Mult mai bine: Simona Halep trece confortabil de Cepelova, e în turul 3 la US Open

Adrian Țoca | 27 august 2014

În turul următor, Simona o va întâlni pe învingătoarea dintre Lucic-Baroni și Shahar Peer, meci programat în această seară.

Fără niciun fel de emoții. Simona Halep a învins-o categoric pe Jana Cepelova, 6-2, 6-1, în turul doi de la US Open. A fost a 40-a victorie a anului pentru Simona (necalculându-le pe cele din Fed Cup). În turul următor, Simona o va întâlni pe Lucic-Baroni, primul meci direct dintre cele două.

Eh. Ce diferență face un meci. De altfel, antiteza dintre victoria Simonei din primul tur și cea din al doilea e încă o dovadă că în tenis nu trebuie niciodată să analizezi un meci viitor exclusiv pe baza celui ce tocmai s-a încheiat. Contextul, liniștea interioară, match-up-ul, iată numai trei elemente care schimbă cu totul datele problemei.

Slamurile mai adaugă un detaliu pe listă: ziua de pauză între meciuri. Aproape 48 de ore la dispoziția ei ca să se regrupeze după mica spaimă din turul inaugural. Iar schimbarea s-a văzut. Simo a revenit la starea de calm și de concentrare serenă cu care ne-a obișnuit și, la adăpostul acestui confort, a dictat și controlat cu autoritate meciul cu Jana Cepelova.

Jucătoarea din Slovacia și-a căpătat notorietate anul acesta, după ce a făcut finală la Charleston, într-un turneu la care s-a prezentat singură, fără niciun fel de însoțitor. A învins-o acolo în turul 1 pe Serena, dar ulterior a avut probleme cu umărul de-a lungul verii. O jucătoare de luptă, cu un forehand solid, plat, Cepelova își descrie stilul de joc spunând că încearcă să fie mai mult decât o jucătoare defensivă și încearcă să devină agresivă ori de câte ori jocul îi permite. Cu Simona jocul i-a permis doar trei game-uri, timp în care, pe fondul unui start lent al româncei, Cepelova s-a desprins la 2-0 și 40-15. De aici, Simona a trecut în control în schimburile de pe baseline și a întors cu autoritate meciul, făcându-l simplu într-o clipită; de altfel, ea a câștigat de două ori câte șase game-uri la rând.

Simona a servit mult mai relaxată față de ultimele trei meciuri, atingând un procentaj de 70 la sută pe primul serviciu, la care a adăugat cinci ași. A redus și din numărul neforțatelor, coborându-l la un standard mult mai halepian (11) și a închis meciul cu 16 lovituri direct câștigătoare. Numărul 2 mondial a returnat agresiv (perechea de retururi câștigătoare succesive din game-ul de la 4-2 a servit ca un semn de exclamare), a stat lipită de baseline și și-a deschis mai bine terenul cu forehandul, devenind tot mai agresivă pe măsură ce a intrat mai bine în meci. Confortul dat de scor i-a permis să lovească mingea cu o notă în plus de autoritate și să închidă puncte cu swing-volley-uri de la fileu. 

Fără să fie nevoită să forțeze, românca a sprintat către o victorie de rutină, fără incidente, comparabilă cu multe dintre cele obținute confortabil în tururile incipiente de la Australian Open, Roland Garros sau Wimbledon. De altfel, pe lângă constanța din Slamuri, e de notat felul în care Halep și-a făcut viața ușoară în prima săptămână a acestor turnee. În 2014, în meciurile din tururile 1-4 ale GS, ea n-a pierdut până acum decât 4 seturi în 14 meciuri (Lepchenko, Jankovic, Tsurenko, Collins), iar victoria ei a stat sub semnul întrebării într-un singur caz dintre cele patru enumerate, cel cu Tsurenko. Adică suficient de puțin cât să intre în marja de eroare și să ne ajute să tragem concluzia că Simona a învățat să-și simplifice viața, să câștige repede meciurile de rutină și să evite accidentele în meciurile pe care trebuie să le câștige și salvându-și resursele pentru săptămâna a doua.

De altfel, Simona a vorbit chiar despre asta la conferință: „Primul tur e întotdeauna greu, pentru că e presiune. Dar de fiecare dată am început să joc din ce în mai bine pe măsură ce turneul avansează. Și la Wimbledon am avut un meci greu în turul doi, apoi am jucat mult mai bine. Sunt mult mai relaxată acum și, deși e greu, cred că am o șansă aici”.

E ceea ce își dorește să facă și la US Open, să-și crească nivelul de la un tur la altul. După Cepelova, mai urmează un meci care n-ar trebui să o solicite prea mult. Viitoarea adversară este Mirjana Lucic-Baroni, o jucătoare cu o poveste de viață remarcabilă și nu dintre cele mai fericite. Lucic, 32 de ani, e un fost copil-minune al tenisului și se califică pentru a treia oară în turul III la New York, dar ultima oară când a jucat în această fază a fost acum… 16 ani. În 1999, la 17 ani juca în semifinale la Wimbledon, unde pierdea la Graf, după ce anterior o eliminase pe Seles. Dar o serie de probleme personale și financiare cauzate de tatăl ei au scos-o pe Lucic din circuit, în care a revenit în mod regulat abia din 2010. Acum e pe 121 în clasamentul WTA, iar la US Open, turneu la care a jucat și calificări, a surprins eliminând-o pe Garbine Muguruza în turul 1, victorie la care a mai adăugat o revenire de la 0-1 la seturi în turul doi, cu Shahar Peer. Înainte de această serie de cinci victorii consecutive la Flushing Meadows, veterana croată pierduse opt meciuri la rând în WTA.

Dacă totul va fi așa cum ne așteptăm, adică normal, Simona e la o victorie distanță de un tur 4 mult mai solicitant, cu Venus Williams, primul ei test important din turneu. Venus, despre care Mary Joe Fernandez spunea aseară că o vede candidată la titlu, a trecut de Timea Bacsinzky și va juca în runda a treia cu Sara Errani.

Cum evoluează jumătatea de tablou a Simonei Halep

Turul 2

Kerber (6) – Kudryavtseva 6-2, 6-4
Bencic – K. Nara (31) 6-4, 4-6, 6-1

J. Larsson – Sloane Stephens (21) 5-7, 6-4, 6-2
Jankovic (9) – Pironkova 7-5, 6-4

L. Safarova (14) – Zheng 6-3, 4-6, 6-2
Cornet (22) – Hantuchova 6-3, 6-3

R. Vinci (28) – IRINA BEGU 2-6, 6-4, 6-1
Peng – A. Radwanska (4) 6-3, 6-4

M.Sharapova (5) – ALEXANDRA DULGHERU 4-6, 6-3, 6-2
Lisicki (26) – Brengle 6-4, 6-1

A. Petkovic (18) – Puig 3-6, 6-3, 7-6
Wozniacki (10) – Sasnovic 6-3, 6-4

Errani (13) – Rodionova 6-4, 7-6
Venus Williams (19) – Bacsinszky 6-1, 6-4

Lucic-Baroni – Peer 6-7, 6-3, 6-2
SIMONA HALEP (2) – Cepelova 6-2, 6-1.  

Turul 3

Kerber (6) – Bencic
Larsson – Jankovic (9)

Safarova (14) – Cornet (22)
Vinci (28) – Peng

Sharapova (5) – Lisicki (26)
Petkovic (18) – Wozniacki (10)

Errani (13) – Venus (19)
Lucic-Baroni – SIMONA HALEP 

Alex Dulgheru, încă un meci strâns cu Sharapova

La trei ani de la meciul lor de pomină de la Miami, Alexandra Dulgheru i-a dat din nou o replică pe cinste Mariei Sharapova, amintindu-ne tuturor despre potențialul major pe care îl are și care a dus-o în Top 30 în urmă cu câțiva ani. Cât timp a rezistat fizic, românca și-a construit cu mare abilitate punctele, tactică eficientă, în special într-o zi în care serviciul a părăsit-o pe rusoaică, la fel ca și loviturile de regularitate de pe fundul terenului. Alexandra a revenit de la 0-2 în primul set și a dominat prima parte a meciului, bazându-și jocul pe serviciu, fluiditatea în execuții atât pe forehand, cât și pe backhand, plus multă meticulozitate în schimburi. Dar din mijlocul setului secund Alexandra, care a jucat și cu dureri la încheietură, a început să piardă prim-planul în schimburi, în special pentru că și-a pierdut prospețimea și nu a mai putut executa planul de joc care i-a funcționat atât de bine la început. Pe măsură ce meciul s-a lungit și s-a transformat într-o bătălie fizică, Alex a cedat tot mai mult teren, recăpătându-și suflul tot mai greu după rally-urile prelungite.

Ar fi fost o a doua victorie la US Open pentru Dulgheru contra unei campioane de Slam în exercițiu, după cea cu Kvitova, din 2011.

De văzut dacă efortul masiv depus cu Alexandra o va prinde din urmă pe Sharapova, care se luptă și cu o tradiție nefastă la US Open, în ultimii ani. Următorul ei meci va fi cu Sabine Lisicki, cu care a mai pierdut în trecut, iar până ipoteticul sfert cu Simona ar mai trebui să treacă de un alt test solicitant, cu învingătoarea dintre Petkovic și Wozniacki.

Irina Begu a ratat, la rându-i, prima calificare din carieră în turul 3 al unui Slam. Irina s-a apropiat la doar două game-uri de victorie, dar a pierdut pe linia de sosire setul doi cu Roberta Vinci, un set echilibrat până la 4-4; apoi a cedat clar în decisiv.         

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi