Monica Niculescu pierde un meci de calitate în fața loviturilor grele ale Dayanei Yastremska

Camelia Butuligă | 26 august 2019

Monica Niculescu se oprește în runda inaugurală la US Open, învinsă de o adversară tare, ucraineanca Dayana Yastremska, 6-4, 1-6, 6-2.

US Open este oferit de


Jucătoarele care o întâlnesc pe Monica Niculescu pentru prima oară cred că se simt ca la un examen cu un profesor care o să dea numai subiecte din cotloanele ascunse ale materiei. Pe Moni n-o interesează dacă știi să lovești mingi cu efect obișnuit de la șold, când ai timp să te așezi. Nu, ea vrea să știe cum te descurci cu mingi tăiate care sar în toate direcțiile, cu scurte care abia trec fileul, cu loburi, voleuri pe care trebuie să le iei din șireturi, cu servicii pe corp și defensivă încăpățânată ca scaiul. Un meci contra ei este exasperant în cel mai rău caz, dar mereu educativ pentru adversară și distractiv pentru spectatori. 

Dayana Yastremska este genul de elev precoce și eminent căruia lucrurile îi vin în general ușor. La doar 19 ani, ucraineanca poate lovi exploziv și precis de pe ambele părți, se deplasează dinamic și nu șovăie la selecția loviturilor. Tenisul ei este dintr-o bucată: câștigă cu lovituri agresive de pe baseline și nu are de obicei nevoie de mai mult de trei sau patru pentru a pune capăt schimbului. Cu astfel de jucătoare cu care joacă în premieră, meciurile Monicăi au multe șanse de a ajunge în decisiv: a te adapta la stilul de joc al româncei este un proces dureros și de durată, indiferent dacă pierzi sau câștigi. 

Meciul contra Yastremskăi a bifat toate aceste căsuțe: trei seturi, schimburi variate și solicitante, multe răsturnări de situație. Spre meritul ei, Yastremska nu este degeaba pe locul 32 – dă dovadă de maturitate nu numai în joc, dar și în felul cum gestionează momentele mari. În primul set, după un schimb de breakuri rapid s-a mers cap la cap până la final, când ucraineanca a presat și a făcut un break foarte oportun la 4-4. Servind pentru set, s-a trezit însă că trebuie să apere trei mingi de break consecutive. Jucând curajos și lucid, a revenit de la 0-40 și a luat setul 1. Too good.

Efectul Monica Niculescu și-a făcut apariția în setul doi, în care nivelul jocului a fost la fel de ridicat, dar Yastremska nu a mai răspuns la fel de bine întrebărilor din ce în ce mai neobișnuite. Niculescu a făcut îndeosebi ravagii cu sliceurile joase, atrăgând-o la fileu și obligând-o să joace voleuri pe care cred că nu le lovește decât o dată la câteva luni. Spre lauda sa, Yastremska nu s-a lamentat, în ciuda faptului că al doilea set i-a scăpat destul de repede printre degete după pierderea unui game gigantic la 2-1. 

În decisiv, a continuat să preseze cu loviturile sale grele și agresive, iar rezistența și precizia Monicăi, bandajată la ambii genunchi, au început să se clatine. Ca și în setul 2, tot la 2-1 s-a rupt echilibrul, dar de data asta în defavoarea lui Niculescu, care nu mai putut pune probleme reale de acolo înainte.

Un meci de calitate, în care pierderea primului set a cântărit greu în balanța finală. La statistici, se remarcă diferența dintre loviturile câștigătoare (32 la 9 pentru Yastremska), dar și numărul cam mare de neforțate ale Monicăi (27) și urcările la fileu, nu destul de numeroase și eficiente (6/11).  

La 31 de ani, Monica Niculescu a mai ieșit poate din top 100, dar indiferent de locul pe care se află, sunt sigură adversarele sale vor avea mereu frisoane când vor intra pe teren contra ei: știu că trebuie să aibă toată materia învățată. 

Moni continuă în competiția de la dublu, alături de rusoaica Gasparyan. Le vor întâlni în turul unu pe favoritele 8, Azarenka/Barty.

https://twitter.com/WTARomania/status/1166069310319714304?s=20

The Grand Slam Life is the best life!

Viață de Slam, tricouri pentru Slam! Tricou inspirat de viața fanului de tenis, organizată în jurul celor patru mari turnee de Grand Slam, turnee găzduite de patru orașe electrice, șarmante și cosmopolite. Poartă cu tine spiritul din Melbourne, Paris, Londra sau New York!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

Aici poți comanda un totebag cu același design

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi