Moment istoric: Rafa Nadal pierde în ceea ce ar putea să rămână ultimul lui meci la Roland-Garros

Treizecizero | 27 mai 2024

“Nu pot să spun cu certitudine, dar este foarte posibil să fi fost ultimul meu meci aici”, a spus Rafa, aplaudat la scenă deschisă de Phillipe Chatrier.

Rafael Nadal a cedat abia pentru a patra oară în carieră un meci la Roland-Garros, în ceea ce s-ar putea dovedi ultima sa apariție din carieră la turneul din capitala Franței.

Rafa, 37 de ani, nu a reușit să facă surpriza, fiind învins într-un meci competitiv de germanul Zverev, 6-3, 7-6 (5), 6-3. Favoritul 4 a respectat calculele hârtiei într-un duel de trei ore și cinci minute, la capătul cărora s-a retras repede pentru a-i ceda prim-planul aplauzelor lui Nadal.

Însă calculele hârtiei n-au fost niciodată un element pe care să te poți baza ca să anticipezi un eventual eșec al lui Nadal. Cu atât mai puțin pe un teren pe care a scris istorie, care i-a dat mereu puteri nebănuite, și care ar trebui, poate, să-i poarte numele la un moment dat. Rafa a câștigat aici de 14 ori, o dominație fără precedent în istorie într-un Grand Slam, cu atât mai mult la un turneu considerat poate cel mai dur și mai solicitant din punct de vedere fizic dintre cele patru Slamuri.

Și, într-adevăr, Nadal a arătat mai bine în acest meci decât a făcut-o în restul aparițiilor pe zgură din 2024, puține pentru standardele lui, dar în contextul în care spaniolul încearcă să-și facă o revenire în circuit după doi ani de probleme medicale serioase. Rafa a fost competitiv, a avut câteva sclipiri și execuții marcă înregistrată, în special acel passing shot cu dreapta, a fost minunat în venirile de la fileu și a avut câte un break avans în seturile doi și trei, dând senzația că poate să câștige măcar un set. Dar Zverev, recent campion la Roma și aducând la meci multă încredere, a rămas inflexibil, susținut de un serviciu puternic și constant și, mai ales, de un calm în momentele de presiune, având mereu un răspuns la fiecare asalt al spaniolului și recuperând break-urile de fiecare dată.

Poate că, dacă acest meci ar fi venit mai târziu, după două sau trei meciuri de încălzire, spaniolul l-ar fi și câștigat, sau ar fi avut o șansă serioasă. Cu siguranță ar fi câștigat cu mulți alți jucători de pe tablou, într-un meci de turul 1 ceva mai tradițional, lucru însă inaccesibil, în condițiile în care Nadal e pe locul 275 în clasamentul la zi. Azi însă nici Rafa, ținut pe tușă aproape doi ani de accidentări la șold și la picior, nu a putut să mai sfideze logica și limitele fizice, nu contra unui jucător mai bun azi, care are motive să spere chiar la titlu în acest an și care și-a ridicat nivelul la înălțimea necesară pentru a învinge o legendă precum Nadal.

“Nu pot să spun cu certitudine, dar este foarte posibil să fi fost ultimul meu meci aici”, a spus Rafa, aplaudat la scenă deschisă de Phillipe Chatrier. „Dar dacă a fost ultimul, m-am bucurat de fiecare moment. Publicul a fost minunat în toate zilele pe care le-am petrecut aici”.

Dacă aceasta a fost ultima apariție a lui la Roland-Garros, ei bine, ce lasă în urmă spaniolul nu va putea, probabil, fi depășit vreodată. 14 trofee, 112 meciuri câștigate, doar 4 pierdute – niciunul într-o finală. Sunt realizări ce vor deveni și mai grele pe măsură ce timpul va trece peste ele.

Rafa mai are obiective în față, deci cu siguranță acesta nu e finalul-final. A spus-o chiar el la interviul de după meci că speră, și îl motivează ideea de a putea reveni la Paris pentru turneul olimpic de tenis, ce se va juca în aceeași locație:

„Sper să pot juca aici la Jocurile Olimpice, asta-i o altă oportunitate de a mă întoarce. Sper să fiu bine pregătit pentru acel moment”, a spus Nadal, care a fost urmărit din tribune de rivali, amici și nume grele din circuit, precum Novak Djokovic sau Carlos Alcaraz, dar și de Iga Swiatek. E foarte rar când cele mai mari nume de pe tablou vin să asiste live la un meci al unui competitor, dar aceasta nu a fost o ocazie obișnuită.

Rafa a concluzionat cu poate cel mai important lucru pentru el: „Sentimentul pe care îl am azi este dificil de descris în cuvinte, dar pentru mine e special să simt dragostea oamenilor în locul pe care-l iubesc cel mai mult”.

View this post on Instagram

A post shared by Roland-Garros (@rolandgarros)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi