Monica, Mihaela și Marius închid sezonul în forță: un titlu, două finale. Horia pierde de la minge de meci

Treizecizero | 12 noiembrie 2017

Trei români au jucat finale azi. Monica Niculescu și Marius Copil au obținut puncte importante, care le repară clasamentul, iar Mihaela Buzărnescu nu se mai oprește din câștigat: are cele mai multe victorii în 2017 din tot tenisul feminin!

O duminică neobișnuit de plină pentru acest moment al anului. Atât prin numărul mare de meciuri și de evenimente, dar și prin faptul că trei români au fost implicați în finale. Într-un moment în care calendarul principal se încheie, odată cu Turneul Campionilor de la Londra, alte câteva competiții de rang secund completează programul jucătorilor care încă mai aleargă după meciuri și puncte, amânându-și sau scurtându-și vacanța. E o perioadă utilă jucătorilor care revin după accidentări; cazul Belindei Bencic, câștigătoare azi la Hua Hin, după ce ieri a învins-o în semifinale pe Ana Bogdan, dar și cazul Monicăi Niculescu, care a jucat puțin la simplu în acest an, drept urmare era la marginea Top 100. În acest caz, turneele de 125k, o categorie intermediară de turnee, între cele WTA și cele ITF, își dovedesc foarte bine utilitatea. Pentru Monica, titlul câștigat azi la Limoges se dovedește foarte prețios, pentru că o saltă în clasament 22 de locuri, până pe locul 78, și-i balansează un bilanț dezechilibrat într-un sezon afectat de accidentări. Astfel, Monica se poate uita liniștită spre Australian Open, unde va prinde tabloul principal fără calificări.

Niculescu a învins-o azi în finală pe nemțoaica Antonia Lottner, 6-4, 6-2, pentru primul ei titlu la simplu de la cel câștigat anul trecut, tot pe final de an, în Luxemburg, într-o finală cu Petra Kvitova. În vârstă de 21 de ani, Lottner a plătit prețul pentru lipsa de experiență împotriva unei jucătoare neconvenționale precum Niculescu. Monica a făcut break în primul game al meciului, apoi Lottner a revenit și a egalat pentru 3-3, dar, la 4-4, Monica a făcut iar break, suficient pentru primul set. Românca s-a desprins la 4-0 în setul secund, iar un scurt comeback al lui Lottner s-a dovedit tardiv.

Monica a avut viață mai grea în semifinale, când a revenit după pierderea primului set cu Parmentier, câștigând greu, 3-6, 7-5, 6-2; de altfel, acela a fost și singurul set pierdut de româncă în toată săptămâna. Notabil, în primele două tururi Monica a trecut de două românce: a învins-o pe Alexandra Dulgheru în primul tur, 6-3, 7-5 și apoi a eliminat-o pe Elena Gabriela Ruse, cea care venise din calificări, 6-4, 6-3.

După ce a atras atenția cu primul ei traseu foarte lung pe un tablou WTA, când a ajuns până în semifinale la Linz, Mihaela Buzărnescu nu s-a oprit doar pentru că sezonul de turnee WTA s-a încheiat. Întâi a câștigat titlul la turneul de 100k de la Poitiers, din Franța, fără să cedeze set în drumul spre titlu, parcurs în care a învins și jucătoare precum Alexandrova, Maria sau Van Uytanck, în finală. Apoi săptămâna aceasta a ajuns până în finala ITF-ului de la Tokyo, tot un turneu de 100k. Dar numărul foarte mare de meciuri jucate în acest sezon a ajuns-o din urmă, iar Mihaela a cedat în două seturi cu Shuai Zhang, într-un meci al primelor două favorite. După aceste rezultate, Mihaela a ajuns până pe locul 68, un nou career-high din această săptămână. A fost a 8-a ei finală a anului și, cu un total fantastic de 74 de victorii anul acesta (cumulat ITF + WTA), Mihaela Buzărnescu este jucătoarea cu cele mai multe victorii din lume în 2017. Ea e urmată de Vondrousova și de Caroline Wozniacki.

A treia finală cu un român de azi a fost cea jucată de Marius Copil la challengerul de la Bratislava. După un traseu cu un singur set pierdut (în primul tur), Marius a fost învins în meciul pentru titlu de Lukas Lacko, 6-4, 7-6. A fost a doua finală de Challenger jucată în săptămânile recente de Copil, după cea pierdută la Kaohsiung, în fața lui Donskoy. Rezultatele îl mențin de puțin în Top 100 pe Marius, care va ocupa locul 92 de luni. Românul jucase și anul trecut finala de la Budapesta și are acum un bilanț de 3-7 în finalele de Challenger.

Din păcate, tot cu o înfrângere s-a încheiat și meciul cu un român disputat la cel mai înalt nivel azi: Horia Tecău și Jean Julien Rojer au cedat la limită întâlnirea de debut de la Turneul Campionilor, 1-6, 7-6 (7), 10-8. Eșecul doare, pentru că perechea româno-olandeză a avut minge de meci în tiebreak-ul setului secund, ce-i drept, contra serviciului; dar mai ales pentru acele două duble greșeli făcute în momente teribil de importante (la 7-7 în tiebreak-ul setului doi și la 8-8 în supertiebreak). Altfel, Horia și Juls au arătat ca echipa mai bună pe tot parcursul meciului, la revenirea la Londra după un an de absență. Dar deși nu și-au pierdut niciun game pe serviciu în toată seara, deși au câștigat 4 din cele 6 “deciding points” jucate și deși au câștigat cu patru puncte mai mult în tot meciul, au sfârșit prin a pierde. Conversia mingilor de break (doar 29 la sută, cu 2 din 7) e un capitol la care îmbunătățirile vor trebui să vină la timp pentru meciul din etapa a doua, cu Kontinen/Peers. Aceștia au pierdut surprinzător cu debutanții Harrison/Venus, ceea ce face meciul din runda a doua foarte important.

***

Sărbătorește locul 1 și excelența jucătorilor români de tenis cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop.

Ia-ți „Onederful”  și „Onederful Black”

 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

 

 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi