Nadal revine iar de la 0-1, apoi critică din plin programarea

Adrian Țoca | 31 mai 2013

Rafa e la al doilea meci consecutiv în care începe slab, dar condițiile atmosferice ar putea avea de-a face cu asta.

Roland Garros este oferit de

O altă zi friguroasă la Roland Garros (poate de data asta chiar e ultima așa) a început greu pentru Rafa, rămas de căruță față de programul inițial, din cauza ploii. Spaniolul a început mult prea defensiv meciul cu Martin Klizan, permițându-i slovacului să impresioneze cu câteva lovituri puternice de pe baseline în primul set, pe care l-a câștigat cu 6-4, concretizând prima minge de break pe care a avut-o. Nadal este la al doilea meci consecutiv pe care îl începe ezitant, dar dacă la meciul cu Brands nu și-a putut reproșa mare lucru în fața bombelor germanului, de data aceasta duce o parte din vină pentru primul set.

Klizan, un stângaci despre care se spun lucruri frumoase de ceva vreme, s-a lăsat amețit de aburii micii sale victorii, dovadă că, la un moment dat, se admira în ecranul de pe Lenglen, făcându-le semne celor din boxa sa. Nivelul său a coborât în startul setului secund, când Nadal s-a distanțat cu două break-uri și a servit pentru 5-0, dar slovacul a recuperat unul dintre ele, prea târziu însă.

În setul trei, orice urmă de echilibru s-a rupt într-un game în care Klizan a făcut o dublă greșeală și a pierdut alte două puncte ghinionist, pe mâna fileului. Slovacul n-a dispărut cu totul, având portițe pe care s-ar fi putut strecura înapoi în meci, dar fie a fost prea zelos, fie Rafa a servit bine când a avut nevoie. Martin e un jucător interesant și în mod sigur a avut o șansă bună azi să facă lucrurile și mai complicate pentru Rafa, sau cel puțin să îi pună și mai multe probleme decât i-a pus, dar e o diferență mare de tot între a-i pune probleme lui Nadal într-un set și a-l învinge într-un meci de trei seturi din cinci.

Nu e o victorie strălucitoare pentru multiplul campion, a mai și petrecut destul de mult timp pe teren ca să o obțină, dar, per ansamblu, nu-s motive de spaimă pentru Nadal. Problemele pe care le-a avut cu Brands și Klizan sunt relativ explicabile și prin disconfortul pe care îl presupune acest gen de matchup pentru Nadal. În plus, vremea de până acum nu e de natură să-l facă prea fericit pe Nadal. Condițiile de joc – rece, umed, vânt –  sunt de natură să mai taie din spinul spaniolului, făcându-i loviturile ceva mai ineficiente decât de obicei. Asta ar trebui să se schimbe în favoarea lui de la meciul din turul III cu Fognini.

A fost victoria cu numărul 54 (din 55 de meciuri) la Roland Garros pentru Nadal și, de asemenea, are un bilanț de 38-2 în 2013.

Conferință cu scântei

Apropo de turul III, Rafa, care a apărut la conferința de presă cu un tricou pe care scria „Talentul nu e suficient” (dedicație pentru Ernie?), a criticat puternic felul în care a fost făcută programarea, confirmând nemulțumirile lui despre care se discutase la Roland Garros cu o zi înainte.

„Ieri m-am încălzit pentru o jumătate de oră, n-am jucat prea mult tenis în ultimele zile. Cred că toată lumea din camera asta știe că programul de ieri a fost greșit”.

Nadal a spus că bărbații ar trebui să aibă întâietate în fața fetelor, pentru că ele joacă două seturi din trei și nu ar fi o problemă dacă ar trebui să joace în zile consecutive. 

„Nu pot să fiu programat al treilea, după meciuri masculine, respectiv feminine, iar oponentul meu viitor să fie programat al doilea, după un meci feminin scurt. Nu e corect. Azi am jucat aproape trei ore, în timp ce adversarul meu stătea la televizor în vestiar. E o greșeală și sper ca organizatorii să accepte că au greșit”. 

De asemenea, atunci când i s-a spus că meciul Rosol – Fognini, din care s-a ales adversarul său de mâine, a avut întâietate în fața lui pentru că Lukas a avut și un meci de dublu de înghesuit în program, reacția lui Rafa a fost: „Asta e o glumă. Ce trebuie să fac, să joc dublu ca să am și eu prioritate?” Supărarea lui Rafa vine de aseară, când meciul său cu Klizan n-a mai apucat să înceapă din cauza ploii, deși cei doi apucaseră să-și facă apariția pe Lenglen. În schimb, Fognini a încheiat meciul său cu Rosol la timp.

Rafa a vorbit și despre durata sezonului

„Eu nu am fost niciodată împotriva unui program mai lung. Dacă avem turnee în fiecare săptămână, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru mine e perfect. E chiar mai bine, pentru că asta înseamnă mai multe joburi, mai mulți oameni care trăiesc câștigând o pâine din tenis. Mai mulți jucători au șanse să câștige premii și să-și permită să-și plătească antrenori. Problema e cu turneele obligatorii și cu felul în care e făcut clasamentul. N-ai nicio șansă să fii în top dacă ratezi turnee importante. Dar mereu e așa. Oamenii sunt mulțumiți și nu-și asumă decizii majore, care să schimbe ceva. Probabil că oamenii care iau decizii sunt mulțumiți de cum merg lucrurile și nu-și asumă riscul de a schimba ceva, deși schimbările, în opinia mea, ar fi pozitive pentru jucători, pentru turnee, pentru spectacol în general”.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi