Monica Niculescu o învinge pe Sorana Cîrstea în duelul românesc de la Indian Wells

Camelia Butuligă | 8 martie 2017

În turul al doilea, Monica o va întâlni pe Timea Bacsinszky, în fața căreia a pierdut ultimele două întâlniri, ambele la Wimbledon. Per total, Moni o conduce însă cu 4-3. La rândul său, Marius Copil s-a calificat pe tabloul principal, devenind al șaselea român în main draw-urile de simplu

Soranei Cîrstea nu-i merge tocmai bine în meciurile contra jucătoarelor din România. Monica Niculescu le gestionează un pic mai bine. Cele două trenduri s-au confirmat în întâlnirea din turul întâi al Indian Wells, meciul de deschidere a primei zile de pe tabloul principal. În ciuda unui început mult mai bun al Soranei, jocul acesteia s-a destrămat pe parcurs, iar Monica a revenit și a preluat controlul. A fost 4-6, 6-3, 6-1 pentru Niculescu, care o învinge a cincea oară în șapte întâlniri pe Sori.

Între timp, Marius Copil își continuă seria rezultatelor foarte bune din acest an: a trecut de Denis Kudla cu 7-6, 6-3 și s-a calificat pe tabloul principal.

**

În podcastul nostru în care am vorbit câte-n lună și-n stele, am încheiat cu româncele și despre Monica Niculescu am zis ceva de genul: ”Va continua să scoată peri albi adversarelor până în ziua în care se va retrage.” Nu ne gândeam atunci că următoarea pe lista victimelor niculesciene va fi o altă româncă, Sorana Cîrstea.

Într-un fel, a fost un meci tipic pentru Monica (muncit și întors de la un set dezavantaj) și unul tipic pentru Sorana (poticneli, reveniri, joc riscant, până la urmă prea multe greșeli). O statistică interesantă între ele două este că Monica a câștigat toate cele trei meciuri jucate pe hard; e drept, au trecut ceva ani de atunci (ultimul în 2010), dar e un trend interesant acesta, care, iată, se confirmă și a patra oară.

Monica Niculescu este o nucă tare și Cîrstea și-a adus aminte de ce: pur și simplu e greu să treci mingea de ea dacă nu ai acel dozaj perfect de agresivitate și plasament. Azi, Sorana nu l-a avut destul (multe, prea multe din out-urile ei au fost milimetrice), iar selecția loviturilor și răbdarea i-au fost puse din greu la încercare de acoperirea excelentă a terenului de către Niculescu. La final, poate au jucat un rol și soarele și perioada fără tenis pe care Sorana a avut-o în ultimele săptămâni din cauza încheieturii stângi: în decisiv, a părut stoarsă și de puteri și de idei.

În timpul meciului, Twitterul se întreba cine ar avea șanse mai bune contra Timeei Bacsinszky în turul următor. Elvețianca este o versiune un pic mai ortodoxă a Monicăi (nu lovește doar slice pe forehand, dar apelează mai des decât media la el, ca și la loburi și scurte) și Cîrstea, dacă ar fi trecut azi, ar fi avut probabil un sentiment de deja vu în meciul cu ea. Așa, Timeea și Monica vor avea sentimentul că joacă contra imaginii lor în oglindă. Nici acesta nu-i un sentiment comod. Scorul întâlnirilor dintre ele este interesant – Monica are 4-1 până în 2011, dar în a doua sa carieră,  Timea a câștigat cele două meciuri jucate, ambele la Wimbledon, în trei seturi, după ce Monica luase primul set.

Ca și Cîrstea, nici Bacsinszky nu a fost lipsită de probleme fizice în ultimul timp. După un tur trei pierdut destul de intens contra Gavrilovei la Australian Open și două victorii la fel de disputate în Fed Cup contra lui Cornet și Mladenovic, Timea s-a retras în primul tur la Doha din cauza unei accidentări la coapsă. Va fi interesant de văzut dacă va reuși să continue trendul pozitiv de a întoarce meciuri de trei seturi contra Monicăi; ce putem spune destul de sigur bazându-ne pe trecut și stilurile lor similare de joc este că, dacă ambele sunt apte, va fi un meci de anduranță, de uzură fizică și mentală.

*

În alte știri cu români, Marius Copil și-a reconfirmat forma bună din ultima vreme și a mai obținut o calificare pe un tablou principal important. După aparițiile de la Rotterdam și Dubai, Marius s-a calificat acum pe tabloul principal de la Indian Wells, după 7/6, 6/3 cu americanul Kudla.

La rândul ei, Simona Halep a apărut la conferința de presă de dinainte de debut, declarându-și bucuria de a se putea întoarce la treabă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi