Monica Niculescu, forțată să se retragă cu Sloane Stephens, dar ce bătălie frumoasă a dus

Radu Marina | 25 martie 2018

Meciul Monicăi Niculescu cu Sloane Stephens a fost un spectacol vreme de două seturi; ambele au jucat la un nivel înalt, schimburile au fost savuroase, iar Monica a arătat cu fiecare ocazie ce adversară dificilă poate fi pentru oricine. Într-un final, după un efort intens, corpul a trădat-o pe româncă la începutul decisivului. Ea s-a retras după 2 ore și 33 de minute, la 6-7, 6-3, 4-0 pentru Sloane. Moni a fost la al cincilea ei meci din turneu

Timp de un set și jumătate, Monica a dat impresia că e într-una din acele zile în care totul îi iese și va reuși să mai adauge o victimă importantă pe lista ei. A făcut-o pe Stephens să lovească la rându-i forehand-uri slice, a revenit de la 1-4 în primul set și a găsit acea combinație eficientă (și exasperantă pentru adversară) de scurte, loburi, passing-uri, slice-uri joase și fără viteză, plus reverul care i-a funcționat la capacitate maximă. Așa a reușit să țină piept pentru mult timp unei Stephens care a fost impecabilă cu forehand-ul: nu a ratat aproape nimic, a lovit direct câștigător din aproape orice poziție și ori de câte ori făcea pasul în față și se așeza să lovească cu forehand-ul, punctul era ca și câștigat.

Monica a muncit mult pentru primul set, iar asta avea să se vadă mai târziu. A alergat, a venit în față, a fost tot timpul în alertă și a încercat cu orice preț să o scoată din zona de confort pe americancă, așa cum îi ceruse Călin Ciorbagiu. Cel mai bine a reușit asta în tiebreak, acolo unde a demontat bucată cu bucată jocul lui Sloane: trei scurte la rând, un voleu care trebuie revăzut pentru că e greu de explicat cum l-a reușit, slice-uri incisive și efecte diferite – combinație la care Stephens nu a mai știut ce să facă și ce să nu facă. A reușit un singur punct în tiebreak iar după o dublă, setul era câștigat de Moni.

Tactica aplicată în tiebreak a fost continuată de Monica și în setul următor. Pentru început a revenit de la 0-40 în game-ul al doilea, urmând că apoi la 2-1 să apară primele mingi de break. Nu le-a fructificat, dar aici nu își poate reproșa prea multe lucruri. Toate mingile de break de la 2-1 au fost anulate de Stephens cu lovituri câștigătoare de dreapta, care a pus în practică repede sfaturile antrenorului. La finalul primului set, antrenorul americancei i-a cerut să lovească mai des cu forehand-ul și să se așeze cu forehand-ul atunci când trebuie să lovească cu reverul. Foarte util avea să fie sfatul: era singura lovitură care nu o trădase în meci și cu care avea o eficiență aproape maximă. Și așa avea să rămână până la finalul meciului.

După mingile de break salvate de Stephens, Monica și-a pierdut serviciul, a început să dea primele semne de oboseală, dar a continuat lupta. A recuperat break-ul, însă intensitatea americancei era în creștere, loviturile deveneau și mai precise iar la 3-3 Monica și-a pierdut încă o dată serviciul. De aici nu a mai fost cale de întors: în sfârșit lămurită cu ce are de făcut, calmă și răbdătoare, Stephens a luat meciul în mâini și nu i-a mai dat drumul, în timp ce Monica a părut complet epuizată, cumva de înțeles după cele patru meciuri la rând câștigate.

La finalul setului, Monica a cerut un MTO pentru o problemă la umăr/spate, problema care s-a agravat în decisiv; a încercat să scurteze cât mai mult punctele, nu a mai alergat, iar la 0-4 a decis să se retragă, vizibil afectată.

Monica pleacă de la Miami cu o înfrângere grea și frustrantă, dar la trasul liniei rămâne cu patru meciuri câștigate la rând și cu senzația că a făcut tot ce a ținut de ea pentru a o obține și pe a cincea. Va fi undeva în jurul locului 64 după Miami. Pentru ea urmează zgura, surpafață care nu i-a adus prea multe bucurii în ultimii ani, dar cum în toate lucrurile există și o parte bună: orice meci câștigat îi va aduce puncte utile în plus, pentru că până la Eastbourne nu are nimic de apărat.

Foto: Jimmie48Photography

 

Ce s-a întâmplat în rest: Vika Azarenka continuă revenirea, e în optimi

La abia al doilea turneu din acest sezon și al patrulea în ultimii doi ani, Victoria Azarenka a reușit o victorie notabilă în fața Anastasijei Sevastova, 3-6, 6-4, 6-1. Pentru Vika e a noua victorie la rând pe care o obține la Miami, după ce în 2016 a câștigat titlul, iar anul trecut nu a participat, fiind însărcinată.

E a doua victorie a ei vs. top 20 după cea din turul doi cu Madison Keys, când a revenit de la 3-5 în primul set. Aceste reușite o apropie pe bielorusă de Top 100, ea începând acest an în afara primelor 200 din lume. Pentru un loc în sferturi, Azarenka va juca cu Agnieszka Radwanska. Va fi a 18-a întâlnire între cele două (12-5 pentru Azarenka), cu ultimele două meciuri câștigate de Radwanska tocmai în 2014. Multe dintre meciurile lor au avut loc într-o perioadă în care amândouă se aflau la cel mai înalt nivel. Acum însă, meciul le găsește având în spate diferite necazuri: Vika, cu problemele de custodie, Radwanska, cu accidentările, lipsa rezultatelor din ultimii doi ani, căderea din top 10 și mai apoi din top 30. Asta înseamnă un meci cu miză mare pentru ambele.

Sascha Zverev găsește o victorie importantă, Denis Shapovalov, Borna Coric vin tare din urmă

Zverev n-are începutul de sezon pe care și l-ar fi dorit, dar Miami rămâne un loc de ținut minte pentru el: aici a bifat prima victorie la un Masters și prima victorie vs. top 10. Ieri a trecut de Daniil Medvedev după un maraton de peste două ore, încheiat cu tiebrek în decisiv. Victoria a fost chinuită, la fel ca și jocul, dar important e că a oprit pentru moment mica criză în care părea că intrase. E tipul de victorie muncită, care face bine la moral și l-ar putea ajuta să se reseteze.

Tot în categoria Next Gen, Denis Shapovalov s-a calificat în premieră în turul trei la Miami după 7-5, 6-1 cu Damir Dzumhur, favorit 24. Spre deosebire de Zverev, el și-a făcut viața mai usoră, dar doar azi-noapte. În meciul anterior cu Victor Troicki s-a văzut întors de la 5-1 în decisiv, egalat și fiind chiar pe picior de eliminare.

Shapovalov își continuă astfel primul lui an complet în circuit cu încă un rezultat important. În urmă cu fix un an, era în top 200 și juca un challenger în Mexic. Acum e în top 50 și avansează într-un turneu Masters, acolo unde pentru optimi va juca cu Sam Querrey.

Și Borna Coric continuă trendul început la Indian Wells: e în turul trei după 6-7, 6-3, 6-4 cu Leo Mayer. Croatul a trecut repede peste primul set pierdut la limită și a reluat lucrurile de unde le-a lăsat la Indian Wells, unde a ajuns până în semifinale. După setul pierdut la limită cu Leo Mayer, croatul și-a construit cu răbdare revenirea;  întâi și-a recăpătat ritmul la serviciu (din setul doi și până la final a mai cedat șapte puncte cu prima serva) iar pasul următor a fost regăsirea acelui joc curat și echilibrat de baseline arătat la Indian Wells.

De notat este și revenirea lui Nick Kyrgios, după problema la cot avută în începutul de an. În primul meci după mai bine de două luni, Kyrgios a trecut clar și convingător de Dusan Lajovic, 6-4, 6-1, în 49 de minute. Fără să fie fie încă la 100%, așa cum spunea după meci, Kyrgios a fost impecabil: șapte ași, cinci puncte cedate cu primul serviciu, 22 de winnere și doar 21 de erori neforțate.

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0

***

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130, limita de la care primești transportul gratuit!

 

Despre „Simona de păstrat”:

– reeditarea unui album foto dedicat în exclusivitate Simonei Halep, tipărit cum te-am obișnuit, în condiții grafice de mare calitate. Am strâns la un loc momentele relevante din cei mai frumoși ani ai carierei ei și din drumul către locul 1. Ediția a 2-a a „Simona de păstrat” are conținut nou de la Australian Open și 16 pagini în plus, dar își păstrează același preț.

În total, 160 de pagini, în format landscape, cu hardcover. Contemplă în liniște cariera Simonei, ca pe un film bun, pe care vrei să-l vezi iar și iar; o amintire a cărei valoare va crește în timp. Îl poți comanda separat de aici.

Despre My Forehand is better than yours

– în tenis, lovitura de dreapta este pilonul de bază al jocului din spatele terenului, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. Forehandul este eficient, periculos și emblematic, stabilind identitatea unui jucător: biciul lichid al lui Federer, lasso-ul lui Nadal sau sunetul pe care-l face mingea când pleacă glonț din racheta lui Juan Martin Del Potro. Acestei lovituri de grație îi dedicăm un tricou menit să atragă atenția. Poartă-ți forehandul cu încredere!

 

 Despre Play Hard, Get Dirty
– Un tricou special gândit pentru cei care trag tare atât la birou, cât și pe terenul de sport sau la sală, și știu că mai importante decât victoria sau înfrângerea sunt curajul și intensitatea cu care muncesc pentru visul lor.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi