Monica Niculescu nu găsește, nici de data asta, soluții pentru Elise Mertens. Moni iese din turul doi, dar e la un pas de revenirea în top 100

Radu Marina | 4 iulie 2019

Mertens, „un fel de Wozniacki” în cuvintele Monicăi, e genul de adversar foarte complicat pentru româncă. Ca în multe situații similare, Monica are puține răspunsuri în fața tenisul ordonat și echilibrat, ușor defensiv chiar.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Când un anumit stil de tenis nu îți convine și nu se pliază pe ceea ce joci tu, îți va fi greu întotdeauna să găsești soluții, indiferent de suprafața pe care partida se desfășoară. Reîntâlnirea Monicăi Niculescu cu Elise Mertens – adversara care i-a lăsat doar opt game-uri în primele lor două meciuri – era din start una grea, dar faptul că meciul avea loc pe iarbă, o suprafață atât de prietenoasă Monicăi, ne dădea mici speranțe că, de data asta va fi mai bine. 

Pentru o vreme a fost mai bine ca data trecută. Dar evoluția meciului și, bineînțeles, deznodământul n-au fost cu mult diferite de ceea ce văzusem deja în precedentele lor meciuri și ceea ce spunea și Monica înainte de meci. A fost 7-5, 6-0 pentru Mertens, care obține a treia victorie din tot atâtea meciuri cu Moni, confirmând că, pentru ea, stilul Monicăi n-are secrete. Belgianca a trebuit să revină de la 3-5 în primul set, dar odată depășită această provocare, nu s-a mai uitat în urmă. 

Marile probleme pentru Monica în meciurile cu Mertens au legătură cu jocul mult prea curat al belgiencei, respectiv loviturile în cross. Prima problemă: pentru o jucătoare ca Moni, care își forțează mult adversara să iasă din zona de confort, determinând-o să greșească, stilul curat și răbdător al lui Mertens s-a dovedit a fi teribil de eficient. Ca în multe situații similare,  Monica are de oferit prea puține răspunsuri în fața tenisul ordonat și echilibrat, ușor defensiv chiar. Cele 10 înfrângeri consecutive cu Wozniacki sunt lămuritoare în acest sens; interesant e că Moni spunea despre Mertens că “este un fel de Wozniacki”. 

Al doilea aspect merge mână-n mână cu primul. Asul din mâneca belgiencei – atunci când tenisul ăsta solid nu o ajută îndeajuns  – sunt loviturile în cross, la care Monica nu are niciun răspuns: ori de câte ori e jucată în cross spre forehand, Monica nu poate întoarce complet lovitura. Fie ratează, fie răspunde prea scurt, deci ușor de taxat. Și ca un fel de bonus, contează faptul că tenisul belgiencei e foarte înșelător: are momente în care loviturile ei sunt moi, fără viteză și joacă exclusiv la așteptare. Dar și momente în care vine peste adversară și accelerează nemaipoment. Nu știi de unde să o apuci, iar acest joc imprevizibil aduce multă indecizie pentru adversară. 

Pentru că suprafața a permis, dar și pentru că Monica a știut prea bine ce tip de adversară are în față, de data asta a încercat ceva diferit: a venit foarte des la fileu, a atacat fileul de la primele două lovituri și a mers des pe combinații tip serviciu-voleu sau scurtă-lob. Asta a ajutat-o și a dus-o în avantaj, având chiar șansa de a servi pentru set la 5-4. La acest scor însă, tot ceea ce a construit cu greu în acele nouă game-uri s-a dărâmat în două minute cu patru veniri la fileu nepregătite, fiind rapid pasată de Mertens. 

Din acel punct, în niciun moment Moni nu s-a mai aflat la controlul partidei. A încercat multe, dar totul a fost blocat de jocul consistent al belgiencei, care odată scăpată cu bine din acea încercuire, n-a mai ezitat. De asemenea, au cântărit mult și problemele Monicăi la gambă – din cauza cărora a și ratat turneul de la Roland Garros – , ea având nevoie de intervenția fizioterapeutului în setul doi. 

La trasul liniei, Monica își încheie acest scurt sezon de iarbă cu un titlu ITF și cu o victorie pe tabloul principal al unui Slam (nu se mai întâmplase din 2017). Dar și cu o mare șansă de a reveni în top 100 (virtual ea e pe locul 97 acum, însă în turneu mai sunt rămase patru jucătoare care ar putea-o depăși –  destul de greu de crezut că se va întâmpla). Ceea ce sună încurajator, mai ales că urmează o parte de sezon pe care Monica o preferă – iar o revenire în top 100 înseamnă automat că va fi prezentă și pe tablourile principale ale turneelor importante. 

30-0 Tee a revenit în Shop!

Unul dintre cele mai bine vândute tricouri din Shop revine pe stoc, la cererea voastră. 30-0 Tee e din nou disponibil: ia-ți acum un tricou din Shop. Cantitățile sunt limitate!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi