Monte Carlo: Favoriţii avansează, Ernests Gulbis îl învinge pe Ernests Gulbis

Camelia Butuligă | 18 aprilie 2013

Monte Carlo: Favoriţii avansează, Ernests Gulbis îl învinge pe Ernests Gulbis

A fost o zi distractivă ieri la Monte Carlo. Sau stresantă şi enervantă, depinde cu cine ţii.

Refrenul a mers mai mult sau mai puţin bine, cum ne aşteptam. Berdych s-a pornit mai greu (doar merge pe motorină), dar a încheiat cu Granollers în două seturi: 7-5 6-4. Tomas a declarat sarcastic la interviu că i-a făcut destule cadouri lui Granollers: câte un break în fiecare set. Apoi a trecut la Rafa despre care a zis: „Nu prea înţeleg cum de spune Rafa că nu se simte bine, că are încă dureri. Mă întreb la ce ne putem aştepta de la el când se simte bine”. Nu se ascunde după cuvinte Berdych, eh? Va juca cu extravagantul Fabio Fognini azi la 11.30.  Nu mă aştept ca fabulous Fabio să-i pună probleme, dar nu se ştie niciodată: deşi nu are armele şi forţa lui Berych, italianul, ca toţi italienii, e zgurist la bază şi are un joc foarte echilibrat. Ceea ce nu putem spune despre personalitatea lui. Aşteptaţi-vă la nişte scenete, dramolete şi scene de vaudeville.

Al doilea vers a început şi s-a terminat cu Vamos! Rafa l-a demolat pe Matosevic, cum prevedeam ieri, deşi a avut şi el o uşoară bâlbâială (break la începutul setului doi), pe care a remediat-o însă imediat. Matosevic, un obişnuit al turneelor Challenger, a încercat tot ce-a putut, fără succes. Abia la al cincilea game a reuşit şi el să apară pe tabela de scor şi în setul unu nu i-a rezistat lui Rafa decât 24 de minute. Rămas fără idei pe teren, australianul a zis să încerce ce se recomandă pe forumuri şi prin toate bancurile să faci contra lui Nadal ca să-i strici mojo-ul: să-i răstorni sticlele de apă.

Zis şi făcut. La pauza de 5-2 în setul doi, Matosevic s-a îndreptat către scaunul lui Rafa şi i-a răsturnat faimoasele sticle aliniate milimetric. Şoc şi groază? Nu prea. Rafa a râs, s-a uitat către loja sa şi-a ridicat din umeri. Matosevic a râs, publicul a chicotit, comentatorii şi fanii s-au distrat. S-au desfăcut cerurile după aceea şi a început să plouă cu foc şi pucioasă? Nu. A uitat Rafa cum să ţină racheta în mână? Nici asta. Nadal a câştigat meciul cu 6-1 6-2 şi a declarat râzând la conferinţa de presă vizavi de incident: „A fost amuzant. Poate a crezut că-mi va afecta concentrarea, dar e doar un obicei de rutină pentru mine”

Rafa va juca cu Kohlschreiber, al doilea meci pe Central. Acum că sticlele de apă au fost tăiate, nu cred c-a mai rămas ceva pe lista de chestii pe care le poţi face ca să câştigi pe zgură contra lui Nadal, for sure, no?

 

 

Al treilea vers a fost cel mai dramatic. Novak a riscat intrând pe teren şi la începutul meciului cu Youzhny era clar că n-are încredere în glezna dreaptă pentru a se  mişca în voie. Spre ghinionul său, rusul venise să joace. I-a făcut imediat două break-uri şi părea că va fi un meci scurt. Dar Novak s-a relaxat aşa cum se relaxează când nu mai are nimic de pierdut, a început să aibă încredere în mişcarea sa şi s-a pus pe jucat cum ştie el: solid, constant şi fără sughiţuri. A recuperat unul dintre break-uri, dar n-a mai putut salva setul 1: 6-4.

Însă momentul se schimbase, Djokovic era în meci şi cu jocul său solid îl obliga pe Youzhny, la fel ca pe restul adversarilor, să rişte mai mult decât de obicei. Şi greşelile au început să apară.  Novak a câştigat setul doi cu 6-1 şi a deschis decisivul cu un break. Youzhny l-a recuperat şi de la jumătatea setului trei a fost un meci pe muche de cuţit, cu ambii jucând la maxim. Chiar şi Rafa şi-a scos capul pe o ferestră a clubului pentru a urmări. De la 3-1 pentru Novak s-a făcut 4-3 pentru Youzhny. După ce că ratase break points, Djokovic a mai primit şi un time violation. Novak avea destule motive să se piardă cu firea, dar în loc să o ia razna, la 4-4 i-a făcut break lui Youzhny şi a servit pentru set şi meci: 6-4. Clasic Nole.

La interviu, Djokovic a spus că s-a antrenat fără dureri, dar că este departe de forma maximă din cauza lipsei pregătirii sistematice. A mai spus că şi-a mai sucit odată glezna în timpul meciului, dar că din fericire bandajul care o susţinea a fost suficient de strâns pentru a nu se întâmpla nimic grav.

Dar dacă trebuia să se uite cineva la acest meci (eventual cu un carneţel de notiţe în mână), acela nu este Rafa, ci fostul coleg de academie al lui Djokovic, Ernests Gulbis. Ar fi avut ce învăţa. Dar când o să înveţe Gulbis ceva? În cuvintele lui: „At what point in your career will you stop being an idiot?” După meciul de ieri cu Juan Monaco mai că-mi vine să zic: niciodată.

Meciul, câştigat de Monaco cu 6-0 3-6 6-3 a fost ceva…greu de descris. Voi încerca totuşi. Monaco, un zgurist pur sânge cu un joc foarte fizic, a început anul prost dar recent şi-a revenit: venea la Monte Carlo după semifinale la Houston, unde pierduse la Isner. Gulbis, de celalată parte, are un joc peste al lui Juan, cu condiţia să-şi aducă aminte de el. Ceea ce nu s-a întâmplat în primul set. Monaco i-a măcelărit serviciul doi şi l-a atras în puncte interminabile din spatele terenului. În setul 1 Gulbis făcuse deja 25 de neforţate. Această realizare se cerea sărbătorită cumva, nu? Zis şi făcut: Ernie rupe prompt o rachetă, atrăgându-şi un avertisment. Setul doi începe mai bine pentru leton: face break şi jocul începe să meargă. Variază tactic, vine la fileu, îl atrage şi pe Monaco în faţă şi începe să pună tot felul de întrebări la care argentinianul nu are răspuns.  6-3 şi egalitate la seturi.

Şi în decisiv începe haosul. La 1-0 pentru Monaco, Gulbis greşeşte un voleu, apoi enervat dă un şut mingii care zboară peste tribune. Al doilea avertisment vine şi cu un punct penalizare. Monaco primeşte astel cadou un break point. Gulbis îl salvează, dar acum are un nou duşman: arbitrul, cu care o să se ciondănească până la sfârşitul meciului. La următorul break point, Gulbis ia decizia îngrozitoare (a câta) de a juca o scurtă, o greşeşte şi pierde game-ul. Este 2-0 pentru Monaco, iar Crazy Ernie iese la rampă în toată splendoarea, aruncând racheta şi lovind un stâlp al scaunului arbitrului. Al treilea avertisment şi GAME penalizare. Monaco era în spatele terenului, alegând mingile cu care să servească când brusc, a fost anunţat că a câştigat game-ul şi trebuie să meargă să schimbe terenul şi să facă pauză: 3-0.

Credeţi că asta l-a potolit pe Gulbis? Nuuuu. Aşezat pe scaun, a continuat să şi-o caute cu lumânarea: „Ce trebuie să fac ca să primesc o penalizare şi să pierd meciul?” l-a întrebat el sarcastic pe arbitru. Meciul a continuat pe acelaşi ton: Gulbis greşind cu grămada lovituri uşoare, chemând la mişto arbitrul ca să verifice urme pe zgură, arâtând sarcastic „thumbs-up” spre arbitru şi spre Monaco, atunci când acesta a sărbătorit prea zgomotos câştigarea game-ului de 4-1 pe o neforţată a lui Gulbis.  După tot acest teatru absurd/comedie horror, Ernests s-a mai calmat şi a început să joace, a recuperat chiar un break, dar prea târziu. Ernests Gulbis îl învinge (a câta oară)  pe Ernests Gulbis. Monaco va juca azi cu Djokovic, pe care nu l-a învins niciodată în şase meciuri. Mai jos cele trei acte ale “Ernie Show”:

 

 

 

Meciurile de azi

Jo Tsonga (sărbătoritul zilei de ieri) va juca cu Jurgen Melzer. Ar trebui să fie un meci interesant, cei doi au stiluri diferite, dar ambilor le place zgura. Jo e favorit, dar niciodată nu ştii, inconstanţa e singurul lucru constant la el. Stan the Man Wawrinka va juca cu Andy Murray. Amândoi au avut meciuri uşoare până acum, amândoi au arme (diferite) cu care să-l bată pe celălalt. Dacă-şi aduc ambii jocul cel mai bun, ar trebui să fie un meci excelent. Dimitrov-Mayer este un test pntru tânărul bulgar, pe care ar trebui să-l treacă dacă vrea să demonstreze că este o ameninţare serioasă pe zgură anul acesta. Cilic-Gasquet, meciul eternelor speranţe. Foarte diferiţi ca joc şi fizic, foarte apropiaţi ca nestatornicie. Gasquet are un avantaj pentru că joacă bine în ultimul timp şi apoi, este pe teren propriu. La Nieminen- Delpo ar trebui să merg pe mâna lui Delpo, dar după cum s-a mişcat de greu cu Dolgopolov, nu ştiu, micuţul mai are de muncă până să se acomodeze cu zgura.  

Bucuraţi-vă de meciuri şi mai ales de priveliştea frumoasă. Allez!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi