. Sfertul lui de azi a fost al 45-lea într-un turneu de Grand Slam, dar primul în care nu e însoțit fie de Federer, fie de Djokovic. Să fie ăsta anul în care toate ghinioanele australiene ale lui Rafa se întorc?

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1485880875921387529?s=20
https://twitter.com/wwos/status/1485830285392592898?s=20
https://twitter.com/christophclarey/status/1485892591824818176?s=20
https://twitter.com/BenLewisSN590/status/1485997738621915141?s=20

Suntem singurul site de sport din România cu interviuri exclusive cu jucătorii români la majoritatea turneelor de Grand Slam. Dacă apreciezi articolele și analizele 30-0, precum și interviurile exclusive cu jucătorii români, susține-ne cu un abonament la 30-0+, alegându-și unul dintre pachetele disponibile AICI. Ai acces la mai mult conținut exclusiv, doar pentru abonați (plus alte surprize frumoase), și ne ajuți astfel să facem un jurnalism mai valoros și mai cuprinzător pe 30-0 și în toate proiectele noastre.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi