Mihaela Buzărnescu câștigă un meci dramatic cu Belinda Bencic, își duce visul mai departe. Prima semifinală!

Treizecizero | 13 octombrie 2017

Mihaela a reușit victoria carierei, învingând-o pe Belinda Bencic, fostă jucătoare de Top 10, acum în revenire după accidentare, în trei seturi lungi și cu sufletul la gură. 6-4, 5-7, 7-6 (4), în două ore și jumătate. La rândul ei, după ce a luat un prim set revenind de la 5-2, Sorana Cîrstea n-a mai avut resurse pentru încă unul, cedând în trei seturi cu Magdalena Rybarikova.

Pe cât de greu a fost de dus la capăt meciul, pe atât de mare e bucuria Mihaelei. Pe atât de mult trebuie apreciată pentru cum, încă o dată, și-a controlat emoțiile când meciul părea să-i scape de sub control.

Buzărnescu a condus cu 5-2 atât în setul doi, cât și în al treilea, dar de fiecare dată Bencic a reușit câteva puncte mari în situații cu spatele la zid, salvând un total de cinci mingi de meci. Trei dintre ele, la 5-4 în setul doi, alte două, la 6-5 în setul trei. Într-un final, românca și-a păstrat luciditatea pentru sprintul final, desprinzându-se de la 4-4 în tiebreak.

Deja asigurată de Top 100, Mihaela se califică în prima semifinală WTA a carierei, la primul main draw al carierei. Venită din calificări, ea o va întâlni pentru un loc în finală pe Barbora Strycova, favorita 2.

*

La conferință, Belinda povestea cum plângea după meci, frustrată de faptul că n-a putut duce la capăt o revenire spectaculoasă. S-a liniștit abia amintindu-și că i-a fost mult mai greu în urmă cu câteva luni, iar acum poate, în sfârșit, să joace și să facă pași mărunți în încercarea de a reveni acolo unde a fost în punctul maxim al scurtei ei cariere.

Dacă pentru Bencic, care a apucat să joace pe scene mari, pe mize și mai mari și contra unor adversare de top, meciul acesta a fost atât de important încât au învins-o lacrimile, e greu de închipuit cât de important a fost pentru Mihaela. Săptămâna aceasta, în care a venit din calificări până în semifinale, a fost o șansă ca povestea ei să fie aflată de cât mai mulți. “Am vrut să renunț de două ori după accidentări, nimeni nu m-a susținut, doar părinții și prietenii. Să fiu în Top 100 e ca un vis împlinit”, a explicat ea despre cum a vrut să abandoneze tenisul de două ori, când nu mai reușea să se descurce din cauza accidentărilor. Acum, după victoria epică – în termeni rezonabili pentru cariera Mihaelei – cu Bencic, ea spunea la conferință că va folosi premiul ca să le cumpere un cadou părinților, în semn de apreciere. “Le datorez totul“.

Când treci prin asemenea greutăți care amenință să-ți încheie cariera, e limpede că privești altfel un set scăpat printre degete. Chiar și pe al doilea. Așa se explică poate faptul că Buzărnescu, încă o dată în această săptămână, și-a păstrat cumpătul când a dat de una dintre cele mai grele situații din tenis: când domini, conduci confortabil, apoi lucrurile o iau brusc într-o direcție nefavorabilă. Oricine a jucat măcar un meci oficial (în sensul de turneu, indiferent de nivel) știe cât de greu e să-ți păstrezi capul pe umeri și să nu pui și tu umărul la elanul adversarului într-o astfel de situație.

Mihaela nu are experiență la acest nivel – a fost abia primul ei draw WTA – dar combinația între vârstă și maturitatea dată de accidentări și de probleme, plus sentimentul că în față este o oportunitate rară, a ajutat-o să treacă linia de sosire cu bine. Chiar dacă a ratat atâtea mingi de meci, chiar dacă Bencic și-a ridicat nivelul sus când avea nevoie mai mare, Buzărnescu s-a înfipt cu picioarele în teren și a refuzat să se piardă cu totul. Când s-a ajuns la 4-4 în tiebreak-ul decisivului, meciul atârna de un fir de păr. Cea care a clipit n-a fost Mihaela.

Până acolo, jocul ei variat i-a dat mari bătăi de cap lui Bencic. Elvețianca a fost umbrită și dominată de Mihaela, aproape fără cusur până la set și 5-2. În ritmul dat de româncă, s-a jucat frumos, cu plasament bun și schimbări de direcție, cu lunguri de linie și cu venirile la fileu eficiente ale Mihaelei. Într-un on-court coaching din setul secund, Belinda i se plângea lui Iain Hughes că n-are ce-i face Mihaelei, că se simte alergată stânga-dreapta de o adversară care nu-i dă nimic gratis. A avut, însă, ce-i face, abia după ce românca a acuzat șocul unui punct pe care îl avea în mână la 6-4, 5-2, 30-30 pe serviciul Belindei; a ajuns la un voleu din timp, dar a trimis reverul în fileu, deși avea spațiu, iar Bencic era țintă vie la doi pași în față.

Deși și-a pierdut serviciul în game-ul următor, Mihaela a ajuns la 3 mingi de meci consecutive pe serviciul lui Bencic, la 5-4. “Prima minge de meci, ar fi trebuit s-o câștig, pentru că am avut o șansă bună. Dar apoi ea a jucat excelent toate mingile mele de meci. A ales de fiecare dată o tactică bună”, a spus Mihaela despre Bencic, care fie a servit bine, fie a atacat agresiv la următoarele patru match points, genul de tenis de calitate pe care știm că îl poate produce. Două au fost în acel game, alte două au venit mult timp mai târziu, la 6-5 în setul trei pentru Buzărnescu. Anterior, Belinda anulase încă o dată un dezavantaj de 2-5. La 5-3 și 30-0 pentru Mihaela, ea a dat startul celui mai nou comeback în meci cu un punct imens, câștigat cu un lob executat perfect la capătul unui rally variat, dar epuizant.

Dintr-o dată, un meci dominat clar devenise o luptă care pe care, cu alte reguli, în care nervii dictează ce fel de tenis se joacă. Aceasta e poate victoria chiar mai importantă a Mihaelei. S-a resetat de fiecare dată și a luat-o de la capăt după fiecare cădere, nepierzând vreo clipă premiul din ochi și linia de sosire. E un lucru nemaipomenit de văzut, încurajator în vederea meciurilor pe care le va avea de disputat de acum înainte la acest nivel. De sperat că vor fi tot mai multe. Primul pas e semifinala de mâine cu Strycova, apoi turneul de la Luxemburg de săptămâna viitoare, unde grație rezultatului de la Linz, a primit un Special Exempt pentru tabloul principal.

Sorana a fost învinsă de Rybarikova în sferturi

Într-un alt meci din sferturile de finală, Sorana Cîrstea a fost eliminată de favorita 1, Magdalena Rybarikova, în trei seturi (5-7, 6-2, 6-1). A fost un meci în care Sorana a avut o revenire remarcabilă pe finalul primului set, a salvat din nou două mingi de set, dar apoi a plătit acel efort. Consumată fizic, ea a cedat destul de clar ultimele două seturi, asta și pe fondul unor probleme fizice în zona șoldului. După un început ezitant de meci, în care a părut că e încurcată de variația Magdalenei Rybarikova și a gestionat destul de greu acele lovituri de slice joase ale slovacei, replica Soranei a fost puternică. Întâi, cu aceeași răbdare și luciditate arătate în multe meciuri sezonul acesta, a revenit de la 3-5, a salvat 2 mingi de meci și a egalat la 5. Apoi s-a descătușat, urmând alte 2 game-uri la rând în care a părut dominantă: fără să riște inutil, a reușit să o deplaseze constant pe Rybarikova, a găsit întotdeauna o lungime deranjantă, și-a ajustat loviturile și a construit cu multă atenție, reușind astfel să găsească o breșă în jocul atât de incomod al Rybarikovei.

Ultimele două seturi însă au arătat o Sorana fără energie, cu o deplasare greoaie, haotică în decizii și vizibil afectată de acea problemă din zona șoldului. Iar la toate astea s-a adăugat și nivelul bun de joc al slovacei, care și-a regăsit cadența loviturilor, a mixat jocul foarte bine și a chemat-o des la fileu pe Sorana.

Căderea Soranei e ușor explicabilă; ea are o perioadă în care a jucat și câștigat mult (trei sferturi de finală în ultimele patru turnee), iar meciurile nu au fost nici pe departe tocmai ușoare, atât din punct de vedere mental cât și fizic. Cu Pliskova la Beijing a salvat mingi de set, ieri a câștigat un tiebreak monstru în care de asemenea a salvat 5 mingi de set, iar astăzi a câștigat un set  în care a avut iar de recuperat și salvat mingi de set. (Radu Marina)

https://twitter.com/WTALinz/status/918948622640795648

 

 

***

Nou! Tricourile votate de voi sunt de azi în Shop. Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black” la preț special pentru precomenzi – valabil până sâmbătă noaptea. 

Sărbătorește un moment minunat! 😉

Onederful 

Onederful Black

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi