Monica Niculescu își continuă relația nefastă cu zgura de la Paris

Radu Marina | 29 mai 2017

Chinuită de accidentări, Monica Niculescu a fost eliminată în primul tur al turneului de la Roland Garros: 7-5, 6-1 pentru Anett Kontaveit, într-un meci în care Monica nu a părut la cel mai înalt nivel fizic.

Roland Garros este oferit de

Nu e niciun secret că fără picioarele ei puternice, întreaga construcție a tenisului Monicăi se clatină. E valabil pentru orice jucătoare care-și așază jocul în jurul defensivei, în spatele ideii că va trimite în terenul advers o minge în plus. Monica a căutat să joace altceva, dar fără succes: pentru al treilea an consecutiv, ea pierde în primul tur la RG și ajunge la șapte înfrângeri consecutive în acest sezon măcinat de accidentări.

Cu un bandaj serios la piciorul stâng, Monica a părut că încearcă să scurteze cât mai mult punctele pentru a alerga cât mai puțin. E adevărat că, dincolo de accidentare și problemele de sănătate, relația Monicăi Niculescu cu zgura pariziană nu a fost niciodată prea bună: din nouă prezențe la Roland Garros, s-a calificat în turul doi o singură dată (2014).

Unul dintre motivele pentru care nu reușește să facă rezultatele de pe hard sau iarbă și pe zgură poate fi chiar slice-ul ei de forehand: pe zgură, mingea asta nu alunecă, ci sare ceva mai înalt. Adversara are astfel suficient timp la dispoziție să se poziționeze și să lovească plin. Același lucru s-a întâmplat și în meciul de azi. Ori de câte ori a avut ocazia, Kontaveit a jucat trei-patru mingi pe forehand-ul slice al Monicăi, a obținut mingea mai înaltă și fără viteză, apoi a închis în lung de linie cu lovitura de dreapta.

Deși în primul set Monica s-a ținut destul de bine, a accelerat cu reverul, a insistat în multe ocazii pe reverul lui Kontaveit (pentru că de acolo veneau mai des greșelile) și a reușit câteva scurte și veniri la fileu, impresia a fost mai mereu că astea sunt soluții de avarie; că încearcă să scurteze cât de mult posibil schimburile și că nu se poate deplasa normal la multe dintre mingi. A încercat scurte și din retur, a venit nepregătită la fileu, a încercat să fie decisivă cu reverul și a făcut multe greșeli neforțate, iar la 6-5 pentru Kontaveit în primul set a scăzut brusc viteza serviciului. Asta i-a permis estoniencei să pună presiune din ce în ce mai mare la retur și să atace serviciul.

De fapt, pe tot parcursul primului set, Kontaveit a părut foarte concentrată la fiecare minge, a ajuns majoritatea scurtelor – la un moment dat deveniseră previzibile -, a gestionat bine mingile joase, din apropierea fileului, și a încercat să o pună sub presiune pe Monica atacând orice minge mai înaltă. A făcut asta și mai bine când Monica a servit să trimită setul în tiebreak. N-a reușit, iar de acolo totul a luat-o rapid la vale.

În ciuda unui break în chiar primul game, Moni a dispărut treptat (și complet) în setul doi. A părut că nu se mai poate deplasa aproape deloc, nu a mai alergat la mingile care erau departe de corpul ei, iar pe serviciu nu a mai contat.

Cu ce poate rămâne Monica după această jumătate a sezonului, mai departe accidentări și ceva ghinion? După finala de la Hobart, acolo unde s-a accidentat la mușchii abdominali, cu greu a mai putut să își revină și să mai lege victorii. Din ianuarie până în prezent a reușit o singură victorie, cu Sorana Cîrstea la Indian Wells. Ulterior, au apărut și alte accidentări la genunchi care au forțat-o să se retragă de la Monterrey, Budapesta sau Nurnberg. Partea pozitivă? Urmează un segment care se pliază perfect pe jocul Monicăi și acolo unde a reușit victorii și rezultate importante. Poate faptul că în meciul de azi a preferat să nu forțeze inutil, așa cum a făcut anul trecut cu Parmentier, tot la Roland Garros, agravându-și accidentarea și ratând aproape tot sezonul de iarbă, e o alegere înțeleaptă. E tot ce poți să îi dorești zilele astea.

Dincolo, Kontaveit (locul 53 în lume) s-a calificat pentru prima dată în carieră în turul doi la RG și a ajuns deja la 30 de victorii în acest sezon, printre victime numărându-se Muguruza, Makarova, Kerber sau Lucic-Baroni. Dacă la începutul anului era în afara topului 100, Anett va ocupa curând cel mai bun loc al carierei.

Dacă trecem în revistă finala ei de la Biel, sfertul de la Stuttgart (unde a pierdut cu Sharapova) și sferturile reușite la Roma (unde a pierdut cu Simona Halep), urcarea ei devine spectaculoasă. Cu atât mai mult cu cât și ea a fost măcinată de tot felul de accidentări și probleme. La finalul anului 2014 a fost diagnosticată cu mononucleoză, nu a mai jucat niciun turneu și a ieșit din top 100, în 2015 a revenit în circuit, s-a apropiat de prima sută, a reușit să se califice în optimi la US Open, dar din nou au apărut accidentările la nivelul coapsei.

Acum, însă, jucătoarea de 21 de ani pare să fi scuturat problemele fizice. Cât o va ajuta asta în turul următor, asta e altă poveste. Aici o așteaptă Garbine Muguruza, campioana en-titre, care a trecut în două seturi de Francesca Schiavone, și ea fostă (și iubită) campioană la Paris, acum șapte ani.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi