Mihaela Buzărnescu trece și de Julia Goerges, se califică în turul trei la Roma pentru un duel cu liderul mondial

Radu Marina | 16 mai 2019

Pentru un loc în sferturi, Mihaela se va întâlni astăzi, în jurul orei 17:00, cu Naomi Osaka, liderul mondial, meciul având loc pe terenul Pietrangeli. Aceasta va fi a doua întâlnire între cele două, prima având loc anul trecut, pe iarba de la Nottingham, cu victoria japonezei (6-4, 6-1).

Mihaela Buzărnescu, prima româncă intrată pe teren într-o zi cu o ordine de joc incredibil de aglomerată (55 de meciuri în program), a câștigat duelul cu Julia Goerges, după ce germanca s-a retras în decisiv, la scorul de 6-4, 3-6, 4-4.

Ca să te reîntorci în locul de unde ai căzut, trebuie să parcurgi (cel puțin) aproape același traseu. Mihaela e undeva la mijlocul drumului în acest moment, cu mențiunea că în ultimele săptămâni pașii au fost mai mari și mai vizibili. Cu puține excepții, aproape fiecare sportiv implicat într-un astfel de proces de revenire s-a confruntat cu incertitudini; e un proces dificil, ce necesită timp, răbdare, dar și un dram de noroc.

Ca să-ți recapeți încrederea pierdută, trebuie să câștigi meciuri. Ca să câștigi meciuri, ai nevoie uneori și de puțin noroc. Mihaela nu l-a avut, ba din contră: când n-a fost Lesia Tsurenko la Brisbane, care avea să fie la un punct distanță de titlu în finala cu Karolina Pliskova, a fost Belinda Bencic la Hobart, care venea cu încredere după titlul câștigat la Cupa Hopman, alături de Roger Federer. Când n-a fost Bencic, a fost Venus Williams la Australian Open. Iar când n-a fost Williams, a fost Sofia Kenin sau Bianca Andreescu, două jucătoare aflate la cel mai bun sezon din carieră. E complicat să legi meciuri când ești dominat de nesiguranță, când nu e nici încredere, și mai și adversare în mare formă în fața ta.

Săptămâna asta, la Roma, după atâtea ghinioane și înfrângeri frustrante, a avut și Mihaela parte de acel dram de noroc. După Charleston, Roma este al doilea turneu unde ea leagă două victorii – si asta în fața a două adversare de top (Jelena Ostapenko în top 30, Julia Goerges în top 20), după ce ambele au fost nevoie să se retragă în timpul meciului: Jelena Ostapenko la 2-6, 4-5 (0-15), Julia Goerges la 4-6, 3-6, 4-4.

În aceste cazuri însă, e vorba de noroc doar până la un punct. Dacă împotriva Jelenei Ostapenko, Mihaela a dominat cap-coadă, acum cu Julia Goerges, favorita 16, lucrurile au stat diferit, pentru că accidentarea nemțoaicei a intervenit abia spre finalul meciului, moment în care Mihaela reușise să-și facă, din nou, loc în meci, revenind de la 1-3 în decisiv.

Aceasta este prima victorie a Mihaelei în fața Juliei Goerges, ultimele două meciuri fiind pierdute categoric (doar șapte game-uri). Este, de asemenea și prima victorie împotriva unei jucătoare din top 20 din iulie 2018 încoace (Elise Mertens, Stanford).

Mai important decât cifrele și statisticile e ceea ce a arătat astăzi Buzărnescu pe teren, pentru că, după cum spuneam, norocul a fost doar până la un punct. Restul a fost despre tenisul arătat de Buzărnescu și această capacitate redescoperită de a lupta indiferent de scor sau situație – vezi cât de bine a gestionat acel avans de 4-0 luat de Goerges în setul doi, reușind să o înfrâneze și chiar fiind aproape să o egaleze.

Mihaela a venit la meci cu lecțiile bine învățate. O mare parte din primul set a jucat exact ceea nu-i place Juliei Goerges: lovituri adânci, retururi virulente, multă variație și schimbări dese de ritm. Prima minge de break pentru Mihaela a venit la 1-1, după un retur direct câștigător pe prima servă a nemțoaicei – fructificată după un alt retur (de data asta slice), care a incomodat-o pe Georges. Acesta a fost primul semn că Buzărnescu știe ce are de făcut: în fața unui serviciu atât de puternic precum al Juliei, e extrem de eficient să pui cu orice preț returul în teren. Ambele retururi ale Mihaelei au surprins-o pe nemțoaică tocmai pentru că nu se aștepta ca serviciul ei să mai fie întors.

A contat, de asemenea, și faptul că Mihaela a avut grijă să-i taie elanul adversarei ori de câte ori aceasta părea că începe să tureze motoarele. În special în raliuri, Goerges a încercat des să accelereze pe măsură ce schimbul se prelungește, însă aici Miki a făcut o treaba bună cu acele slice-uri de rever, de forehand sau mingi mai înalte, care o obligau pe nemțoaică să se repoziționeze, făcând câțiva pași în spate.

În setul doi, partida a luat-o ușor în direcția Juliei. După un break norocos (mingea a căzut în teren cu ajutorul fileului), Goerges s-a ajutat enorm de serviciu, confirmând break-ul cu destulă ușurință și urcând parcă prea ușor la 4-0, după un alt serviciu cedat de Mihaela. Ce a urmat de aici și până la finalul setului, deși pierdut de Buzărnescu, nu trebuie trecut ușor cu vederea.

Anul acesta, una din problemele cu care Mihaela a părut că se confruntă a fost pasivitatea pe care o afișa după pierderea serviciului. Dacă adversara reușea să-i facă un break, o mare parte din set era ca și rezolvat, deoarece ceda prea ușor după astfel de momente: întregul ei joc se dezmembra și părea complet resemnată, ca și cum totul era pierdut și nu se mai putea face nimic – desigur, lipsa încrederii juca un rol decisiv aici.

De data asta, cu Goerges, n-a mai fost așa. Condusă cu 0-4, Mihaela a avut cea mai potrivită atitudine: pozitivă, dispusă să alerge și să-și facă adversara să muncească suplimentar pentru absolut fiecare punct. Întâi i-a făcut break la zero, iar apoi la 1-4 a ieșit cu bine din cel mai lung și intens game al meciului: a durat 10 minute, a avut opt egalități și șapte mingi de break, toate salvate de Mihaela. N-a putut duce revenirea la bun sfârșit (deși a salvat o primă minge de set la 2-5), dat fiind eficiența adversarei la primul serviciu, dar i-a luat Juliei și ultimele resurse de energie, și ea cu destule probleme de sănătate în ultima perioadă.

Aceeași atitudine bună avea să o ridice, din nou, deasupra adversarei sale în setul decisiv, revenind de la 1-3 și 3-4 cu break. La 3-4, 0-30, Goerges s-a oprit și a cerut intervenția fizioterapeutului (fără să dea senzația până la acel moment că e ceva în neregulă), acuzând, inițial, probleme la genunchi, urmând ca apoi să fie bandajată la vestiar în zona coapsei, acesta fiind, motivul oficial al retragerii. După revenirea de la vestiar, Mihaela a izbutit break-ul la zero, moment în care Goerges a decis să se retragă.

Foto: Jimmie48Photography

https://twitter.com/WTARomania/status/1128977329450041344?s=20

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi