Mutua Madrid Open: Terenurile sunt roşii, toată lumea e prezentă, vamos a Madrid!

Camelia Butuligă | 4 mai 2013

Mutua Madrid Open: Terenurile sunt roşii, toată lumea e prezentă, vamos a Madrid!

De la Madridul avangardist de anul trecut, cu zgura lui albastră şi rapidă, turneul condus de Ion Ţiriac a devenit ultra conservator anul acesta. Pentru a construi terenurile cu zgură roşie a fost angajată compania franceză Tradition Terre Batue, care se ocupă şi de Roland Garros. Patrick Mouratoglou, aflat deja la Madrid cu celebra sa elevă, Serena Williams, a comentat că terenurile sunt rapide şi foarte bune, mult mai bune decât fosta zgură roşie de până în 2011. Maria Sharapova, pe de altă parte, e de părere că terenurile sunt cam lente şi zgura e „groasă”, dar speră ca vremea să se încălzească şi să facă terenurile mai rapide.

Dincolo de părerile despre terenuri, care sunt diferite ca de obicei, tablourile de concurs au fost trase ieri la sorţi. Să aruncăm şi noi o privire. Ladies first:

 

WTA

Serena, cap de serie 1 şi campioana en-titre este în aceeaşi jumătate cu Azarenka, cap de serie 3 şi finalistă anul trecut. Pentru a ajunge să joace în semifinală una împotriva celeilalte, să vedem de cine trebuie să treacă. Serena are primul meci cu o calificată, iar în turul doi fie cu Simona Halep (care a primit un wild card pe tablou dar apoi a avut ghinionul să cadă în apropierea lui Williams) sau Dominguez Lino. În optimi Serena ar putea să dea de Maria Kirilenko (13).

În porţiunea adiacentă de tablou, capul de serie şef este Na Li(5), care ar putea să joace în turul doi cu Venus şi-n optimi cu Wozniacki, asta dacă daneza reuşeşte să treacă de Shvedova sau Barthel, jucătoare periculoase pentru Caro pe zgură. Un sfert de finală Serena-Li pare cel mai logic, având în vedere calitatea jocului celor două.

În sfertul următor, Vika o are colegă pe o specialistă a zgurii care a ieşit totuşi devreme de la Stuttgart: Sara Errani(7). Azarenka deschide turneul contra finalistei de azi de la Portugal Open, Pavlyuchenkova. Rusoaica va fi ori foarte obosită de la săptâmâna plină jucată, ori energizată de succes. Vika, pe de altă parte n-a mai jucat de la Doha, unde a învins-o pe Serena, deci este un mister cum se va simţi în primul ei meci pe zgură. Dacă trece de Pavs, Azarenka dă în turul următor fie de Safarova fie de Makarova, ambele jucătoare care pot fi incomode dacă prind o zi bună. Candidată pentru adversara din optimi se va alege dintre Schiavone (recentă câştigătoare a titlului în Marrakesh), Vesnina şi Bartoli, care pare în derivă în ultimul timp şi nici nu este o fană a zgurii. Dacă Vika reuşeşte să navigheze apele tulburi ale primelor două tururi, aş vedea-o în optimi, sper contra lui Schiavone. Doar de dragul contrastului.

Pentru a ajunge în sferturi, Errani o are în turul unu pe Urszula Radwanska, apoi fie pe Sorana Cîrstea fie pe Ayumi Morita. În optimi ar putea să dea de periculoasa dar inconstanta Julia Goerges, de americanca Lepchenko sau de compatrioata Vinci. În orice caz, am senzaţia că pentru onoarea de a juca cu Vika în sferturi, Sara va trebui să muncească din greu contra unor jucătoare foarte diferite ca stil. Iar dacă Azarenka ajunge în sferturi, înseamnă că joacă bine, ceea ce nu e o veste bună pentru italiancă şi jocul ei de anduranţă.

În jumătatea cealaltă de tablou, candidatele logice la semifinală sunt favoritele 2 şi 4, Maria Sharapova şi Aga Radwanska. Masha vine după un titlu muncit la Stuttgart şi dintre cei 4 primi capi de serie, este jucătoarea cea mai rodată pe zgură până acum. Are două prime meciuri teoretic simple, contra unei calificate şi Shuai Peng/calificată. Pentru meciul din optimi, candidatele la poziţia de adversară a Mashei sunt fie Cibulkova fie Lisicki, ambele periculoase, dar până la urmă prea inconstante, cred, ca să-i pună Sharapovei probleme reale.

Pentru meciul din sferturi, adversara Mashei se va alege dintre câteva jucătoare interesante. Sam Stosur, care se tot chinuie să-şi regăsească forma de odinioară, n-are deloc o adversară uşoară în primul tur: Carla Suarez-Navarro. Kaia Kanepi va veni după un Portugal Open bun şi o va lua în primire pe Flavia Penetta, în revenire după accidentare. Daniela Hantuchova, beneficiara unui wild card, va juca cu Sloane Stephens, care tot încearcă să revină pe linia de plutire după AO. Iar Petra Kvitova o are în primul tur pe la fel de agresiva şi inconstanta Yanina Wickmayer. Cine va ieşi vie din această secţiune (şi aici n-am curajul să fac niciun pronostic) o primeşte pe Masha cadou în sferturi. N-a zis nimeni că tenisul e uşor, eh?

În sfertul ei, Aga o are colegă pe Angelique Kerber, care s-a chinuit anul acesta cu o accidentare la spate, dar care a dat semne bune la Stuttgart. Pentru a juca un potenţial sfert împreună, cele două trebuie să treacă însă nişte hopuri. Aga deschide cu Pironkova, care n-ar trebui să-i pună probleme pe zgură, şi apoi o are pe Robson – asta dacă englezoaica şi-a revenit după înfecţia virală care a chinuit-o recent şi trece de Rybarikova. Eu sper că da, aş vrea să văd un meci între Aga şi Laura pe zgură, Robson poate fi foarte periculoasă. Cealată jucătoare din optimi va fi Ivanovic sau Jankovic, care deschid ambele contra unei calificate şi al căror potenţial meci din turul doi este de văzut, mai ales pentru performance-ul teatral. Pentru optimea ei, Angelique ar putea-o primi fie pe Kuznetsova, fie pe Petrova, care se vor întâlni în turul doi (iarăşi meci de văzut).

Concluzia?  Până în sferturi, orice e posibil. E primul turneu pe zgură unde participă TOATE jucătoarele din top 10, deci sunt multe necunoscute în legătura cu forma lor anul acesta pe zgură. Din acest motiv, este unul dintre cele mai deschise tablouri pe care le-am avut anul acesta. Chiar dacă avem sferturile preconizate de clasament, şi acolo suprizele sunt încă posibile. Na Li este capabilă s-o învingă pe Serena pe zgură, Azarenka ar putea să se împiedice de Errani, Kerber-Radwanska este un match-up foarte echilibrat, iar Masha poate fi deraiată de o Kvitova sau Stosur într-o zi excelentă. Personal, sper la o semifinală Vika-Serena, pentru a vedea cam care este situaţia între ele pe zgură şi de partea cealaltă, Kvitova- Radwanska (doar dacă luăm în considerare valoarea de divertisment a acestui meci şi vom fi răsplătiţi din plin).

 

ATP

După toată drama cu Rafa cap de serie 5, care ar putea cădea în sfertul unui Big Four important, soarta a decis cum nu se poate mai bine. Rafa a căzut în sfertul lui David Ferrer, locţiitorul lui Nadal în Big Four, şi în jumătatea lui Federer.

Dacă totul merge bine, şi în ATP şansele ca lucrurile să iasă după cum prezice clasamentul sunt mult mai mari decât în WTA, atunci vom avea semifinalele Nadal-Federer şi Djokovic-Murray, finala Djokovic-Nadal şi campionul Djokovic. Caz rezolvat, să trecem mai departe la Roma, nici nu ştiu de ce ne mai uităm la Madrid. Păi ne uităm, că d-aia e sport: nu are scenariu scris dinainte.

Ca să ajungă la semifinalele noastre bătute în cuie, cei patru Feţi Frumoşi au de jucat nişte meciuri. Hai să vedem de curiozitate ce şi cum.

Djokovic are un potenţial meci delicios în turul doi, cu nimeni altul decât Grigor Dimitrov (presupunem că bulgarul va trece de wild cardul Javier Marti). Abia aştept să văd dacă Grig o va lua tot pe drumul dublelor greşeli sau se va ridica la înălţimea ocaziei şi va scoate ce-i mai bun din Djokovic. Dacă trece de Dimitrov (doh), Novak sper că va da în optimi de Stan the Man (care îl are în turul unu pe Marius Copil- serios, ce e cu ghinionul ăsta pe românii noştri care au primit wild card? Şi el şi Simona au avut nişte trageri oribile…)

Pentru celălalt loc din sferturi se luptă Jo Tsonga, care ar putea să joace cu Dolgopolov în turul doi (nu rataţi!), şi Milos Raonic, care trebuie să treacă de Davydenko în turul unu şi apoi fie de Verdasco sau de Goffin (care i-a luat locul pe tabloul principal lui Delpo, virusat din păcate). Nu m-ar deranja deloc un meci Raonic-Goffin. Serviciu stelar contra retur excelent. Iar apoi nu m-ar deranja nici Tsonga-Raonic. Bine, nici Raonic-Dolgolpolov. Sau Goffin-Dolgopolov. De fapt, oricine iese din bucata asta de tablou, în afară de Verdasco (care joacă dubios în continuare) şi Davy (care nu e tocmai un fan al zgurii), sunt mulţumită. Oricum nu va trece de Djokovic în sferturi, dar asta e altă poveste.

În partea de jos a acestei jumătăţi de tablou, îi avem pe cei mai distractivi jucători din circuit: Berdych şi Murray! Între un posibil sfert plin de bucurie şi lovituri artistice între cei doi (he) stau următorii: Bellucci, Mayer, Chardy, Zeballos, Benneteau, Simon, Tipsarevic,Monaco, Anderson, Janowicz şi Querrey. Ce ziceţi? Nu-mi iese nimic în cafea de aici. M-aş uita doar la Simon–Benneteau în primul tur, pentru contrastul în stiluri şi la Berdych-Janowicz în turul doi ca să văd cine ţipă mai mult la arbitru. Şi apoi sunt curioasă dacă Murray chiar ajunge în sferturi, după cum a jucat la Monte Carlo. Altfel decât un interes strict ştiinţific, sfertul ăsta mi se pare personal cam anost.

Cealaltă jumătate, a lui Rafa şi Roger.  Rafa joacă iar cu Benoit în turul doi. Sunt curioasă ce-o mânca Benny de data asta după ce-o să-l zvânte din nou Nadal. Dup-aia, pentru optimi, Rafa va aştepta liniştit să iasă cineva din cafteala veselă care-i va avea ca protagonişti pe Youzhny/Fognini şi un calificat/ Almagro. Oricum Rafa e călare pe situaţie în optimi.

Pentru adversarul din sferturi, situaţia se poate complica. Ferrer parcă nu e el în ultimul timp, no?  Îl are în turul doi pe Istomin, şi apoi poate da de Tommy Haas (dacă nu e prea obosit dup BMW Open şi trece de Seppi în primul tur, eu sper că da, omul joacă superb şi pe zgură!) sau de învingătorul dintre Baghdatis şi Robredo (banii mei ipotetici sunt pe Robredo, a jucat foarte bine la Barcelona). Deci nu sunt convinsă că Ferru are un loc garantat în sferturi, aşa că poate ne va scuti şi pe noi să vedem, şi pe Rafa să-i aplice a mia corecţie straşnică pe zgură.

În jumătatea de jos a jumătăţii, Roger are sfertul teoretic cu Gasquet. Not bad pentru primul turneu după 7 săptămâni, yes, no? În turul doi Roger îl are pe învingătorul dintre Tomic şi Stepanek (ce meci de legendă va fi ăla!), dar Federer are de obicei soluţii rapide pentru clovni. Adversarul din optimi se va decide între Granollers/Troicki şi Melzer/Nishikori şi nu văd cine ar putea să-i pună probleme lui Federer. De partea lui, Gaquet s-ar putea impiedica de Isner sau de Cilic pe drumul său către o frumoasă înfrângere în optimi la Roger.

Bun. Deci semifinale Novak-Andy şi Rafa-Roger. Hm. Parcă am mai văzut undeva aranjamentul ăsta?

(foto pagina oficială de Facebook a Mutua Madrid Open)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi