Miami ridică ștacheta: Barty și Osaka luptă pentru primul loc, Muguruza și Andreescu atrag atenția, dar sunt multe alte jucătoare la fel de capabile

Radu Marina | 29 martie 2021

Sunt câteva fire narative tot mai interesante care se desfășoară simultan pe tabloul feminin de la Miami, unul în care numeroase jucătoare importante continuă cursa pentru trofeu. Primul dintre ele este duelul de la distanță dintre Ashleigh Barty și Naomi Osaka. După ce WTA a anunțat noile reguli de întocmire a clasamentului, a devenit posibil […]

Sunt câteva fire narative tot mai interesante care se desfășoară simultan pe tabloul feminin de la Miami, unul în care numeroase jucătoare importante continuă cursa pentru trofeu.

Primul dintre ele este duelul de la distanță dintre Ashleigh Barty și Naomi Osaka. După ce WTA a anunțat noile reguli de întocmire a clasamentului, a devenit posibil pentru Osaka să preia locul 1 încă din această săptămână. Pentru asta, Naomi trebuie să ajungă în finală sau – în cazul în care Barty ajunge în semifinale – să câștige turneul.

Până acum, Barty răspunde foarte bine presiunii suplimentare sub care joacă, iar asta nu face decât să crească miza.  

După un start cu emoții în victoria cu Kukova, obținută după o minge de meci salvată, Barty a învins-o categoric pe Jelena Ostapenko, 6-2, 6-3. Dincolo, Osaka nu a intrat pe teren după retragerea Ninei Stojanovic. 

Din a doua săptămână lucrurile se complică pentru amândouă. Într-unul dintre meciurile zilei, Ash Barty urmează să o întâlnească pe Victoria Azarenka, care nu i-a dat mari șanse lui Angie Kerber (7-5, 6-2, a noua victorie a Vikăi din 10 meciuri cu Kerber). La rândul ei, Osaka se revede cu Elise Mertens (2-1 la H2H pentru japoneză). 

Un al doilea fir narativ este seria excelentă a lui Garbine Muguruza. De la înfrângerea cu Osaka de la Melbourne, petrecută după ce iberica a avut minge de meci, Muguruza a adunat un bilanț de 11-1 în meciurile care au urmat, serie continuată și la Miami. Asta deși Anna Kalinskaya a împins-o serios pe Garbine: 4-6, 6-3, 6-4, după ce rusoaica, una dintre tinerele jucătoare în creștere, a avut 3-0 în decisiv.

Muguruza are de depășit un blocaj în ce privește Miami, turneu la care a pierdut în toate precedentele cinci ocazii în care a ajuns în optimi de finală. Iar misiunea de acum nu e deloc mai ușoară. În ceea ce se anunță un meci formidabil, Muguruza va fi față în față cu Bianca Andreescu, un duel între două jucătoare capabile să câștige orice turneu, în fața oricărei adversare.

E și un test important pentru fitnessul și nivelul actual al Biancăi. Cu șase victorii din cele opt meciuri jucate de la revenirea în circuit, Andreescu trebuie să treacă repede peste efectele duelului epuizant cu Amanda Anisimova, un meci care s-a întins pe durata a trei ore (7-6, 6-7, 6-4).

Muguruza are de luat o revanșă în meciul cu Andreescu, în fața căreia a apărut complet pierdută în înfrângerea din 2019, de la Indian Wells, din sferturi: 6-0, 6-1.

Afară de aceste două dueluri de cinci stele (Barty – Azarenka și Muguruza – Andreescu) mai sunt alte câteva meciuri foarte tari.

Discret, Petra Kvitova face un turneu foarte bun, iar acum va încerca să-și reia dominația asupra Elinei Svitolina (7-2 în H2H), după ce a pierdut ultima oară cu Elina, la WTA Finals. Alte două jucătoare în formă sunt Sara Sorribes-Tormo și Ons Jabeur, care vor fi față în față azi; și H2H-ul lor e disproporționat (4-1 Jabeur).

Pentru a ajunge la acest meci, Jabeur a întors, la rându-i, un H2H defavorabil. Înainte de Miami, Sofia Kenin o învinsese pe Jabeur de cinci ori în cinci meciuri fără să piardă vreun set. Seria neagră a fost oprită aseară de tunisiancă după o victorie mare – a treia ei victorie vs. top 5 – venită după trei seturi muncite, 6-4, 4-6, 6-4. Jabeur a încheiat meciul cu 40 de lovituri direct câștigătoare și 11 ași.

Dincolo, Sara Sorribes-Tormo e o jucătoare care-și construiește un moment tare bun. Sorribes Tormo a început din acest an o colaborare cu fosta jucătoare Silvia Soler Espinosa. În 2021, Sara a ajuns în sferturi la Abu Dhabi (WTA 500), a câștigat primul turneu al carierei la Guadalajara (WTA 250) și a jucat semifinale la Monterrey (WTA 250). Tormo a avut nevoie de peste două ore să treacă de Elena Rybakina (6-1, 3-6, 6-2) pentru a-și asigura prezența în optimi la Miami – cel mai bun rezultat al ei într-un turneu WTA 1000. 

De notat și continua ascensiune a Jessicăi Pegula, americanca învingând-o a treia oară în ultima lună pe Karolina Pliskova.

Pe 4 martie, la Doha, cehoaica a adunat trei game-uri. Pe 10 martie, la Dubai, Pliskova a fost dominată și mai clar (6-0, 6-2). 

Ieri, la Miami, deznodământul a fost același. E drept, după un meci mult mai disputat, care a ajuns în trei seturi. Înfrângerea însă rămâne – iar Pliskova pare să fi ajuns într-un punct în care are mult mai multe întrebări decât răspunsuri. Cu privire la tenisul ei, cu privire la echipa ei, cu privire la ce face și ce nu face bine pe teren și în afara lui. 

Pliskova, care era favorită 6 la Miami, a legat în 2021 doar două victorii într-un turneu (din șase încercări) – la Australian Open, unde a fost eliminată în turul trei. 

Cât despre Pegula, ea o va întâlni pe Maria Sakkari.

Celelalte optimi de finală sunt și ele promițătoare: Marketa Vondrousova – Aryna Sabalenka și Anastasia Sevastova – Ana Konjuh.

https://twitter.com/WTA/status/1376383556184903681?s=20

Cum stau lucrurile pe tabloul masculin: Medvedev supraviețuiește crampelor

Tablou masculin de anul acesta de la Miami nu e înțesat cu jucători de top, dar deocamdată asta se simte doar pe hârtie. Pe teren sunt destule meciuri interesante. De exemplu, finlandezul Emil Ruusuvuori l-a eliminat pe Alexander Zverev, recent campionul de la Acapulco, într-un meci superb, 1-6, 6-3, 6-1; Marin Cilic a răzbit într-un meci dur, de aproape trei ore, încheiat cu un tiebreak decisiv, în fața chilianului Cristian Garin. Iar Aslan Karatsev continuă să adune victorii importante, trecând în două seturi de Kukushkin. 

Primii doi favoriți merg bine până în acest moment, deși nu le-a fost ușor și nici nu le va fi ușor de acum încolo.

Daniil Medvedev, favoritul 1, s-a calificat în optimi după un meci plin de dramă, 7-6 (3), 6-7 (9), 6-4 cu Alexei Popyrin. Rusul a ratat multiple mingi de meci în setul al doilea, apoi a avut crampe în setul decisiv, abia a mai putut merge pe final, dar a găsit cumva o cale spre a învinge un adversar care a contribuit și el la cauza lui Medvedev. Pe cât de bine jucase, Popyrin s-a blocat în fața unui adversar cu probleme fizice și nu a știut să gestioneze mental situația. Medvedev, care a spus că e una dintre cele mai dulci victorii ale sale, urmează să îl întâlnească pe Frances Tiafoe.

Cât despre Stefanos Tsitsipas n-are o misiune tocmai ușoară pentru calificarea în optimi, el urmând să îl întâlnească azi pe Kei Nishikori care începe să își crească nivelul, după toate problemele de sănătate din ultimii ani. 

https://twitter.com/TennisTV/status/1376324883727155202?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi