Na Li eliminată, turneul feminin rămâne fără favorita 2. Novak scapă de o accidentare gravă

Adrian Țoca | 27 iunie 2014

Novak Djokovic îl va întâlni pe Jo Wilfred Tsonga în optimile de finală.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Lui Na Li nu-i priește vara

Cel mai înalt cap de serie care a căzut până acum din turneu este Na Li, care a pierdut azi în două tiebreak-uri strânse, 7-6 (5), 7-6 (5) cu Barbara Zahlavova-Strycova. Na Li eliberează astfel drumul spre finală pentru o serie de jucătoare precum Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova sau, de ce nu, Lucie Safarova ori Caroline Wozniacki. Cert e că jumătatea inferioară a tabloului este mult mai deschisă acum, comparativ cu jumătatea superioară, unde Serena Williams, Simona Halep și Maria Sharapova sunt toate în cursă, alături de challengeri periculoși, precum Sabine Lisicki, Eugenie Bouchard sau Ana Ivanovic. Alt rezultat interesant la fete: Cibulkova, eliminată de Safarova. 

Nole spune că n-a pățit nimic grav după căzătura din meciul cu Simon

Novak Djokovic a căzut și el, dar la propriu. Căzătura urâtă încasată în timpul meciului cu Simon nu l-a împiedicat să câștige confortabil, 6-4, 6-2, 6-4, iar emoțiile par să se fi spulberat imediat după meci. Djokovic a spus la conferință că s-a temut că ar putea avea umărul dislocat sau o accidentare la articulație, dar testele făcute au arătat că nu-s temeri majore: „Cu siguranță că a fost o spaimă zdravănă. Am făcut ultrasunete, totul arată bine. Cu siguranță că trebuie să discut cu Boris despre voleele mele din săritură, trebuie să învăț cum să cad”, a glumit Nole. El a mai spus că găsește terenurile chiar mai alunecoase decât anul trecut, când un număr mai mare de accidentări și retrageri i-a obligat pe organizatori să adopte o poziție oficială în ceea ce privește calitatea terenurilor. Sârbul va avea un test mai serios în turul următor: Jo-Wilfred Tsonga, potențial mai periculos pe iarbă pentru Novak decât pe alte suprafețe.

Hewitt: Ultimul Wimbledon?

Jerzy Janowicz își continuă parcursul la Wimbledon după o victorie în cinci seturi și aproape patru ore cu Lleyton Hewitt. Darren Cahill a scris pe Twitter că nu e sigur că-l vom mai vedea pe Hewitt la ediția de anul viitor. „Nu știu. Sunt la o accidentare serioasă distanță de a pune capăt”, a răspuns Lleyton la conferință, când a fost întrebat pe subiect. O satisfacție amară pentru veteranul australian: a depășit recordul la capitolul cele mai multe meciuri de cinci seturi jucate la Slamuri, cu 42. La rândul său, Janowicz se îndreaptă spre un tur 4 promițător cu Federer, dar mai trebuie să treacă de Robredo. Federer joacă împotriva lui Giraldo, care a trecut, într-un alt maraton rămas restant de ieri, de Granollers.

Monica și Irina au pierdut la dublu

La dublu feminin, Monica Niculescu și-a încheiat parcursul. Ea și Klara Koukalova au pierdut 6-2, 4-6, 6-4 cu Muguruza/Navarro. Irina Begu și Karin Knapp au fost și ele eliminate, pierzând un alt meci strâns, 7-6, 4-6, 4-6 cu puternica pereche Makarova/Vesnina. 

Schimbul de replici al zilei la conferințe

Q: Ai condus cu 2-1 la seturi. Te aflai într-o poziție excelentă ca să câștigi meciul. Ce s-a întâmplat acolo?

Fabio Fognini: Am pierdut meciul.

Duelul fostelor campioane: Venus și Kvitova, încă un meci strâns

Cele două jucătoare și-au făcut o tradiție în a-și duce meciurile în prelungiri și la fel a fost și azi. Cele mai recente trei meciuri directe dintre Venus și Petra, toate jucate în ultimele nouă luni, au fost câștigate de Kvitova în felul următor: 7-6 în decisiv, 7-6 în decisiv, 7-5 în decisiv. Azi a fost cel mai echilibrat dintre toate, Kvitova punând capăt parcursului lui Venus cu 5-7, 7-6, 7-5 în două ore și 34 de minute. Petra a catalogat meciul drept cea mai bună evoluție a ei pe iarbă de la titlul câștigat în 2011 la Wimbledon. La rândul ei, Venus a spus că nu se gândește încă la retragere. „Oamenii încearcă să mă retragă de când aveam 25 de ani. Nu plec de aici cu una, cu două”.

Mai interesant, sunt patru jucătoare din Cehia pe tablou, în partea lui inferioară: Kvitova, Safarova și surprizele Zahlavova și Smitkova. Cea din urmă este locul 174 în lume și a eliminat-o pe Bojana Jovanovski cu 10-8 în decisiv. Ghinion pentru Bojana, care, după victoria cu Azarenka, nu a putut converti mingile de meci avute azi.  

A sărit Grigor pârleazul?

Câteva lucruri despre Grigor Dimitrov: este de departe îndrăgit de cei care fac programul la Wimbledon, dat fiind că și-a jucat toate cele trei meciuri de până acum fie pe Centre Court, fie pe Court 1. Cam neobișnuit pentru un jucător care încă n-a intrat în Top 10. Doi la mână, să-i dăm lui Grigor ce-i al lui: criticat adesea pentru că se taie când dă de greu, bulgarul a întors de la 1-2 la seturi cu Alexander Dolgopolov, într-o foarte spectaculoasă confruntare de stiluri. Trei la mână, înțelegând bucuria lui Grigor de a sparge în sfârșit gheața la Wimbledon, calificându-se în săptămâna a doua, n-a fost reacția de bucurie de final un pic cam mult? La urma urmelor, setul fusese decis deja de minute bune, s-a terminat cu un 6-1 categoric. Dincolo de asta, Grigor are o șansă mare de tot să meargă și mai departe: îl va întâlni pe surprinzătorul Leonardo Mayer, ajuns prima dată în carieră atât de departe într-un Slam. 

 

Alte perle de la conferințe

Nici Simona n-a scăpat de subiectul zilei:

 

Tomas Berdych, între glume și nervi

Finalul zilei a fost cu scântei. Într-o atmosferă superbă pe Court 3, genul de meci care face Slamurile atât de speciale, Tomas Berdych și Marin Cilic au schimbat lovituri brutale și rally-uri electrice până la ora 9:38, ora locală, ceea ce reprezintă cel mai târziu final de meci din istoria Wimbledon pe un teren care nu e acoperit.

Tomas s-a plâns în repetate rânduri din cauză că meciul continuă, deși sistemul de Hawkeye nu mai funcționa, și nu s-a sfiit să recurgă la tertipuri simpatice pe ultimele minute ale întâlnirii, în speranța că va mai trage un pic de timp. L-a rugat pe arbitru și cu frumosul, și cu urâtul. La un moment dat s-a dus și s-a aplecat pe scaun cu aerul unui om necăjit și a implorat: „Te rog, măcar o dată, fă ceva normal”. În realitate, sentimentul a fost că cehul, deși n-a jucat deloc rău, n-a avut răspuns la agresivitatea și forma pur și simplu superioară a lui Cilic, care a avut o zi excelentă. Victorie mare pentru croat, care a reușit să închidă meciul în trei seturi, la timp cât să evite întreruperea meciului pe motiv de întuneric. Cilic a trecut prin multe în ultimul an, așa că e de înțeles bucuria sa de la final.

Două vorbe și despre prelungirea meciului atât de târziu în seară (fapt care a contribuit din plin la dramă). La televizor se vede mult mai întunecat, dar adevărul e că la nivelul terenului se vedea foarte bine până spre 9.25 și suficient de bine după aceea. Arbitrul de scaun a verificat în permanență cu cei de linie dacă aceștia își asumă deciziile, dacă mai văd bine, cu alte cuvinte, deci totul a fost perfect ok din acest punct de vedere (exceptând hawkeye-ul), dar pe de altă parte parcă n-ai cum să nu rămâi cu impresia că, în astfel de situații, organizatorii (indiferent de turneu) parcă ar face orice ca să ducă meciul la capăt cât mai repede. Din perspectiva celui condus, lucrurile se pot vedea destul de gri, în focul luptei ți se pare că ți se face o nedreptate, că ești zorit, împins spre înfrângere doar ca să iasă programul cum trebuie, așa că să-l înțelegem și pe Berdych. Oricum, el a părăsit terenul în aplauze (interesant cum cota lui de simpatie crește pe măsură ce trec anii), și oricum Tomas a câștigat războiul pe Twitter. Trebuie să-i admirăm hazul, pur și simplu trebuie 🙂 Ia uitați ce a postat: 

Ce optimi știm acum

S-au decis deja meciurile din turul 4, de pe partea superioară a tabloului la masculin. Programul va fi Djokovic – Tsonga, Chardy – Cilic, Murray – K. Anderson, Dimitrov – L. Mayer. Se știu și optimile de pe jumătatea inferioară a tabloului feminin: Smitkova – Safarova, Makarova – Radwanska, Kvitova – Peng, Wozniacki – Zahlavova.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi