Nadal își redescoperă jocul și continuă victoriile importante la Monte Carlo. Federer se oprește în fața lui Tsonga

Camelia Butuligă | 15 aprilie 2016

Pentru prima oară de la finala de anul trecut de la Madrid, când Murray a surprins pe toată lumea învingându-l net pe spaniol, Andy și Rafa se vor întâlni pe zgură. Cealaltă semifinală de la Monte Carlo este o întâlnire între doi francezi, Tsonga și Monfils. Primul a reușit o nouă victorie cu Federer, al doilea își continuă schimbarea la față.

La sferturile lăudate să nu te duci cu sacul. Primele două meciuri programate azi la Monte Carlo au fost foarte dezechilibrate. Murray a trecut lejer de un Raonic cu deplasarea afectată de problema de la coapsa dreaptă apărută în meciul anterior. Andy a declarat că a avut probleme cu concentrarea pe teren după Cupa Davis, dar meciul din optimi contra lui Paire, în care a văzut înfrângerea cu ochii, l-a zdruncinat suficient cât să intre azi pe teren foarte focusat: a servit și a returnat impecabil. Uite așa se construiesc carierele mari: victoriile urâte îți dau posibilitatea să obții victorii frumoase. Ca să ajungi în oaze, trebuie să suferi și prin pustiu. 

Murray va avea o semifinală grea cu Rafael Nadal, care l-a sufocat azi pe Wawrinka cu o apărare ca în vremurile lui bune. Meciul a fost echilibrat primele game-uri, până când Wawrinka a ratat un smash și tot jocul i s-a deșirat. Stan s-a lăsat afectat de emoțiile negative: a rupt gospodărește o rachetă pe picior la 3-1 și mai târziu s-a plâns la arbitru că lumea din restaurantul care-i practic încorporat în tribuna oficială face prea mare gălăgie. ”Au venit să vadă tenis, sau să mănânce? Unii cred că băuseră prea mult”, a continuat el la conferință.

Așa e când cauți meciul și nu-l găsești: totul din jur te calcă pe nervi. Iar Wawrinka este unul din acei jucători care, atunci când e bun, e foarte bun, dar când e rău, e groaznic. În setul doi a părut că se mai reglează un pic, dar la sfârșit și-a pierdut serviciul cu patru neforțate în acel game. Stan nu a avut o zi bună, cu siguranță, dar și Rafa a contribuit major la jocul prost al elvețianului: s-a mișcat foarte bine, a scos tot și a presat până când Wawrinka a clacat.

Și acum niște statistici. Știați că în toate cele 18 meciuri ale lor, Rafa și Wawa n-au jucat niciun decisiv? Sau că azi s-au împlinit 677 zile de când Nadal bătuse ultima oară un jucător de top 5 pe zgură? Sau că cel mai bine clasat jucător învins de Stan anul acesta a fost Simon, locul 18? Ultimul sezon în care Wawrinka nu a reușit nicio victorie la top 15 până în mai a fost… 2007. Wawrinka rămâne un jucător capabil să termine punctul de pe linia de fund când vrea, ca în schimbul de mai jos, dar azi (sau anul acesta) nu a fost în stare să facă acest lucru în mod constant contra adversarilor de calibru. 

Dacă ar fi să rezum meciul lui Federer cu Tsonga aș zice așa: a fost cel mai bun din cele patru sferturi, Federer a jucat bine până când Tsonga și-a ridicat nivelul și a început să-l preseze, iar apoi Roger s-a precipitat și a greșit. Mai cu seamă în game-ul în care Tsonga a făcut break în decisiv pentru 6-5, Federer a avut niște veniri la fileu hazardate și a fost pasat copios. Însă îndoiala începuse să-și bage coada în zenul lui Roger încă din setul doi, când a și aruncat dezgustat cu racheta spre scaun după ce Tsonga a reușit un nou break.

Să ne înțelegem: amândoi au jucat foarte bine, tenisul a fost spectaculos mare parte din meci. Asta era de așteptat, date fiind stilurile lor de atac și faptul că amândoi au făcut un turneu bun. Federer a început mai curat, mai rapid și a câștigat primul set. Însă în al doilea, Jo a început să apese pe serviciu, dar și pe retur, să crească un pic intensitatea loviturilor pentru a putea urca la fileu înaintea lui Federer. A funcționat, mai ales presiunea pusă la retur, care i-a dat avantajul în destule schimburi. Apoi, Tsonga are acea capacitate, ca Wawrinka, de a trosni winnere de pe linia de fund fără să stea prea mult pe gânduri. Federer a fost nevoit să se uite lung după destule, deși nu era ieșit din poziție foarte rău. Însă forța pură a loviturilor lui Jo le făcea imposibil de ajuns, chiar dacă Federer nu era prea departe de ele.

Federer are de luat destule lucruri pozitive din acest turneu: în primul rând, genunchiul s-a comportat exemplar, permițându-i să se miște cum nu l-am mai văzut de mult timp. Atunci când și-a pregătit urcările ca lumea, a fost imbatabil la fileu, cu reflexe care produceau voleuri excelente. De asemenea, reverul a fost foarte solid, azi terminând meciul cu mai multe winnere pe backhand decât pe forehand (10 la 9).

Partea mai puțin bună a fost că atunci când s-a văzut pus sub presiune, s-a crispat, și-a pierdut luciditatea selecției loviturilor și a făcut greșeli neforțate foarte ușoare. ”Jocul este acolo”, a spus el la conferință. ”Serviciul este un pic inconstant, jocul de picioare se va ameliora în perioada următoare.” Apropo de perioada următoare, Federer a declarat că nu va juca următoarele două săptămâni și va hotărî dacă va participa la Madrid peste 10 zile și la Roma peste 15.

Jo va juca în semifinală cu Monfils, victorios în două seturi contra lui Granollers; Monte Carlo va avea, deci, un finalist francez prima dată din 2000. Gael are un an foarte bun, în care a reușit să reducă drastic numărul meciurilor maraton care erau specialitatea sa. Însă oricât ar fi fost de spectaculos pentru fani, acest lucru îl costa după câteva tururi, când Monfils se trezea cu rezervorul gol sau, și mai rău, accidentat.

Și azi a avut o cădere a nivelului de energie la începutul setului doi, când și-a pierdut serviciul. Din fericire a cerut, ca în vremurile bune, o Cola pe teren și și-a revenit la timp pentru a-și lua înapoi breakul și mai face unul la 4-4.

Avem deci, mâine, patru semifinaliști din garda veche: Murray, Nadal, Tsonga, Monfils, toți renăscuți din cenușă, mai mult au mai puțin, anul acesta. Trendul continuă și la Mastersurile de pe zgură: tot bătrânii străbat până în ultimele faze, GenNext mai trebuie să aștepte și să caute soluții.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi