Miami: Profesorul Haas dă lecţii în continuare, Jelena Jankovic din nou relevantă?

Camelia Butuligă | 28 martie 2013

Miami: Profesorul Haas dă lecţii în continuare, Jelena Jankovic din nou relevantă?

 

Tommy Haas îşi continuă seria de victorii şi odată cu ele, lecţiile gratis de tenis pe care le dă top 20. După Novak (80 de minute), elevul a fost aseară Gilles Simon care s-a văzut expediat cu 6-3 6-1 în 64 de minute. Gilles nu prea a avut cu ce să-l deranjeze pe Haas. Acesta a câştigat şi schimburile scurte, şi cele medii, şi cele de 30 de lovituri. Chestia trebuie să-l fi debusolat foarte pe Gillou, care, atunci când nimic altceva nu funcţionează, se bazează pe abilitatea lui de a alerga mai mult decât adversarul. Aseara însă a fost surclasat la toate capitolele: winnere făcute cu dreapta, cu stânga, cu serviciul, volee, loburi, la absolut tot Haas a fost mai bun.

Primul set a mers pe serviciu până la 4-3, când pe un rever greşit al lui Simon, Haas a făcut break. Tommy n-a trebuit să fie rugat de două ori: a servit şi a luat setul cu 6-3. Profitând de momentul favorabil, Tommy a făcut break imediat la începutul setului doi, cu un lob perfect. Jucând un tenis care părea simplu ca bună ziua, Haas a continuat cu break-urile: 3-0, apoi 4-0. Arnaud Clement, noul căpitan de Cupa Davis al Franţei, aflat în tribune, avea o expresie de nedumerire… amuzată. Bănuiesc că e singura reacţie pe care o poţi avea când adversarul jucătorului tău este în „zonă”. Simon a reuşit într-un final să apară şi el pe tabela de scor: 4-1, dar la pauză, Tommy a scos arma secretă: tricoul lila! :)

Şi acolo s-a sfârşit totul pentru Simon. Făcând absolut ce voia cu mingea, Tommy a câştigat încă două game-uri şi meciul odată cu ele: 6-3 6-1. Va juca cu David Ferrer, care a trecut într-un meci chinuit şi cu năbădăi de Jurgen Melzer. Scorul spune multe: 4-6 6-3 6-0. Ferrer a primit chiar şi avertisment pentru limbaj vulgar! David e cam irascibil de la…eh.. finala aceea de la Acapulco, dar chiar şi aşa, trebuia să se gândească că nu-i o idee foarte bună să înjure pe teren în spaniolă la…Miami, unde toată lumea vorbeşte spaniola. David are un h2h de 2-0 cu Haas, dar în meciul cu Melzer a trebuit să muncească serios şi a fost neobişnuit de inconstat pe rever, arma lui cea mai solidă de obicei.

Este prima semifinală a unui Masters outdoors pentru Haas de la Toronto 2002. Este de asemena prima oară când un jucător german este în semifinale la Miami. Alte statistici marca Tommy is not a „Haas”-been: cu această semifinală va intra în top 15 pentru prima oară din 2008. Anul trecut pe vremea asta era nr 145. N-are deloc puncte de apărat pe zgură, pentru că anul trecut n-a jucat niciun Masters pe zgură, iar la Wimbledon a pierdut în primul tur. Are de apărat titlul la Halle, dar e foarte probabil ca după Wimby să intre în top 10 dacă joacă tot aşa. Doar 740 de puncte îl despart de locul 10. Janko Tipsarevic are trebui să se teamă. Şi apropo, la Miami Haas este şi în turneul de dublu, unde joacă azi sferturile cu „vorbăreţul” Xavier Malisse.

 

Tot la categoria „Party like it’s 2008”, Jelena Jankovic este în semifinală la Miami pentru prima dată din, ei bine…2008. După un meci ucigător cu Roberta Vinci, câştigat în trei seturi luuuuungi (6-4 6-7(6) 6-3), JJ va avea onoarea să joace la doar 15 ore distanţă cu Maria Sharapova, care a trecut şi ea de Errani după un meci ucigător (de privit, cel puţin) alcătuit din două seturi luuuuungi:7-5 7-5. Jankovic a primit un avertisment pentru coaching şi se pare că nu s-a distrat nici ea mai bine decât spectatorii: „A fost greu, a fost frustrant, abia aştept ziua de mâine”. Maria, în a patra semifinală consecutivă anul acesta, n-a câştigat niciodată titlul la Miami, deşi a jucat patru finale. Are o şansă mare anul acesta.

Programul de azi: Sharapova-Jankovic 19.00, Murray-Cilic 21.00, Gasquet-Berdych 01.00, Williams-Radwanska 03.00

 

 

Coaching-ul a fost la mare cerere ieri în meciurile WTA. Errani, Vinci şi Sharapova şi-au chemat toate antrenorii pentru sfaturi pe teren. Toţi s-au achitat admirabil de job, dând sfaturi solide. Iată un top:

Locul 3: Antrenorul lui Vinci (scurt şi la obiect)

“Fereşte-te de reverul ei (al lui Jankovic)”

Locul 2: Antrenorul lui Errani (motivaţional, psiholog)

“Uită de public, uită de arbitru, uită de ea (Maria) şi joacă-ţi jocul”

Locul 1: Hogstedt, antrenorul Mariei (dur şi flatant în acelaşi timp, combinaţie greu de atins)

“Ai cel mai bun rever din lume – nu mai impinge mingea (stop pushing) , intră pe teren şi controlează jocul!”

 

Tweet-ul zilei i se acordă lui Kristen Flipkens, care dovedeşte că are simţul umorului după ce a fost “radwanskuită” cu acel Hot Shot mAGAnific :)

 

Statul zilei, care explică de ce nu e considerat Ferrer niciodată o ameninţare pentru top 4.

Video

Rezumatul zilei la feminin 

Reacția lui Tommy Haas

Faza meciului 

Înregistrarea integrală 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi