Mihaela Buzărnescu se oprește în semifinale la Linz. Dar ce săptămână și ce an a avut!

Codruț Baciu | 14 octombrie 2017

Buzărnescu îi dă o replică dârză Strycovei (6-3, 7-6), dar super-aventura de la Linz se încheie în două seturi. Pe tot parcursul săptămânii, Mihaela Buzărnescu a venit, a văzut și a câștigat. Însă la Barbora Strycova, s-a oprit. Cehoaica, numărul 26 mondial, a știut să-și facă jocul obișnuit împotriva unei tenismene care se afla la […]

Buzărnescu îi dă o replică dârză Strycovei (6-3, 7-6), dar super-aventura de la Linz se încheie în două seturi.

Pe tot parcursul săptămânii, Mihaela Buzărnescu a venit, a văzut și a câștigat. Însă la Barbora Strycova, s-a oprit. Cehoaica, numărul 26 mondial, a știut să-și facă jocul obișnuit împotriva unei tenismene care se afla la prima ei semifinală pe un tablou principal. Meciurile în plus din caificări poate că au ajutat-o pe Mihaela în primele tururi de pe tablou, însă astăzi, ele s-au resimțit la capitolul prospețime.

Strycova se află în topul preferințelor multor iubitori de tenis. Cu privirea ei îngradită mereu de cearcăne, pare un HR manager de multinațională, căreia îi știe tot etajul de frică. Pornea favorită cu Buzărnescu, însă personal, eram încrezător. Principalele motive erau că Mihaela a jucat bine toată săptămâna, iar Barbora are reputația unei jucătoare care-și iese rapid din pepeni dacă meciul o ia la vale. Și mai era ceva. Experiența mea de chibiț trecut prin multe mi-a inculcat ideea că stângaciul pornește mereu cu prima șansă.

Meciul a început cu Strycova lovind lung și fără pretenția de a face winnere. Sub privirile lui Mats Wilander și ale lui Steve Simon, CEO-ul WTA, Barbora a urcat rapid la 3-0, în ciuda faptului că Buzărnescu a lăsat senzația, de la prima și până la ultima minge a meciului, că planul de joc poate să-i aducă victoria. ”Al șaptelea meci în 8 zile” sună și este impresionant, însă un astfel de context poate diminua oricui șansele la victorie. Iar atunci când se trezea grăbită în punct, asta se vedea: greșelile se adunau în dreptul Mihaelei.

Ca și Strycova, Buzărnescu se folosește de venirile de la fileu pentru a închide punctele. Motivele însă, diferă în cazul celor două. Românca vine în primul rând pentru că e păcat să nu o facă. Are jocul potrivit, cu acel forehand înfășurat de brațul stâng, care găsește unghiuri numai bune de speculat apoi printr-o urcare a fileu; și care comentatorului Eurosport îi amintea, pe bună dreptate, de Patty Schnyder. Strycova, în schimb, vine pentru că trebuie. Nevoia și experiența nemaipomenită de la jocul de dublu au învățat-o că nu doar forța te pot aduce într-o situație favorabilă la fileu, ci și viclenia.

O astfel de venire la fileu i-a adus Mihaelei primul game al meciului. Nu a apucat să facă voleul, căci cehoaica a greșit passingul din alergare, însă era primul semn că meciul va fi mai echilibrat decât o arăta scorul priemelor 10 minute.

Ne obișnuim cu toții cu jocul Mihaelei, care este diferit de ce am tot avut, săptămână de săptămână deja, de la celelalte fete. Însă oamenii aud de ea cu ocazia asta și pot presupune că, fiind nouă în elită, este proaspăt ieșită de pe tușele junioratului. Evident, nici vorbă de așa ceva: e experimentată, matură și trecută prin multe. Retururile câștigătoare cu backhandul, de exemplu, arată un tenis deștept, unde nu trebuie să dai tare doar pentru că poți. De altfel, serviciul secund al Barborei, în ciuda faptului că i-a adus 5 duble greșeli astăzi, e unul tricky, care invită la excese.

Se face 4-1, însă Mihaela se adună și face rebreakul imediat. Spuneam că Mihaela e trecut prin multe, iar asta înseamnă, de obicei, nu doar un drag sporit pentru tenis, ci și o fortificare a minții. Când nu știi dacă o să mai joci vreodată tenis, iar asta te ține treaz nopțile, perspectiva unui unui set pierdut sau a unei duble greșeli parcă nu-ți mai copleșește brațul sau mintea atât de tare. Ori asta înseamnă că poți lovi liber, adică îți faci jocul. Nimic nu e mai imprtant decât asta, pentru că ai garanția (în măsura în care există garanții în tenis) că atunci când pierzi, pierzi pentru că oponentul a fost mai bun. Toți jucătorii simt că își datorează pe teren cel mai bun joc și cea mai sănătoasă atitudine, pentru că asta e, de fapt, o investiție în liniștea lor ulterioară. Nu pare mare lucru, însă fără să-ți cruți psihicul, nu reziști 20 de ani în tenisul profesionist.

Un hold rapid îi aduce Strycovei game-ul 5, unul în care slice-urile defensive ale Mihaelei au arătat că mai au nevoie de lucru. Ca și mai devreme, Buzărnescu răspunde cu game câștigat, lovind mai lung și mai curat. Unele jucătoare, cum ar fi Pliskova, Cîrstea sau Konta, joacă din instinct, și le iese de minune. În timp ce altele par că așează loviturile, adică au timp să gândească un pic și în timpul rally-ului, nu doar între game-uri. Probabil din cea de-a doua categorie face parte Mihaela, pentru că, dacă stai să te uiți atent, aproape că poți sesiza schimbările de tactică. Game-uri întregi caută unghiuri și veniri la fileu, pentru ca apoi să propună alt registru, cu schimbari de direcție riscante și frustrante pentru adversar. Whatever works, dar în funcție de primești de dincolo de fileu.

Strycova adoră turneele mici, joacă bine pe toate suprafețele și urăște să piardă. E o combinație care, până la 31 de ani, i-a adus destule satisfacții. Inclusiv aceea de a o enerva, nu o dată, pe Venus Williamns.

La 5-3, Barbora revine de la 0-30 cu doi ași și un smash executat așa cum le-a executat pe toate astăzi: fără greșeală. Ia primul set cu 6-3.

Setul al doilea începe printr-un game care ne aduce primul și singurul as al Mihaelei. Probabil că pe parcursul unei cariere, serviciul este componenta pe care jucătorii și jucătoarele trebuie să o maleeze cel mai înțelept. Îți poate aduce atât de multe lucruri bune (vezi Karlovic, Stich, Ivanisevic), atâtea frustrări (Cîrstea, Dulgheru) dar și multe dubii, cum a tot fost, multă vreme, cazul lui Dimitrov. Așadar, serviciul poate fi îmbunătăți încă și la Buzărnescu. Poate da tare, are alonjă, avantajul stângaciului, însă sunt meciuri când nu se folosește suficient de toate astea.

La 3-2 pentru Strycova, Mihaela face un game excelent, care-i aduce rebreakul. O scurtă foarte inspirată, care o cheamă pe Strycova în alunecare la fileu, urmată de un passing shot pe care îl vedem des la numărul unu de la băieți. Iar lovitura care face 3-3 este un retur de backhand în cross. În momentul ăsta, Barbora a înjură în cehă (sau poate nu, dar ceva urât tot a zis). Se face 3-3, și, cum cea mai bună apărare este… o apărare foarte bună, Strycova dă toate mingile înapoi. De pe linia de fund e mai constantă, așa că e nevoie de veniri la fileu pentru a-i face punct. Punct și game de 4-3 pentru româncă, după un rally lung, încheiat cu un voleu sigur.

Echilibrul se menține până în prelungirile setului, iar Buzărnescu reușește, în sfârșit, un hold mai lejer. Un smash aduce în dreptul său game-ul cu numărul 6, iar în următorul, este la două puncte de a închide setul. Din păcate, se face 6-6, iar ultimul punct este un passing excepțional reușit de Strycova: din alergare, de deasupra umărului, lovind forehandul mult din afara terenului.

Tie-breakul setului secund se servește de primul set pentru inspirație: favorita ia un avans rapid și hotărâtor de 3-0. The Buzz (sper să prindă porecla, haideți să înlocuim ”Buză”, nefericitul alint cu care presa a binecuvântat-o) face 3-1, însă singura dublă greșeală din meci, picată ca grindina-n răsadul cu roșii, îi topește speranțele la un set decisiv. La 6-3, Strycova încheie partida folosindu-se de prima minge de meci pe care o are. 6-3, 7-6.

Parcursul Mihaelei Buzărnescu la Linz se oprește în semifinale, dar, cel mai probabil, acesta este doar începutul pentru ea. Cum spuneam, românii s-au obișuit să-i pronunțe numele, se obișnuiesc, încet-încet, și cu jocul ei cald, iar de-acum încolo, se vor obișnui și cu prezența ei pe tablourile principale, căci e-n top 100.

Cât despre Strycova, rămâne în topul preferințelor noastre. În general, cam pierde finalele, dar mâine, cu Rybarikova, are șansa primului titlu din ultimii 6 ani. În 2011, la Quebec, o învingea pe Marina Erakovic cu un 6-0 în decisiv.

 

***

Nou! Tricourile votate de voi sunt de acum în Shop. Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black” la preț special pentru precomenzi. 

Sărbătorește un moment minunat! 😉

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi