Mihaela Buzărnescu trece de Elise Mertens, se califică într-o nouă finală WTA!

Radu Marina | 5 august 2018

După 3-6, 6-4, 6-1 cu Elise Mertens, Mihaela Buzărnescu se califică în cea mai importantă finală a carierei, fiind pentru prima dată într-o finală de turneu Premier. Aceasta este a treia finală pe care Mihaela o va disputa în acest an, după Strasbourg și Praga, rezultat în urma căruia va urca de săptămâna viitoare cel puțin până pe locul 21 mondial, un nou career high ranking.

Mihaela Buzărnescu va avea o nouă oportunitate la primul titlu WTA al carierei. Asta, după ce a eliminat-o pe cea care a oprit-o în prima ei finală, cea de la Hobart. Acum, Mihaela a învins-o pe Elise Mertens la San Jose, revenind după pierderea primului set: 4-6, 6-3, 6-1. În finală, Mihaela o va întâlni pe învingătoarea dintre americanca Danielle Collins și grecoaica Maria Sakkari.

Buzărnescu a mai jucat două finale WTA, ambele anul acesta, la Hobart (pierdută la Mertens) și la Praga (învinsă de Kvitova). Aceasta este însă cea mai importantă, fiind de categorie Premier.

Cu punctele pe care le va primi pentru finală, Mihaela ajunge, practic, la ușa Top 20, ea asigurându-se de locul 21 începând de luni, un nou career high. Titlul ar mai sălta-o un loc.

*

Mihaela Buzărnescu a ajuns în faza în care câștigă meciurile care trebuie câștigate. La San Jose, ca în multe alte turnee din acest an, Mihaela și-a respectat statutul de favorită, însă această victorie obținută în fața belgiencei Elise Mertens, jucătoare de top 15, poate înseamna începutul trecerii la nivelul următor, care presupune succese (constante) în fața unor jucătoare mai bine clasate.

Câștigat contra unei adversare cu un clasament foarte bun, într-un turneu valoros și într-o fază avansată, meciul acesta poate fi pasul necesar în trecerea acestui nivel.

Înaintea semifinalei, nu erau multe lucruri care să o dea pe Mihaela favorită. Spre deosebire de ultima lor partidă, Micky venea cu încrederea și experiența acumulate în ultimele luni, dar și cu un dezavantaj reprezentat de uzura mentală. În fața unei jucătoare ca Mertens, cu un tenis atât de speculativ și calculat, e esențial să-ți păstrezi concentrarea și intensitatea pe tot parcursul meciului, altfel riști să cazi în tot felul de capcane. Mai precis, o Mertens răbdătoare în schimburi, cu accelerări venite de nicăieri și o defensivă greu de trecut era exact ceea ce nu avea nevoie Mihaela în acest moment în care tenisul ei a rămas la fel de compact, dar puțin fluctuant.

Și totuși, Mihaela face ce face și continuă să câștige, să uimească și să-și ducă incredibila poveste mai departe.
Așa cum era de așteptat, Mertens s-a dovedit a fi, pentru o vreme, aceeași jucătoare greu de bătut, echilibrată și cu un tenis teribil de eficient. Timp de un set a reușit să o facă pe Mihaela să joace în termenii ei, să o aducă în zona ei de confort. Asta s-ar traduce prin faptul că Buzărnescu nu s-a putut așeza așa cum trebuie în teren, nu și-a găsit reperele și ritmul: ba încerca să-și asprească loviturile și să pună presiune, ba se lăsa dominată și accepta să răspundă ritmului impus de belgiancă. Era o combinație foarte periculoasă pentru Mihaela, având în vedere că rezultatul erau câteva winnere izolate și serii de erori neforțate, care apăreau fix în momentele cheie.

În cele din urmă, condusă cu set și break în setul doi, Buzărnescu a reușit să nu se mai lase atrasă în acel joc înșelător al belgiencei. A început să-și facă jocul ei, care treptat i-a adus echilibrul pe care nu l-a găsit deloc în primul set, i-a calibrat și loviturile, i-a adus și ritm la serviciu. Iar meciul era dintr-o dată relansat: cu break-ul recuperat și patru game-uri legate, Mihaela era pentru prima dată la conducere, în timp ce Mertens părea în criză de timp și fără energie. Și așa avea să fie până la finalul meciului; Mihaela a continuat să domine, să-și impună tenisul și să facă ca lucrurile să depindă doar de ea, iar Mertens, care a fost afectată de probleme la brațul drept, n-a mai putut găsi niciun răspuns la întrebările puse de româncă.

Pentru primul său titlu WTA, Mihaela va trebui să treacă de învingătoarea meciului Maria Sakkari – Danielle Collins. Teoretic, două adversare accesibile. Practic, amândouă au impresionat săptămâna aceasta și nu pot fi ușor trecute cu vederea. Avantajul cel mai mare pentru Buzărnescu e plusul de experiență: spre deosebire de Collins sau Sakkari, Mihaela a mai fost de două ori până acum în poziția de a se lupta pentru un titlu.

 

Foto: Jimmie48Photography

Jucătorii români în 2018, titluri și finale, ATP și WTA, simplu și dublu:

Titluri:

Simona Halep – Roland Garros

Simona Halep – Shenzhen
Simona Halep, Irina Begu – dublu, Shenzhen
Horia Tecău (cu JJ Rojer) – dublu, Dubai
Raluca Olaru (cu Anna Blinkova) – dublu, Rabat
Mihaela Buzărnescu / Raluca Olaru – dublu, Strasbourg
Irina Begu / Andreea Mitu – dublu, București

Finale:

Simona Halep – Australian Open
Mihaela Buzărnescu – Hobart
Marius Copil – Sofia
Mihaela Buzărnescu – Praga
Mihaela Buzărnescu (cu L. Marozava) – dublu, Praga
Simona Halep – Roma
Mihaela Buzărnescu (cu Heather Watson) – dublu, Nottingham
Mihaela Buzărnescu/Irina Begu – dublu, Eastbourne
Mihaela Buzărnescu – San Jose *

*Urmează să se dispute

 

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Vara asta, răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e soare și bine.

Vara asta, topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi