Miami Open este, de asemenea, anulat. Circuitele ATP, WTA și ITF, oprite cel puțin șase săptămâni. Sezonul de tenis e aruncat în incertitudine

Treizecizero | 12 martie 2020

Tenisul rămâne, așadar, fără Dubla Soarelui și fără o lună întreagă de competiție la cel mai înalt nivel, ceea ce provoacă o serie de efecte în lanț în sportul nostru. Firește, toate aceste lucruri trec undeva în umbră, comparativ cu prioritatea acestui moment, aceea ca pandemia Covid-19 să fie stopată.

* Miami Open, anulat. Al doilea mare turneu după Indian Wells care este pus în imposibilitatea de a se juca.
* Sezonul ATP, oprit pentru șase săptămâni, oficial.
* ITF confirmă, de asemenea, oprirea oricărui turneu sub egida sa până cel puțin pe 20 aprilie.
* WTA va lua o decizie cu privire la turneele de zgură din Europa; Charleston, anulat.
* Fed Cup, turneul final și meciurile de baraj, amânate.

* Fără niciun fel de tenis oficial până cel puțin pe 20 aprilie.
* Sportul la nivel global
se îndreaptă spre o oprire forțată aproape generală
* Prevenția e cel mai bun lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face. Evită locurile aglomerate. Păstrează distanța. Dacă e posibil, lucrează de acasă. Reducerea contactului între persoane scade posibilitatea transmiterii virusului. Informează-te din surse oficiale.

Articolul se actualizează

E oficial: Miami Open devine al doilea turneu important de tenis care este anulat în urma a ceea ce a devenit, între timp, o pandemie de coronavirus, după ce organizatorii Indian Wells au luat aceeași decizie duminică noaptea. Ceea ce părea, pentru unii, un pic forțat la acel moment a devenit, în doar 72 de ore, o necesitate; atât de repede se mișcă lucrurile la nivel global. Decizia a fost anunțată de forurile locale, în condițiile instaurării stării de urgență în Florida.

Ce a decis ATP. La câteva zeci de minute distanță după anunțul celor din Miami, circuitul ATP a anunțat în mod oficial, joi, oprirea sezonului pentru o perioadă de șase săptămâni. Afectate sunt următoarele turnee: Mastersul de la Miami, Houston, Marrakech, Mastersul de la Monte Carlo, Barcelona și Budapesta. Toate vor fi anulate, fără șanse de reprogramare în cursul anului 2020.

Decizia a fost luată cu efect imediat, astfel încât turneele Challenger aflate în desfășurare în această săptămână (Nur Sultan – Kazahstan, Potchefstroom – Africa de Sud) vor fi abandonate.

Ce e important de știut: ATP spune că va anunța deciziile pe care le va lua referitor la impactul pe care îl are această oprire asupra clasamentului, și că orice competiții care ar fi organizate în această perioadă în circuitul ITF nu vor primi puncte ATP.

Ce a decis ITF: În după-amiaza de joi, și ITF a anunțat că oprește, cel puțin până pe 20 aprilie, orice competiție organizată sub egida sa. Aici intră turneele ITF de orice nivel, turneele de juniori, turneele din circuitul de tenis în scaunul cu rotile, tenis pe plajă și circuitul ITF de veterani.

ITF spune că va face o analiză săptămânală a evoluției situației și că va căuta soluții pentru reprogramări de turnee și reluarea activității pe cât de repede va fi posibil, atunci când lucrurile o vor permite.

Ce a decis WTA: Al treilea anunț al zilei a venit din partea turneului de la Charleston, care va fi, de asemenea, anulat. El a fost urmat aproape imediat de către un update din partea WTA. Circuitul feminin va lua o decizie în zilele următoare cu privire la soarta turneelor din zgura europeană de primăvară, și anume Stuttgart, Praga și Istanbul.

Ceva mai târziu în cursul zilei, WTA a confirmat și anularea turneelor de la Bogota și Guadalajara, acesta din urmă, un turneu din seria 125k care trebuia să înceapă săptămâna viitoare.

Astfel, niciun fel de competiție oficială de tenis nu se va mai desfășura până pe 20 aprilie, în cel mai bun caz.

Cum au evoluat lucrurile între anunțul inițial al IW și deciziile luate miercuri și joi

În primă fază, organizatorii Miami Open au dat semne la începutul săptămânii că intenționează să meargă mai departe cu turneul, dar a devenit evident destul de repede, în urma evoluțiilor la nivel global (epidemia cu coronavirus a fost declarată pandemie; SUA au interzis călătoriile dinspre Europa; o serie aproape nesfârșită de evenimente anulate sau amânate), că acest lucru nu va putea fi realizabil.

Ziua de miercuri a început cu o ploaie de vești despre diverse evenimente sportive fiind amânate sau anulate, sau cu zvonuri despre posibilitatea unor decizii drastice, precum înghețarea unor ligi de fotbal, amânarea cu un an a Campionatului European de fotbal sau amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

Forțată de necesitatea de a lua decizii din timp, ca să evite un haos total și să le dea șanse jucătorilor să se organizeze, lumea tenisului s-a mișcat ceva mai bine, în primă fază.

Întâi a mutat ITF, care a anunțat că amână, pentru o dată care urmează să fie stabilită, turneul final al Fed Cup, competiție care urma să se joace, în premieră în acest format, la Budapesta. De asemenea, meciurile de baraj programate în aceeași săptămână, printre care și România – Italia (meci programat la Cluj, pe 17-18 aprilie) vor fi și ele reprogramate.

Apoi au început să cadă turnee mai mici: o serie de turnee ITF mici (nouă săptămâni consecutive programate în Tunisia, alte șapte programate în Turcia) au fost și ele anulate – o lovitură enormă pentru jucătorii cu clasament mic și cei aflați la început de drum.

În vremea aceasta, jucătorii germani și francezi prezenți la challengerul de la Nur-Sultan, din Kazahstan, au trebuit să părăsească de urgență țara, pentru a evita să trebuiască să intre în carantină.

Spre seara de miercuri, au început să apară zvonurile și în ce privește anularea turneului de la Miami, care ar fi trebuit să înceapă pe 25 martie.

Doar că, oarecum inexplicabil, o decizie care a devenit aproape iminentă, a fost confirmată oficial abia în cursul zilei de joi joi, după ce în Florida a fost declarată stare de urgență.

Asta, după ce mai mulți jucători – printre care Novak Djokovic, Elina Svitolina sau Gael Monfils – au fost văzuți plecând deja din Statele Unite către Europa, înainte ca granițele să fie închise. Rafael Nadal era deja înapoi în Spania. Alți jucători au rămas în așteptare, neștiind dacă să se îndrepte spre țările lor sau să rămână pe loc, în speranța că circuitul va putea continua.

Tenisul rămâne, așadar, fără Dubla Soarelui și cel puțin fără o lună întreagă de competiție la toate palierele competiționale, ceea ce provoacă o serie de efecte în lanț în lumea acestui sport, despre care vom mai avea ocazia să discutăm. Firește, toate aceste lucruri trec undeva în umbră, comparativ cu prioritatea acestui moment, aceea ca pandemia Covid-19 să fie stopată.

Însă riscurile sunt ca lucrurile să meargă chiar mai departe de atât pentru sezonul de tenis. Cele două circuite au luat în calcul, potrivit mai multor jurnaliști, și alte scenarii; cel mai pesimist, la acest moment, ar însemna suspendarea circuitelor pentru trei luni.

Live updates: Liga 1, La Liga, Serie A, NBA – toate suspendate. Ce evenimente sportive sunt afectate.

Miercuri încă mai erau locuri unde se făceau planuri să se joace. Săptămâna viitoare era programat challengerul ATP de la Phoenix, care, pentru scurt timp, s-a văzut în situația de a deveni, brusc, cel mai important turneu al momentului; asta, înainte ca ATP să anunțe oprirea completă a circuitului. Turneul ar fi atras oricum o listă solidă în condiții normale, dat fiind că se suprapune cu a doua săptămână de la IW și, de regulă în astfel de situații, jucători buni, eliminați rapid la IW mergeau acolo cu wildcard. Însă acum cererea pentru wildcard-uri a fost mult mai mare. Tabloul fusese extins la 56 de locuri, cu 14 jucători din Top 80, printre care Richard Gasquet, Gilles Simon sau Frances Tiafoe. Anul trecut, turneul avea să fie câștigat de Matteo Berrettini, semifinalist de US Open, ulterior.

Toate planurile celor de la Phoenix au fost puse însă pe hold, după ce ITF și ATP au oprit sezonul.

La feminin, era programat turneul de la Guadalajara, din seria WTA 125. Și aici, tabloul s-a extins la 56 de locuri, cu o serie de jucătoare de Top 50 așteptate la start. Însă în cursul zilei de joi, și acest turneu a fost anulat.

Prin aceste decizii, ATP, plus ITF și WTA intră în linia generală a competițiilor de sport de pe mapamond, oprite aproape pe linie, pentru a evita aglomerările de persoane și pentru ajuta astfel la încetinirea cu care se propagă virusul în lume.

Ce urmează acum să facă forurile mondiale este să găsească soluții pentru a evita sau limita efectele majore pe care această amânare le produce. Atât în termeni de clasament, cât și impact financiar pentru jucători, turnee. Nu în ultimă instanță, contractorii din lumea tenisului, cei care depind de evenimente, vor fi și ei foarte afectați.

Într-o perioadă în care evoluția evenimentelor este incredibil de rapidă, orice concluzie este complet prematură. Ce e clar acum e că, într-un fel sau altul, sezonul de tenis, precum multe alte lucruri pe glob, va fi afectat masiv.

Articolul se updatează.

IMPORTANT! Informează-te din surse oficiale: 15 recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi