Mihaela Buzărnescu pierde un meci dramatic cu Martina Trevisan, Italia conduce cu 2-0 România după prima zi

Radu Marina | 16 aprilie 2021

Mihaela Buzărnescu a pierdut în tiebreak-ul decisivului, 2-6, 6-2, 7-6 (5) meciul cu Martina Trevisan, al doilea din întâlnirea România – Italia, contând pentru menținerea în Grupa Mondială a BJK Cup. Mihaela a avut două mingi de meci pe propriul serviciu, la 5-4.

Într-un meci de peste trei ore, Mihaela Buzărnescu a pierdut în tiebreak-ul decisivului, 2-6, 6-2, 7-6 (5) meciul cu Martina Trevisan, al doilea din întâlnirea România – Italia, contând pentru menținerea în Grupa Mondială a BJK Cup. Mihaela a avut două mingi de meci pe propriul serviciu, la 5-4.

A fost un meci tipic pentru BJK Cup, cu tensiunea, oscilațiile de scor și dramatismul specifice acestei competiții. Într-un set decisiv cu zece break-uri, Mihaela Buzărnescu a făcut break-ul cu un winner splendid în lung de linie pentru 5-4, iar când a servit pentru meci, a ajuns de două ori la match point, dar n-a închis. Trevisan a făcut rebreak-ul și apoi a repetat isprava după ce Mihaela a mai servit o dată pentru meci la 6-5. În tiebreak, înainte de care a primit un MTO, fluctuațiile scorului au continuat. Mihaela a condus cu 3-1, Martina a condus cu 5-3, Mihaela a ajuns la 5-5, dar ultimele două puncte au revenit Italiei, pe două erori neforțate.

O victorie uriașă pentru Italia și o înfrângere teribilă pentru România, în ceea ce ar fi putut fi un meci care să o încarce cu încredere pe Mihaela. Un 0-2 după prima zi foarte dificil de întors, dar într-o astfel de competiție, nu imposibil.

(Fotografii: Ramona Toderaș)

*

Știm cu toții ce tenis poate produce Mihaela. Știm, de asemenea, că e capabilă să ajungă la un nivel la care nicio altă jucătoare din cele prezente săptămâna asta la Cluj nu poate ajunge (momentan). Doar că, în acest segment complicat al carierei pentru ea, în care încrederea lipsește, siguranța în execuții e aproape inexistentă, iar dubiile ajung să o copleșească de multe ori, e tare complicat să știi ce variantă a Mihaelei va fi pe teren. Va fi Mihaela cea sigură și concentrată, care e remarcabilă cu fiecare execuție și își sufocă pur și simplu adversara prin viteză și schimbările de direcție? Sau va fi Mihaela cea care greșește mult, aproape că nu poate pune mingea în teren minute bune, nu are răbdare și alternează incredibil de mult? 

Timp de un set, am avut parte de Mihaela din scenariul al doilea. Fără repere, Buzărnescu a greșit mult, a forțat și și-a dorit parcă prea mult să le facă pe toate, în același timp: să atace, să fie foarte agresivă, să domine toate schimburile, să încerce lovituri pretențioase și să surprindă prin viteza de execuție. Nu i-a ieșit. În special pentru că a avut în față o adversară care a întors multe mingi, s-a folosit de viteza ei și a contraatacat inteligent. Sau în termeni de scor și statistică: 6-2, după doar 42 de minute, cu 17 erori neforțate pentru Mihaela și doar opt în dreptul adversarei. 

În setul doi, lucrurile s-au schimbat profund. Am văzut-o la treabă pe acea Mihaela sclipitoare; fără temeri, fără căderi, fără rețineri, fără erori. A fost doar despre tenisul ei bun și atât. Acel tenis care e imposibil să nu te impresioneze prin viteza de execuție și nonșalanța cu care schimbă direcțiile și lovește direct câștigător din absolut orice parte a terenului. A dominat, a câștigat punct după punct și nu a dat absolut nicio șansă adversarei: întâi a condus cu 4-0, apoi 5-1 și a închis fără emoții setul cu 6-2, reușind astfel să ducă partida în decisiv. Privind scorul, a fost un set în oglindă cu primul, dar dominația Mihaelei în acest set doi a fost evidentă, mai evidentă decât o arată scorul.

Și partea cea mai bună e că jocul bun al Mihaelei a continuat și în setul decisiv. În ultima perioadă, Mihaela nu a reușit să mențină un nivel înalt pe parcursul a două seturi sau mai multe; fie nivelul ei a fluctuat prea de mult, fie reușea să atingă un nivel bun doar vreme de un set, un set și jumătate. 

De data asta a fost diferit. Deși a primit în două rânduri îngrijiri medicale pentru o problemă la picior, Mihaela a continuat în nota din setul al doilea: s-a deplasat bine, a lovit mai liber și tenisul ei s-a legat foarte frumos. A mai avut scăpări, a pierdut în trei rânduri avantajul, deși făcuse break-ul, dar a reușit să rămână aproape de adversară (în special când de la 2-1 cu break s-a făcut 2-3); nu a pierdut niciodată contactul cu ea. Și a luptat.

A ținut cu dinții de fiecare game și atunci când oportunitatea s-a ivit, a fost remarcabilă. Un astfel de moment s-a petrecut la 4-4, când a revenit de la 0-30, a anulat două șanse ale adversarei de a se distanța la 5-4 și a reușit break-ul după două lovituri direct câștigătoare absolut încântătoare, ambele reușite în lung de linie: prima cu lovitură de dreapta, a doua, cu reverul. 

https://twitter.com/BJKCup/status/1383104819292950533?s=20

După acest moment spectaculos, Mihaela s-a pus în poziția de a servi pentru meci. A ajuns la 5-4 și 40-15. Două mingi de meci. Odată ajunsă aici au urmat patru lovituri ratate cu forehandul și totul părea să se dărâme pentru ea; pe cât de bine a jucat pentru a reuși break-ul, pe cât de solid a jucat pentru a ajunge la 40-15 pe propriul serviciu la 5-4, pe atât de catastrofale au fost erorile odată ajunsă la mingile de meci.

A urmat egalarea, a urmat un game cu șase egalități și patru mingi de break pe care Miki le-a ratat la 5-5. Dar cu toate presiunea asupra ei și cu amintirile acelor mingi de meci ratate, Mihaela a rămas în meci, a continuat să lupte, a reușit, în final, break-ul la a cincea minge de break și a avut din nou șansa de a servi pentru victorie. 

Nici de data asta victoria n-a venit; Mihaela și-a pierdut din nou serviciul și setul decisiv avea să meargă în tiebreak. Iar ca totul să fie dramatic până la final, și tiebrek-ul a avut o evoluție pur și simplu dramatică și, în final, atât de dezamăgitoare pentru ea și pentru noi toți: Mihaela a condus cu 3-1, dar apoi s-a văzut condusă de Trevisan cu 5-3. De la 5-3, Miki a egalat, dar insuficient. Pentru că, după două erori cu forehandul, victoria a mers în dreptul Martinei Trevisan. 

E o înfrângere pur și simplu dureroasă de oriunde te-ai uita la ea. Pentru cât de bine a jucat Mihaela în multe momente, pentru toate șansele ratate, pentru mingile de meci irosite, pentru șansele avute în tiebreak, pentru șansa imensă că după prima zi scorul general să fie 1-1 și nu 0-2. Și, la trasul liniei, e dureroasă pentru ce ar fi putut însemna pentru Miki, care avea nevoie majoră de o victorie semnificativă, care să funcționeze pe post de declicul atât de mult căutat.

https://twitter.com/WTARomania/status/1383115830213378051?s=20

Programul de sâmbătă (începând cu 14:00)

Irina Bara – Martina Trevisan
Mihaela Buzărnescu – Elisabeta Cocciaretto
Monica Niculescu / Gabriela Ruse – Gatto-Monticone / Paolini. 

(componența echipelor din ziua a doua poate suferi modificări)a

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi