Monica Niculescu începe Australian Open în forță; Kvitova, primul nume mare deja eliminat

Adrian Țoca | 13 ianuarie 2014

Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Victor Hănescu debutează azi la Australian Open, într-un program în care o să mai apară Nadal, Federer, Murray, Sharapova, Radwanska și Azarenka.

Cu moralul la cote dintre cele mai înalte după cele două titluri consecutive câștigate la dublu în startul sezonului, Monica Niculescu a confirmat în startul la Australian Open, devenind prima jucătoare din România calificată în turul 2. Pe o căldură infernală, Monica a reușit să câștige în minim de seturi cu Shahar Peer, 6-4, 6-1, după un meci care a durat o oră și 25 de minute. L-a început cu break, dar Peer a răspuns cu o serie de trei game-uri consecutive. Niculescu a preluat însă controlul pe final de set și nu l-a mai cedat. A profitat de numărul mare de greșeli neforțate ale jucătoarei din Israel (38 vs 13), dar și de un procentaj excelent la mingile jucate la fileu, unde a câștigat 10 din 14. 

Monica Niculescu o va întâlni în turul doi pe finalista de la Wimbledon de anul trecut, Sabine Lisicki, în ceea ce se anunță deja o confruntare interesantă între două stiluri complet diferite. Românca a câștigat două dintre precedentele trei meciuri directe jucate cu Lisicki, însă cel mai recent datează din 2010, un 6-3, 6-0 pentru Niculescu la Cincy. Monica mai are și avantajul că a petrecut mai mult timp pe teren în începutul de an (pe lângă cele două titluri de dublu, ea a câștigat cinci din cele șapte meciuri de simplu disputate), iar jocul ei este mult mai rodat. 

Lisicki este și protagonista unei noutăți care a făcut ceva valuri la AO. Martina Hingis, fosta mare campioană elvețiană, se va ocupa de pregătirea jucătoarei germane la Melbourne. Colaborarea dintre cele două este, deocamdată, temporară, urmând ca în funcție de rezultatele de la AO cele două să decidă dacă vor continua sau nu împreună. În primul tur, Sabine a învins-o cu 6-2, 6-1 pe Mirjana Lucic, din Croația. 

Cealaltă româncă intrată în turneu, Alexandra Cadanțu, nu i-a făcut față Flaviei Pennetta, la care a pierdut în numai 55 de minute, 6-0, 6-2. 

Românii în ziua a doua. Programul din ziua a doua este cât se poate de interesant pentru noi: Simona Halep va deschide meciurile programate pe Margaret Court, a treia arenă ca importanță de la Australian Open. Simona va juca împotriva polonezei Katarzyna Piter de la ora 2:00, ora României. De la aceeași oră va juca și Irina Begu, versus Galina Voskoboeva (primul meci pe terenul 15), dar și Victor Hănescu, versus Peter Gojowczyk (primul meci pe terenul 22). 

Sorana Cîrstea, care o întâlnește pe Marina Erakovic, e programată a treia pe terenul 20, după două meciuri de băieți, ceea ce înseamnă că, în mod normal, nu va intra pe teren mai devreme de ora 5 AM. 

Cu cine joacă ai noștri la dublu. Din păcate, sorții au decis un meci între români pe tabloul feminin de dublu. Perechea Irina Begu/Sorana Cîrstea le vor înfrunta pe Monica Niculescu și Klara Zakopalova, cele care încep turneul cu o serie de 8 victorii consecutive. Celelalte meciuri ale românilor:

Alexandra Cadanţu/Simona Halep – K.Peschke/K. Srebotnik (4)
Raluca Olaru/Varvara Lepchenko – S.Aoyama/M.Doi.

Horia Tecău / Jean-Julien Rojer (10) –  T.Gabashvili/M.Kukushkin;
Florin Mergea / Olivier Marach – S.Gonzalez/S. Lipsky.

Petra Kvitova, deja eliminată! Face ce face Petra și dezamăgește exact atunci când nivelul așteptărilor puse în ea atinge din nou cote dintre cele mai înalte. Fosta campioană de la Wimbledon a devenit cea mai sonoră victimă a primei zile de la Melbourne, după ce a pierdut în trei seturi (6-2, 1-6, 6-4) cu numărul 88 mondial, jucătoarea thailandeză cu nume sonor, Luksika Kumkhum. Și asta deși Kvitova părea că reintrase pe un drum bun, iar rezultatele premergătoare AO erau promițătoare.

„Kumkhum” a fost posibil un astfel de rezultat? Nici Petra nu înțelege. „Aș vrea să pot să explic ce s-a întâmplat, dar încă nu înțeleg. Am avut un offseason bun, am muncit mult și abia așteptam să vin aici”, a spus Kvitova, care a identificat însă, mai apoi, cauzele eșecului: a servit prost și s-a mișcat și mai prost pe teren. Plus încă un lucru, care ar trebui să spună multe. Întrebată dacă o cunoștea pe adversara ei, Kvitova a recunoscut cu candoare că nu știa decât câteva lucruri sumare pe care i le-a spus antrenorul ei, care, la rându-i, a văzut doar câteva secvențe pe YouTube cu jucătoarea thailandeză.

Când serviciul nu-i merge, iar deplasarea suferă, jocul Petrei se poate dezintegra destul de rapid, prefăcându-se în ceva nu tocmai plăcut de urmărit. Thailandeza, care a spus că, în afară de compatrioata ei, Tamarine Tanasugarn, o mai admiră  pe Monica Selese, a făcut ravagii cu unghiurile pe care le-a găsit, în special în cross court.

Kvitova era pe sfertul de tablou al lui Na Li, ale cărei perspective arată și mai bine acum. Li are ca obiectiv în 2014 să câștige un Slam, iar Australian Open, acolo unde a mai jucat alte două finale, arată drept cea mai bună șansă a ei. Chinezoaica a trecut la pas, 6-2, 6-0 de talentata croată Ana Konjuh și va juca acum cu o altă adolescentă de viitor, elvețianca Belinda Bencic. Aceasta din urmă a câștigat duelul generațiilor, trecând de Kimiko Date-Krumm, japoneza cu 27 (!) de ani mai în vârstă. Însă orice altă semifinală afară de Serena Williams – Na Li ar fi un șoc uriaș pe jumătatea superioară de tablou a fetelor.

Alte favorite eliminate. Asta, mai ales după ce alți doi capi de serie de pe această parte a tabloului au ieșit încă din turul 1. Sara Errani începe să-și arate tot mai puternic limitele, dar și să plătească pentru strategia ei de a juca foarte multe turnee în fiecare sezon. Italianca, favorită 7, n-a avut nicio soluție la jocul puternic al Juliei Goerges (6-3, 6-3). Errani e la al doilea an consecutiv în care iese din turul 1 la Melbourne și pare o candidată sigură să părăsească Top 10 anul acesta.

Colega ei de dublu, Roberta Vinci, a ieșit de asemenea din turul 1. Și în acest caz, e o surpriză doar pe hârtie. Jie Zheng, cea care a eliminat-o pe Vinci (6-4, 6-3), este o jucătoare foarte valoroasă, care își ridică, de regulă, nivelul la Slamuri.

De notat că Sam Stosur a evitat, de data aceasta, o nouă  eliminare prematură la Australian Open. Mai liniștită decât în alți ani, Sam a trecut de Klara Zakopalova în două seturi (6-3, 6-4).

Meciul zilei la fete. Într-un program atât de aglomerat, e bine, de regulă, să-ți alegi cu atenție meciurile pe care să le urmărești în întregime. Meciul dintre Makarova și Venus a ieșit în evidență încă de la tragerea la sorți și n-a dezamăgit. Rusoaica are o tradiție foarte bună la Australian Open, acolo unde joacă mult mai bine decât o face în restul turneelor și unde a ajuns în sferturi doi ani la rând. În 2012, Makarova a devenit faimoasă pentru că a eliminat-o pe însăși Serena, așa că Venus avea un motiv în plus să fie motivată pentru acest meci. Veterana americană a arătat ca în vremurile bune preț de un set și jumătate: a servit bine, obținând multe mingi scurte, a lovit în forță și a dominat raliuri epuizante. A dominat cu forehandul și a făcut ravagii cu reverul în momente importante, elocvent fiind punctul cu care a închis primul set. Treptat, energia lui Venus s-a disipat, iar ea a cedat setul doi, cu toate că a recuperat un break pentru 4-4, la capătul unui game de 14 minute; pesemne că efortul a costat-o. Decisivul a fost o luptă pe cinste, iar după două ore și jumătate, Makarova a triumfat, 2-6, 6-4, 6-4.   

Djokovic, prima victorie alături de Becker. Și a 22-a consecutivă la Australian Open pentru sârb, care a dispus de Lucas Lacko în trei seturi. Nole n-a strălucit, dar a servit bine și și-a făcut rost de multe puncte gratis pe serviciu, ceea ce l-a făcut să se declare mulțumit. „Sunt mulțumit cu nivelul meu de concentrare. Fizic mă simt grozav, sunt și foarte motivat. Pregătirea a fost foarte bună, iar faptul că am servit bine mă încurajează pentru meciurile următoare”.

O să mai dureze un pic până când Djokovic va avea un test pe măsură, mai relevant în ce privește nivelul sârbului, care n-a mai pierdut de la finala US Open. Turul al doilea nu se anunță din cale afară de complicat (cu Leonardo Mayer), iar în turul trei, Nole îl va aștepta pe învingătorul dintre Tursunov și Istomin. Abia turul 4 ar putea fi ceva mai interesant, mai cu seamă dacă Ernests Gulbis va ajunge acolo. Deocamdată, talentatul leton a trecut cu bine de primul tur, o victorie în patru seturi cu Juan Monaco. Gulbis are un palmares execrabil la AO, așa că orice victorie e un plus pentru el.

Emoții pentru JJ, Tommy Haas, out. În rest, tabloul masculin a decurs, în mare, conform așteptărilor. Jucătorii de Top 10 care au intrat în turneu în jumătatea inferioară, David Ferrer, Tomas Berdych, Stanislas Wawrinka și Richard Gasquet, au obținut victorii ușoare. În schimb, Tommy Haas s-a retras la 5-7, 2-5 cu Garcia-Lopez, Evenimente notabile? Victoria în cinci seturi obținute de Tommy Robredo cu Lukas Rosol, 6-1, 6-7, 3-6, 7-6, 8-6. Aparent, Tommy nu și-a pierdut obiceiul de anul trecut, acela de a rămâne în picioare la capătul unor maratoane de pomină. Jerzy Janowicz a revenit de la 0-2 la seturi cu puștiul australian Jordan Thompson, iar polonezul pare încă nerefăcut complet după problemele medicale cu care s-a confruntat. Altă revenire de la 0-2 la seturi a produs Kevin Anderson, care l-a întors pe promițătorul ceh Jiri Vesely (2-6, 6-7, 6-4, 6-4, 6-4). Și tot victorii în cinci seturi au mai reușit Davydenko (cu L. Kubot), Ebden (cu N. Mahut), Mannarino (cu S. Johnson) sau Nieminen (cu D. Sela).     

Ce e interesant de văzut în ziua a 2-a. Exceptându-i pe români, vor fi multe lucruri interesante de văzut pe tabloul băieților. Roger Federer debutează cu James Duckworth (meciul doi în sesiunea de zi pe Rod Laver), iar Andy Murray, cu Go Soeda (ultimul meci al zilei pe Hisense Arena). Rafa Nadal deschide sesiunea de noapte pe Rod Laver, în mult-așteptatul meci cu Bernard Tomic. Iar la feminin, Azarenka, Sharapova și Radwanska completează programul de pe cele două arene principale [programul complet al zilei, aici]. Din acest punct de vedere, programul pe zile este ușor disproporționat. Jumătatea superioară de tablou de la masculin e programată în aceeași zi cu jumătatea inferioară a tabloului de la fete; ori ambele arată mai bine pe hârtie decât programul primei zile.


Highlights

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi