Meci scăpat din mână: Mihaela pornește grozav, dar nu poate trece linia de sosire, este întoarsă de Pliskova

Camelia Butuligă | 6 iulie 2018

Mihaela Buzărnescu și-a văzut oprit traseul la Wimbledon pe tabloul de simplu, după ce a pierdut cu Karolina Pliskova, 3-6, 7-6, 6-1. Mihaela a părut că se îndreaptă spre o victorie confortabilă, când conducea cu 6-3 și 4-1. Dar Pliskova s-a cățărat înapoi în meci, iar Mihaela, confruntată cu o adversară experimentată în astfel de situații și cu presiunea liniei de sosire, a pierdut pasul. Și, odată cu el, o șansă foarte bună.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

„A fost foarte greu, cred că pentru un set și jumătate ea a jucat mult mai bine”, a spus Pliskova, la interviul de după meci pentru BBC. „Dar am continuat să lupt și mi-am zis că dacă îmi țin serviciul, o să mai șanse”. Cehoaica ajunge pentru prima dată în turul al patrulea la Wimbledon și o va întâlni pe Kiki Bertens. Buzărnescu a încheiat meciul cu 23 de lovituri direct câștigătoare și 27 de erori neforțate (față de 17 / 18 la Pliskova). Într-o zi în care au mai fost eliminate și Venus Williams sau Madison Keys, Pliskova și Simona Halep sunt singurele jucătoare din Top 10 rămase în turneu. Simona va juca sâmbătă, de la ora 15:00, ora României, pe Court 1, cu Su-Wei Hsieh.

*

Timp de un set și jumătate, Mihaela Buzărnescu a fost pe cale să o elimine pe Karolina Pliskova, penultima favorită din Top 10 rămasă în concurs (cealaltă este Simona Halep, care va juca mâine). A deschis și a închis primul set cu câte un break și apoi s-a desprins la 4-1 în al doilea. ”Cine este șocat de acest scor, este rugat să-și depună legitimația de presă la recepție”, glumea Courtney Nguyen pe Twitter, aluzie la faptul că Buzărnescu n-ar mai trebui să fie o surpriză pentru nimeni. Pentru Pliskova cu siguranță nu era: ”Știam că e jucătoare bună și anul acesta a fost grozav pentru ea”, a declarat cehoaica după meci. ”A jucat excelent un set și jumătate. Eu nu am fost în formă grozavă, iar ea a lovit foarte repede.”

Este o descriere destul de precisă a celor întâmplate pe teren în prima jumătate a meciului. Karolina nu este o jucătoare cu deplasare naturală pe nicio suprafață, cu atât mai puțin pe alunecoasa iarbă. Dacă nu-i merge serviciul și forehandul, nu are cu ce câștiga – iar în primul set, Micky a avut cifre mult mai bune pe serviciu la toate categoriile, inclusiv un neverosimil 100% la punctele câștigate cu al doilea. Superioară la serviciu, superioară și la retur, ea intra în schimburi cu un avantaj de care profita stând aproape de baseline și redirecționând fără să ezite spre colțuri mingile.

Până la set și 4-1, Mihaela a fost agresoarea. Pliskova era depășită la toate nivelurile, în afară de unul: mental. ”Ea a fost mult mai bună, dar am continuat să lupt și să cred că am șanse dacă îmi fac serviciul. Mi-am ridicat nivelul de pe baseline și au început să apară oportunități” a recunoscut Pliskova, onestă ca de obicei. Mai întâi a profitat de faptul că niște neforțate ale Mihaelei au dus-o la 30 egal în gameul de la 1-4, și apoi a atacat pe retur și forehand. După ce a recuperat breakul, a stopat sângerarea în gameurile pe propriul serviciu, începând să-și facă loc înapoi în set.

Mihaela a început să simtă presiunea și și-a manifestat nemulțumirea începând cu acel break pierdut la 4-1. Treptat, și-a pierdut incisivitatea și precizia, forțând unele lovituri și greșind. Pliskova, în timpul ăsta, presa din ce în ce mai eficient. Mihaela începea să lupte cu doi adversari: Pliskova pe de o parte și linia de sosire care începea să se depărteze, pe altă parte. Tiebreakul a găsit-o deja neliniștită și a fost alcătuit dintr-o succesiune de puncte jucate majoritatea dezordonat și panicat: 7-3.

Șansele pentru decisiv nu arătau deloc bine dacă Buzărnescu nu reușea să se reseteze și să uite sfârșitul setului doi. Din păcate, deși a luat o pauză de toaletă, ea nu a reușit să-și regăsească limpezimea agresivă din prima parte. Echilibrul s-a rupt la 2-1, când Pliskova a făcut un break, consolidat cu un hold și încă un break. O jumătate de oră mai târziu se încheia: 6-1 în setul trei.

A fost un caz clasic de meci scăpat din mână: Mihaela Buzărnescu, o jucătoare care se exteriorizează pe teren, s-a confruntat cu Karolina Pliskova, poate cea mai puțin expresivă jucătoare din WTA. Ca întotdeauna în sport, și mai ales în tenis, mintea a condus corpul. Pe de o parte, putem privi această înfrângere ca pe o oportunitate ratată, mai ales pe acea jumătate decimată a tabloului. Pe de altă parte, turul trei la Wimbledon la prima participare pe tablou nu e deloc o performanță minoră. Să nu uităm că învingătoarea de azi a așteptat șase ani ca să ajungă aici.

Citește AICI declarațiile Mihaelei de după meci

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi