N-a fost epic, dar a fost iute și frumos. Fed trece de Stan în 59 de minute

Codruț Baciu | 13 martie 2019

Federer și Nadal au obținut victorii confortabile și par bine plasați pentru o nouă reîntâlnire în semifinale, prima din 2017 încoace

Ziua băieților a fost mai degrabă imprevizibilă la Indian Wells, totul culminând cu Philipp Kohlschreiber răsturnând statistici, cote și câteva scaune de fani ai lui Nole. Ultimul meci al zilei la băieți (la simplu) nu a adus decât o surpriză minoră: viteza în care Federer a reușit să-și învingă adversarul și prietenul de dincolo de fileu, pe Stan Wawrinka. Poate că un rol în desfășurarea meciului a avut și Márton Fucsovics, care, deși a pierdut în turul anterior, a jucat nemaipomenit cu Wawrinka, într-un meci dramatic, de peste trei ore. Stan nu a părut deloc obosit azi-noapte, însă oboseala nu se vede mereu cu ochiul liber.

A fost al 25-lea meci jucat între cei doi elvețieni. Un match-up foarte agreabil de privit, însă trecut, de multe ori, sub tăcere în era tenisului plin de superlative pe care-l devorăm. Habar n-am de ce, poate din cauza head-2-head-ului (ajuns acum la 22-3 pentru Roger). Mai ales că cei doi se întâlnesc mai degrabă pe marile scene. Numai în ultimele 6 ocazii s-au văzut la Roland Garros, US Open, Turneul Campionilor, Australian Open, Indian Wells și Cincinnati. Iar acum, la Indian Wells, din nou. E ca și cum a juca împotriva prietenilor le displace atât de profund, încât nu-s dispuși să o facă decât dacă miza e una rezonabil de mare. ”De la Masters 1000 în sus e ok, Stan?”. ”Dap, mi se pare ok, Rog”.

Meciurile precum cel de azi-noapte cer câteva reluări înainte de a te apuca să scrii despre ele. Nu pentru highlights, neapărat (deși, wow!), ci pentru a fi sigur că ai înțeles cu adevărat ce s-a întâmplat acolo. Contextul e important și pentru noi, fanii și cronicarii fervenți ai sportului, nu doar pentru jucători. Simona pierde, te culci la miezul nopții cam abătut. Te trezești în creierii nopții, îți faci o cafea, nu înțelegi ce naiba s-a întâmplat la Djoko. Muști dintr-o felie de pâine prăjită cu unt, realizezi la ultima înghițitură că ai uitat să pui untul. Nesomnul face firimituri, Horia și Juls pierd sfertul de finală cu 10-6 în Match Tiebreak, la niște zvăpăiați. Nu mai înțelegi nimic. De-aia am avut nevoie să mai trec o dată prin meciul ăsta care s-a terminat mai repede decât credeam.

Nu a fost vreun epic, dar a fost unul plin de lovituri câștigătoare, în care s-a jucat repede, fără menajamente. Vintage Fed, pe alocuri, unde vintage ia valoarea oportunismului și a serviciului consecvent. De altfel, Federer nu a avut nicio minge de break de salvat tot meciul și nicio dublă greșeală. La aproape 38 de ani, aspecte ale jocului său încă pot atinge perfecțiunea, ca să vezi.

În primul set, Roger și-a câștigat 70% din punctele jucate cu primul serviciu, respectiv 86% cu al doilea. Stan nu a putut ține ritmul, având statistici pe la 50% pe ambele. Dacă la cifre Federer a stat mai bine, la intenție de joc, cei doi au fost similari: luat mingea repede, cu toate riscurile ce derivă dintr-un astfel de plan de joc. Asta i-a costat câteva rame și outuri mari, dar Federer a avut de câștigat. Și a dat meciului o sprinteneală care abia ne lăsa să postăm pe Twitter.

https://twitter.com/BNPPARIBASOPEN/status/1105666231862874113

Setul al doilea s-a jucat în același ritm care cere aplauze și bis. În plus, Federer a schimbat dintr-a cincea în a șasea și a făcut breakul mai repede decât în primul set. S-a distanțat la 3-1, iar de-acolo, nu a trebuit decât să pună presiune pe serviciul doi al lui Stan și să servească bine. N-a servit bine, ci perfect, din moment ce nu a pierdut niciun punct în care a pus prima servă în teren: un ”14 din 14” care vorbește despre forma lui Fed la ora actuală.  

Federer a închis meciul la prima șansă avută, într-un ultim game care a durat doar un minut. Un minut care s-a adăugat celorlalte 58 ale jocului. Apropo, pe mine nu victoria la Stan mă surprinde, ci tabloul și faptul că suntem abia în optimi. Numai eu am senzația că turneul ăsta durează deja de vreo 5 tururi? Probabil fusul orar e de vină. Oricum, dacă Larry și sponsorii californieni iubitori de tenis vor să fie cu adevărat al cincilea slam, trebuie neapărat să adauge dublul mix in the mix.

Revenind la Fed, el va juca în optimi cu Kyle Edmund, care l-a scos pe Radu Albot în două seturi. Radu a avut o zi slabă la serviciu: doar 5 din 9 mingi de break salvate. Însă această înfrângere vine după o serie excelentă de rezultate (nouă victorii consecutive). O serie care, la momentul actual, îl situează, pentru prima oară, în Top 50, cu șanse bune să rămână acolo și luni.

https://twitter.com/CodrutBaciu/status/1105669630079746050

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi