Mihaela Buzărnescu obține prima victorie pe un tablou principal WTA din 2019 încoace

Radu Marina | 9 martie 2021

Buzărnescu oprește astfel o serie de șapte înfrângeri consecutive pe tablourile principale ale unor turnee WTA sau Grand Slam. Ea a strâns 3 victorii în acest sezon, dar toate în calificări. La Dubai (WTA 1000), principalul turneu al săptămânii în circuitul feminin, doar o româncă a mers mai departe.

Ultima dată când Mihaela Buzărnescu reușea o victorie pe un tablou principal WTA se întâmpla în septembrie 2019, la turneul de la Hiroshima, unde ajungea până în semifinale. De atunci au urmat o pauză de un an, o operație la umăr și o revenire greoaie, combinată cu multe dubii și probleme de încredere și de regăsire a nivelului. 

Un an și jumătate mai târziu, Mihaela e din nou victorioasă într-un turneu WTA pe un tablou principal. Astăzi, la Guadalajara (WTA 250), ea a trecut, 7-6, 6-7, 6-2 de Coco Vandeweghe, o altă jucătoare aflată în plin proces de revenire, aflată la primul ei meci oficial din martie 2020. Buzărnescu oprește astfel o serie de șapte înfrângeri consecutive pe tablourile principale ale unor turnee WTA sau Grand Slam. Ea a strâns 3 victorii în acest sezon, dar toate în calificări. 

Deși partida cu Vandeweghe a părut, poate, accesibilă, la prima vedere – pentru că vorbim de o oponentă care n-a mai jucat de fix un an un meci oficial -, în realitate lucrurile au stat complet diferit pe teren. Și pentru că Vandeweghe a avut momente bune de joc, dar mai ales pentru că am văzut cât de fluctuant este încă tenisul Mihaelei. 

Românca a început partida furtunos, s-a distanțat la 4-0 și a avut inclusiv o minge de 5-0. De la acel punct, care ar fi dus-o la 5-0, a urmat o cădere care a însemnat cinci game-uri pierdute la rând și două mingi de set pentru americancă, venite după două duble greșeli ale Mihaelei.

Acest segment gri spre negru a fost urmat de o altă perioadă excelentă de joc pentru Miki, venită exact când avea cea mai mare nevoie: a salvat cu serviciul doi ambele mingi de set, a egalat și a fost fără cusur în tiebreak, câștigând primul set. 

Trendul acesta de momente excelente urmat de perioade complet ratate a continuat și în setul doi. Mihaela a început bine, și-a făcut prima serviciul și părea în control. De aici au urmat patru game-uri pierdute la rând, ultimul, cel de la 3-1, cu două duble greșeli consecutive. 

Condusă cu 4-1 (dublu break), Buzărnescu s-a redresat din nou impecabil. A câștigat următoarele șase puncte la rând, și-a luat un break înapoi, s-a apropiat la 4-3 iar apoi a revenit de la 3-5 la 6-5. Doar că în tiebreak, serviciul a tras-o și mai mult în jos decât o făcuse până atunci; practic nu s-a mai putut baza pe această lovitură, deși adversara i-a oferit suficiente șanse de a reveni și a câștiga meciul în două seturi. 

N-a făcut-o în două seturi, dar a reușit în trei. În decisiv lucrurile s-au mai așezat pentru Mihaela, dar asta și pentru că americanca n-a mai rezistat la același nivel din punct de vedere fizic. Pe când Mihaela a reușit să păstreze un nivel suficient de bun cât să adune puncte prețioase, care să o ducă în avantaj rapid, un avantaj imposibil de recuperat de adversară. 

N-a fost frumos, așadar, dar a fost sănătos. E o victorie fără multă strălucire, dar muncită și extrem de importantă. Pentru că victoriile aduc victorii, dar mai ales pentru că Mihaela are nevoie de astfel de confirmări și meciuri câștigate, fără să mai conteze cât de mari și dese au fost fluctuațiile ori cât de multe au fost dublele greșeli (și au fost, mult prea multe, 15 la număr). Cu acest succes, Mihaela a depășit un potențial prag psihic – tocmai pentru că trecuseră mult prea mult timp de la ultimul ei meci câștigat pe un tablou principal WTA. 

În turul doi, Buzărnescu se va întâlni cu învingătoarea meciului Irina Bara – Marie Bouzkova. Dacă pe Bouzkova nu a întâlnit-o niciodată, cu Irina a jucat și câștigat de două ori. 

Sorana regăsește drumul spre victorie la Dubai

Afară de Mihaela, la Dubai (WTA 1000), principalul turneu al săptămânii în circuitul feminin, au concurat astăzi toate cele patru jucătoare din România prezente pe tabloul principal de simplu. Însă doar una a mers mai departe.

E vorba de Sorana Cîrstea, care a învins-o, 6-4, 6-4, pe Lesia Tsurenko și s-a calificat în turul doi. Ana Bogdan, Irina Begu și Patricia Țig au fost eliminate încă din primul tur, toate având adversare mai bine clasate. 

În ceea ce o privește pe Sorana, ea a obținut o victorie sănătoasă, contra unei adversare complicate, care, deși cu probleme fizice la braț (care au apărut la finalul primului set), nu i-a făcut viața tocmai ușoară. După eliminarea categorică de la Lyon de săptămâna trecută, unde a pierdut 6-4, 6-0 cu Nina Stojanovic, Sorana se redresează acum cu un meci foarte bun, în trendul celor de pe finalul anului 2020 și începutul de sezon 2021, când a câștigat la Dubai (ITF 100K), a ajuns în sferturi la Grampians Trophy (WTA 500) și a făcut turul trei la Australian Open, cu victorie la Petra Kvitova. De altfel, Sorana își prelungește seria de meciuri câștigate la Dubai, ajungând acum la 6, după titlul ITF cucerit în decembrie 2020. 

În turul următor, Sorana o va avea ca adversară pe Anett Kontaveit, favorita 15. Cele două s-au întâlnit de două ori până acum și de fiecare dată s-a impus Kontaveit, fără să cedeze set. 

Pentru restul jucătoarelor din România ziua n-a fost la fel de bună. Ana Bogdan a fost învinsă, 6-4, 6-4 de Marketa Vondrousova, într-un meci în care n-a fost niciodată în control. Patricia Țig a dat peste o Jelena Ostapenko care a jucat impecabil în fiecare moment important (deși șanse pentru a intra în meci au existat) și a pierdut 6-3, 6-3.

Iar Irina Begu a fost cel mai aproape de o posibilă surpriză cu Garbine Muguruza, finalista de săptămâna trecută de la Doha și una dintre jucătoarele începutului de an. Irina a pierdut primul set, 6-3, dar a revenit apoi în setul doi, a condus cu 5-3 și a avut șansa de a servi pentru set și de a duce meciul în decisiv. De la 5-3, Irina a mai adunat doar șase puncte până la finalul setului, pierzând următoarele patru game-uri la rând. 

O veste bună a venit însă de la dublu, acolo unde Raluca Olaru, alături de Nadia Kichenok, s-a calificat în optimile de finală. Perechea Olaru/Kichenok au trecut, 4-6, 6-2, 10-5 de Anastasia Pavlyuchenkova și Arina Rodionova. Pentru un loc în sferturile de finală, Raluca și Nadia vor trebui să treacă de Barbora Krejcikova și Katerina Siniakova, favoritele 2. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi