Mihaela Buzărnescu pierde cu Siniakova, iar Cehia – România se decide iar în meciul al cincilea

Radu Marina | 10 februarie 2019

Mihaela a început foarte bine meciul, desprinzându-se la 3-0, dar Siniakova a contracarat într-un mod la care românca nu a avut replică, egalând astfel pentru Cehia.

Mihaela Buzărnescu nu a reușit să aducă victoria pentru România, ea fiind învinsă de Katerina Siniakova, 6-4, 6-2, în meciul al patrulea al manșei dintre Cehia și România. Astfel, soarta acestei întâlniri se va decide, la fel ca acum trei ani, la dublu, în meciul 5. Dacă Cehia va miza pe perechea ei câștigătoare de Slamuri, Siniakova-Krejickova, România va merge pe perechea Begu/Niculescu.

La cum a început acest meci, era dificil de prevăzut că deznodământul va fi o victorie concludentă pentru Katerina Siniakova. Dar iată încă o dovadă că în acest sport totul e posibil: Mihaela a început furtunos, s-a desprins la 3-0, dar până la finalul meciului a mai adunat doar trei game-uri.

Nu e vorba doar despre scor aici, ci și despre cât de ușor presiunea se poate transfera de pe umerii uneia pe umerii alteia, respectiv cât de mult pot atârna la nivel mental șansele ratate. Siniakova a început timid și ușor stresată, cedându-și serviciul încă din game-ul doi al meciului cu două duble greșeli consecutive, dar a terminat meciul într-o notă extraordinară, fiind încărcată de încredere și energie. Încredere și energie pe care și le-a transferat, cumva, de la adversară. La Mihaela, a fost invers: a început relaxată și încrezătoare, dar a sfârșit prin a fi îngrijorată, temătoare și fără alternative.

Revenirea Siniakovei de la 0-3 la 3-3 s-a petrecut pe fondul unor veniri la fileu, scurte și intercepții din preajma fileului geniale. Ne-a reamintit, de fapt, de ce e numărul 1 în proba de dublu.

Jucătoare de moral, care se încarcă din reușite mai mult decât alte jucătoare, Siniakova s-a cățărat înapoi în meci folosindu-se de armele sale principale, voleul și jocul din apropierea fileului (nu a greșit niciun punct la fileu). Și n-a fost de mirare ce a urmat de la 3-1, când Mihaela și-a pierdut serviciul: 12 puncte consecutive, și patru game-uri la rând. O mică transă care a adus, pe bună dreptate, multă îngrijorare și panică pentru Mihaela.

Pe de o parte, Siniakova părea de neclintit, era peste tot și orice încerca, ieșea. Pe de alta, erau game-urile și punctele care treceau parcă prea repede în dreptul cehoaicei, iar asta avea să afecteze încrederea Mihaelei.

Nimic nu a mai fost la fel pentru Mihaela după serviciul cedat. A avut șanse să revină în set, atât la 4-3, când a avut o minge de break, cât și la 5-4, când a fost de asemenea în avantaj, și a condus cu 30-0. Finalizarea punctelor a costat-o de fiecare dată. Reușea să dețină controlul, dicta, dar când trebuia să finalizeze, rata complet lovitura – poate și pentru că i-a fost zdruncinată încrederea și a început să aibe dubii. N-a mai fost la fel de convinsă când să atace și când să aștepte, iar această indecizie a atârnat greu atunci când șansele s-au arătat.

În setul doi, break-ul izbutit de Siniakova la 1-1, a venit, cumva, pe același tipar: Mihaela jucând parcă cu frâna de mână trasă și ajungând la minge cu o fracțiune de secundă mai târziu, în timp ce Siniakova puncta din toate pozițiile (defensivă, ofensivă, fileu). La 1-2, Mihaela a avut, din nou, minge de break. Și tot din nou a ratat, așa cum s-a întâmplat și în primul set la mingile de break: conduce schimbul, impune ritmul, dar când trebuie să închidă, ezită și apare eroarea. Asta nu trebuie să scadă din merite cehoaicei, ba din contra, multe dintre aceste erori s-au încadrat la erori forțate pentru Micki, tocmai pentru că ele au venit pe fondul unei defensive impecabile a Siniakovei. Punctele adunate de Siniakova din defensivă au fost mai multe decât cele din poziție ofensivă.

Faptul că de la acel moment, Mihaela a mai izbutit un singur game, iar nivelul ei a scăzut drastic, nu e tocmai surprinzător. Întâi pentru că tipul acesta de ratări la limită dăunează foarte mult încrederii și moralului (acele trei duble greșeli la 2-4, exact asta au arătat). În al doilea rând, acea serie a Siniakovei și modul în care a fost egalată și mai apoi condusă, i-a înfrânat întreg jocul și i-a tăiat tot elanul. Și în al treilea rând, când n-ai mai câștigat un meci din august, e complicat să gestionezi astfel de situații.

Ca să ieși din astfel de situații trebuie să te bazezi puțin pe încredere. Mihaelei ii lipsește. Are meciuri bune, jocul ei e în creștere, dar victoriile (cele care aduc încredere) lipsesc. Vor veni și ele însă. Inevitabil vor veni. Mai devreme sau mai târziu, seria asta de înfrângeri va fi întreruptă.

Astăzi ar fi fost o ocazie minunată, dar n-a fost să fie. Mergem mai departe, cu gândul că la orizont se întrezărește o nouă șansă. Iar în tenis, astfel de șanse sunt în fiecare săptămână.

Mihaela: „Sunt supărată”

Mihaela Buzărnescu a fost tristă la conferința de presă, reproșându-și că nu a putut aduce punctul decisiv. A admis că a resimțit puțină presiune în meciul de azi, însă că nu s-a gândit nicio clipă că-l va pierde. „Nu știu ce să spun, sunt supărată. Dacă băteam, nu se mai juca dublul acum…”

Despre cum a evoluat partida după ce a condus cu 3-0 în primul set: ”Ea a început să servească bine, iar eu mi-am pierdut serviciul. Au fost niște mingi grele acolo, iar Siniakova a prins curaj apoi”.

Ce concluzii se pot trage acum? ”Mă simt ok, dar îmi trebuie mai multă răutate în teren. Și trebuie să îmi îmbunătățesc serviciul, altă concluzie nu pot trage acum”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi