Monica Niculescu obține o nouă victorie frumoasă, o bate pe Muguruza la Miami

Radu Marina | 22 martie 2019

A fost un meci tipic marilor victorii ale Monicăi: lung, teribil de intens și de disputat, cu o adversară inabilă să descifreze până la capăt tenisul româncei, cu suișuri și coborâșuri, cu multe break-uri și multe execuții spectaculoase. Monica se califică astfel în turul al treilea, unde o va întâlni pe Caroline Wozniacki.

Monica Niculescu a trecut în turul al treilea la Miami, după o victorie marcă înregistrată cu Garbine Muguruza. Monica a învins, 7-6, 4-6, 6-2, în două ore și 55 de minute.

Ultimul meci Niculescu – Muguruza, jucat la Linz în 2016, indica faptul că iberica are antidotul pentru jocul Monicăi: nu multe jucătoare au putut să o învingă atât de categoric pe Moni de la prima întâlnire precum a făcut-o Muguruza la Linz, lăsându-i doar două game-uri. Și totuși, trei ani mai târziu, într-un context diferit – Muguruza căzută în Top 20, Niculescu sănătoasă –, Monica o învinge, în stilul ei clasic, pe Muguruza, făcând-o să vorbească singură, debusolând-o, dereglându-i complet jocul.

Monica bifează prima ei victorie în fața unei jucătoare din top 20 în acest an și ajunge la patru victorii consecutive la Miami. În calificări, Moni a trecut pe rând de Lara Arruabarena și Kateryna Kozlova, iar în primul tur a învins-o categoric (6-1, 6-2) pe Tamara Zidansek.

Victoria în fața Garbinei Muguruza e specială de oriunde ai privi-o. E prețioasă pentru că e obținută în fața unei campioane de Slam și face bine la moral. E importantă pentru că în felul acesta Monica își apără punctele de anul trecut, când, de asemenea a ajuns în turul trei la Miami. Și, cel mai impresionant, e modul în care a obținut-o, demontând, cu multă răbdare, bucată cu bucată jocul Muguruzei.

Monica are această capacitate de a deregla jocul adversarei prin toată combinația de elemente pe care le pune pe masă: slice-uri agresive, slice-uri defensive, lovituri de rever năprasnice, rever top spin, scurte la care e imposibil de răspuns, combinații de scurte-lob, veniri pregătite la fileu, acoperire excelentă a fileului, stop-voleuri. Le poate face pe toate, uneori chiar într-un singur game. Iar când fizic e la un nivel acceptabil și picioarele o ajută, devine și mai periculoasă, pentru că asta îi permite să ajungă la minge cu o fracțiune de secundă mai înainte, adică suficient cât să ia decizia corectă cu privire la ce trebuie să „aleagă” din toate opțiunile pe care le are la îndemână.

La acest capitol, selecția loviturilor, Monica a strălucit cu Muguruza: fiecare slice a avut un scop precis, fiecare scurtă a venit în momentul potrivit, fiecare atac cu reverul a venit pe o minge bine aleasă. Totul a fost calculat și nimic nu a fost întâmplător la jocul ei.

Dar victoria nu ar fi fost însă posibilă doar cu toate astea. Stăpânirea de sine arătată de Monica a jucat un rol extrem de important în aceast meci: românca nu s-a pierdut în fața startului fulgerător al Muguruzei. Și-a așteptat rândul, și n-a fost intimidată de nimic, revenind, în primă,fază, de la 0-3 (dublu break) și mai apoi în alte două ocazii de la 4-5 (0-30) și 5-6, când Garbi a servit pentru primul set.

A fost esențial faptul că Monica a răspuns prompt și a avut replică la orice încercare a Muguruzei de a trece în avantaj. Lucrurile astea i-au dat încredere și au alimentat-o, în timp ce pe Muguruza au frustrat-o, detalii care aveau să se reflecte în tiebreak: Monica a jucat liber, cu încredere și cu foarte multă siguranță, reușind niște puncte ieșite din comun (scurte, scurte urmate de niște loburi extraordinare, passing-uri). Pe când Muguruza a clacat și a ajuns în acel punct în care ajung multe dintre adversarele Monicăi: panică, derută, lipsă de idei.

În felul acesta, Monica a reușit o serie de 15 (!) puncte consecutive în fața Muguruzei: șapte în tiebreak, opt în primele două game-uri ale setului doi. Condusă cu set și break, Muguruza nu s-a dat ușor la o parte, iar antrenorul ei a avut un mare aport în câștigarea setului doi: observațiile și sfaturile oferite de Sumyk au fost puse rapid în practică de Muguruza. “Ai răbdare, continuă să fii agresivă și nu mai face pasul în spate. E important să joci curat pentru că te înnebunește cu jocul ăsta fără ritm. Joac-o mai mult pe forehand pentru că nu te rănește. Te aleargă, dar nu te rănește cu nimic”, i-a transmis Sumyk la unul din OCC avute în setul doi.

Imediat după această intervenție, Muguruza ia la țintă lovitura de dreapta a Monicăi și o pistonează până când obține eroarea. Nu i-a ieșit din prima, dar setul doi l-a câștigat datorită acestei tactici – poate cea mai bună tactică pe care o jucătoare o poate aplica în fața Monicăi. Pe cât de eficient poate fi în multe momente acest slice de forehand, pe atât de mult o trage în jos pe Moni atunci când e jucată exclusiv pe această parte.

În decisiv a fost rândul lui Călin Ciorbagiu, antrenorul Monicăi, să intervină, iar sfaturile lui, la fel ca ale lui Sumyk în setul doi, aveau să facă diferența. „Ține nivelul mai constant. Așează-te la fiecare minge, concentrează-te pe picioare. Nu renunța la scurte, rupe-i ritmul și fii pregătită pentru passing. Nu o ține în joc, că asta își dorește”, a sfătuit-o Călin.

A fost o intervenție extrem de inspirată. Încă de pe la mijlocul setului doi, Monica renunțase la scurte și, acceptând să răspundă ritmului impus de Muguruza, devenise previzibilă. După OCC, lucrurile s-au schimbat complet: Moni a revenit la acele scurte bine mascate, a surprins cu venirile la fileu și a continuat să folosească acel slice de forehand agresiv, razant și greu de controlat de către adversară. Rezultatul? Opt puncte la rând pentru Niculescu în începutul decisivului. Dar, mai important, a pus-o pe gânduri pe Muguruza, care a uitat de planul care i-a adus setul doi și a mizat doar pe atac, încercând să închidă punctul din maxim trei lovituri, ceea ce i-a adus o multitudine de erori neforțate.

Asta a ajutat-o mult pe Moni, care a contabilizat (dar și provocat) fiecare greșeală, reușind să confirme cu destulă ușurință break-ul izbutit încă din debut. Singurul moment mai complicat pentru ea în decisiv a fost la 5-1, când a ratat trei mingi de meci pe serviciul adversarei. La 5-2, când a fost rândul ei să servească n-a mai ezitat; s-a regrupat și a încheiat meciul înainte de a se complica.

Următoarea adversară pentru Monica va fi Caroline Wozniacki, care a învins-o de fiecare dată pe Monica în cele opt meciuri jucate. Nu trebuie să uităm însă ultimele lor două meciuri: în 2017, la Madrid, Monica a fost aproape de victorie și a reușit să câștige primul ei set în fața danezei, iar anul trecut la Doha, Monica a stat din nou aproape de Wozniacki, având șansa de a servi pentru primul set.

https://twitter.com/DKTNNS/status/1109267523441225728

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi