Mihaela Buzărnescu pierde cu Serena în trei seturi splendide, dar e încă un pas înainte pentru Miki

Radu Marina | 2 iunie 2021

Mihaela Buzărnescu a fost eliminată în turul al doilea de la Roland-Garros de Serena Williams, scor 6-3, 5-7, 6-1. Dar modul în care a jucat aici demonstrează că pauzele și accidentările avute nu i-au afectat jocul sau loviturile; e suficient doar să-și găsească liniștea și răbdarea pentru a și executa totul așa cum își dorește și așa cum a făcut în meciul de astăzi.

Roland Garros este oferit de

Mihaela Buzărnescu a fost eliminată în turul al doilea de la Roland-Garros de Serena Williams, scor 6-3, 5-7, 6-1. Într-unul dintre cele mai importante meciuri ale carierei ei, Mihaela a făcut un meci foarte bun și ne-a reamintit cât de grozav este jocul ei, atunci când funcționează. În ciuda eliminării, prezența de la Paris, unde a reușit prima ei victorie într-un turneu de Grand Slam din 2019 încoace, ar trebui să fie un moment pozitiv pentru încrederea ei.

Serena, care o învinsese anterior și pe Irina Begu și o va întâlni în turul al treilea pe Danielle Collins, a complimentat-o pe Mihaela la interviul de pe teren: „A fost o luptă foarte bună. Ea a jucat bine, eu am jucat bine, ea tot lovea winners, puncte lungi, și a fost distractiv. E mereu bine când poți să zâmbești când îți faci meseria”.

România are două reprezentante în turul al treilea la Roland-Garros, pe Sorana Cîrstea și pe Ana Bogdan.

*

Ai crede că un match-up bazat pe lovituri tari, ascuțite și schimbări de direcție rapide îi va fi favorabil Serenei, pentru că un astfel de stil de joc nu ar avea cu ce să o surprindă, ea știind ce să facă cu mingea atunci când vine puternic, știind să taie unghiul, știind cum să-și deschidă terenul pentru a-și sufoca adversara. Dar meciul de astăzi dintre Serena și Mihaela, o bătălie pur și simplu grozavă, de o calitate excelentă, ne-a arătat că nu întotdeauna e așa. Mihaela i-a dat o replică puternică Serenei și a jucat multă vreme de la egal la egal cu americanca. 

Miki a făcut un prim set bun spre foarte bun, dar a fost suficient un singur game de serviciu mai slab pentru ca setul să-i scape din mână și să meargă la Williams. Acest game mai slab a venit la 3-4, și, deși până la acel moment a jucat bine, Mihaela nu a putut amenința în vreun fel la retur, în condițiile în care Serena a pierdut doar trei puncte cu serviciul în primul set; două cu primul serviciu, un singur punct cedat cu serviciul doi. Cu excepția acelui game, pe care l-a încheiat cu o dublă greșeală, Mihaela nu-și poate reproșa multe lucruri: s-a ridicat la nivelul adversarei și a făcut cam tot ce a ținut de ea, în condițiile date (lipsa de meciuri, adversară care a servit prea bine tot setul și a taxat imediat scăparea avută la 3-4). 

Pe măsură ce a intrat și mai bine în meci și s-a mai eliberat de tensiune, Mihaela a crescut mult nivelul. În foarte multe momente a rezistat incredibil de bine în duelurile cross-cross. În majoritatea schimburilor dure, de care pe care, a avut câștig de cauză. În alte momente, și-a surprins adversara cu unghiurile scurte și capacitatea de a schimba, după aproape fiecare raliu, înălțimea sau traiectoria mingii. 

Peste toate astea a fost atitudinea: a fost egalată de la 4-2 în setul doi, dar a rămas liniștită și a continuat să execute ceea ce executase foarte bine până atunci. Și aceeași serenitate a ajutat-o să iasă, la 5-5, dintr-un moment foarte complicat, care s-a dovedit prompt unul de răscruce pentru setul secund. Mihaela a revenit de la 15-40, câștigându-și game-ul și obligând-o pe Serena să servească pentru a rămâne în set. La 6-5, când a avut cea mai mare nevoie, a făcut cel mai bun game de retur din tot meciul, jucând de la egal la egal cu o Serena care chiar a aruncat înspre ea tot ce a avut mai bun la îndemână la acel moment.

A fost un set doi în care Mihaela a jucat cu o libertate fantastică; e acea libertate oferită de numele adversarei care te face să dai drumul complet la braț și să zbori pe teren, tocmai pentru că știi că nimic rău nu se poate întâmpla în esență, că nu ai mai nimic de pierdut. Pierzi un meci, dar îl pierzi în fața Serenei Williams. 

A fost o bună ocazie de a revedea de ce e capabilă Miki pe un teren de tenis și de a înțelege de ce Mihaela a fost acolo unde a fost, ce anume a dus-o atât de sus în clasament. Cum am mai spus și în alte ocazii, ceea ce joacă Mihaela, atunci când se află într-o zi bună, e cu adevărat unic în circuit pentru că nu cred că mai există o jucătoare care să schimbe atât de repede și bine direcțiile, care să accelereze atât de des și care să genereze atâtea unghiuri scurte din nimic. 

Să o duci pe Serena Williams în trei seturi e o provocare. Dar să câștigi în fața ei în trei seturi e o cu totul altă poveste, oricâte discuții ar fi acum în jurul nivelului Serenei. În primul rând, din septembrie 2018, Serena a pierdut doar patru meciuri de trei seturi (dintre care unul e cel cu Pliskova, de la AO19, când s-a accidentat la gleznă în timpul lui). E o misiune grea să o învingi în trei seturi (mai ales dacă ai câștigat setul doi), pentru că în general atunci se simte cu adevărat încolțită și asta o activează, o motivează suplimentar, deci devine și mai periculoasă. 

E suficient să clipești, să începi mai slab decisivul și deja te trezești că ești condusă cu 3-0 sau 4-0. Fix asta s-a întâmplat și în cazul Mihaelei: poate și încă neresetată după momentul de vârf din urmă cu câteva secunde, a început mai temător și deja după aproape 20 de minute de joc era condusă cu dublu break – o distanță imposibil de recuperat, mai ales în condițiile în care Serena își ridicase deja mult prea mult nivelul. Cu toate astea, Mihaela a fost, din nou, fantastică, reușind câteva puncte absolut uluitoare și luptându-se pentru fiecare punct în parte. 

Cu ce rămâne Mihaela după acest meci? Cu o experiență extraordinară. Dar și cu multe confirmări importante, care ar trebui să le folosească de aici înainte. Partida asta ar trebui să-i arate că încă e capabilă să atingă acel nivel înalt al ei, pe care l-am văzut multă vreme în 2018. Tot confruntarea asta ar trebui să-i fi răspuns la multe întrebări cu privire la jocul ei. Modul în care a jucat aici demonstrează cu vârf și îndesat că pauzele și accidentările avute nu i-au afectat jocul sau loviturile; e suficient doar să-și găsească liniștea și răbdarea pentru a și executa totul așa cum își dorește și așa cum a făcut în meciul de astăzi, de la prima și până la ultima minge. 

Foto: Profimedia Images

https://twitter.com/rolandgarros/status/1400153327686541313?s=20
https://twitter.com/treizecizero/status/1400153157662085120?s=20
https://twitter.com/rolandgarros/status/1400155698911186944?s=20

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi