Monica Niculescu o învinge clar pe Johanna Konta, își găsește iar forma cea mai bună în Beijing

Radu Marina | 1 octombrie 2017

Este prima victorie a Monicăi la o jucătoare de Top 10 în acest sezon. Niculescu o va întâlni în turul secund pe învingătoarea dintre Shelby Rogers și Shuai Peng, meci programat mâine. Tot mâine, în turul doi, Simona Halep vs Magdalena Rybarikova, nu înainte de ora 13:30, ora României.

Monica Niculescu obține cea mai importantă victorie din acest an după un meci entuziasmant cu Jo Konta în turul 1 al China Open, 6-1, 6-2 în numai 64 de minute; e prima ei victorie vs. top 10 din acest sezon.

Nu întâmplător, a venit la un turneu la care a reușit meciuri excelent mai de fiecare dată. În 2011 a bifat aici prima ei victorie a carierei la o jucătoare din top 10 (Na Li) și s-a calificat în prima semifinală de turneu Premier Mandatory, venind din calificări. În 2012 a cedat doar 2 game-uri cu Lucie Safarova (pe atunci în top 20), doi ani mai târziu a făcut un nou meci mare cu Andrea Petkovic, iar acum adaugă a 4-a victorie a carierei versus o jucătoare de Top 10.

După un sezon slab, în care a fost chinuită de accidentări și a ieșit din top 50, victoria de azi e un boost mare de încredere și energie pentru Moni, care a făcut un meci impecabil cu Johanna Konta. Victoria e neașteptată, în condițiile în care starea fizică a Monicăi era incertă după ce s-a retras din proba de dublu la Wuhan. Iar din ultimul lor meci jucat la Miami (6-2, 6-2 pentru Jo), Konta părea că descifrase codul. Că știe cum și ce să joace împotriva româncei.

Astăzi lucrurile au stat însă complet diferit, încă o dovadă că tenisul e întotdeauna o chestiune de loc și spațiu. De data asta, Monica a fost cea care a avut toate soluțiile, mereu cu un pas înainte și cu un plan pe care l-a executat impecabil de la prima și pană la ultima minge. Sigur, nici Konta nu a fost în apele ei. Britanica are un final de sezon slab (a ajuns la 5 înfrângeri consecutive, serie începută de Simona Halep, la Cincy). A greșit mult azi (a încheiat meciul cu aproape 40 de erori neforțate) și a ratat orice a încercat, dar aici e și meritul Monicăi, care a obligat-o să lovească din poziții incomode, să își ajusteze de fiecare dată loviturile și a ținut-o în mișcare tot timpul. Încă de la primele mingi, Moni a dat impresia că știe ce are de făcut. A fost foarte agresivă pe partea de rever și, ori de câte ori a avut ocazia, a încercat să fie decisivă; cu forehand-ul slice a variat în permanență, încercând să imprime un efect complet diferit de fiecare dată, iar toate acele mingi tăiate fie foarte joase, fie mai înalte, dar cu mult efect, au deranjat-o vizibil pe Jo.  Pe langă asta, Monica a căutat mult unghiurile, a evitat să joace pe centru și a renunțat la acele lovituri neutre pe care de obicei Konta le ataca virulent; în general, a fost foarte atentă la selecția loviturilor.

Meciul s-a jucat foarte repede. În primul set, Monica a început cu break după un passing excelent cu forehand-ul, iar de acolo nu s-a mai uitat în urmă, a mai cedat un singur game și a părut tot timpul în control, asta și la adăpostul unui serviciu care azi a mers ceas; cu primul serviciu, românca a pierdut doar patru puncte.

Și în setul doi, Niculescu s-a ținut de același plan. A atacat de câte ori avut ocazia cu reverul, a jucat des contre-pied, iar cu forehand-ul slice a variat excelent efectele, confirmând apoi la conferința de presă că planul de joc pentru meciul de azi a fost să fie agresivă pe rever, să alterneze lovituri plate cu lovituri liftate, iar slice-ul să stea tot timpul foarte jos, să nu sară.

Konta a părut că leagă mai bine jocul în primele game-uri din setul secund, dar după break-ul la zero făcut de Monica la 1-2, britanica a cedat complet. Nu i-a mai ieșit nimic, a ratat lovituri ușoare din apropierea fileului, a încercat să fie foarte agresivă, să închidă punctul din 1-2 lovituri. Dar asta a adus multe erori, iar Monica a profitat din plin de situație. Și-a obligat adversara să joace o minge în  plus, defensiva i-a adus o grămadă de puncte (a avut o singură eroare neforțată în  setul doi) și s-a dus rapid la 5-2, urmând să servească pentru meci. Aici, Konta a încercat să pună presiune, venind de 5 (!) ori la fileu în acel game, dar Monica a răspuns impecabil cu 2 passing-shoturi și a închis meciul cu un nou rever câștigător.

În meciul următor, Monica va juca cu învingătoarea dintre Shuai Peng și Shelby Rogers. Pe ambele Monica le conduce la H2H; pe Rogers a învins-o în singurul meci direct, iar cu Peng a câștigat 3 din cele 5 meciuri jucate.

Foto: Jimmie48Photography

***

Noile tricouri 30-0  sunt acum pe stoc!
„My Forehand” și „Play Hard” sunt disponibile.

Ia-le din Shop 30-0:

 

My Forehand

 

„Play Hard”

 

 

Fă-ți o bucurie sau ia cuiva drag un cadou din Noul 30-0 Shop, aici

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi